Blog > Komentarze do wpisu

GOŁĄBKI INACZEJ

Inne niż tradycyjne zawinięte w liściu kapusty, ale równie smaczne. Lubię takie dania, które szybko można zrobić, a te się do nich zaliczają. Przepis pochodzi z Forum Smaczny. Z podanego przepisu wyszło mi ok.25 sztuk.

 Składniki:

  • 1 kg kapusty białej,
  • 50 dag mielonego mięsa,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1 1/2 szklanki ryżu,
  • 4 jajka,
  • 1 przecier pomidorowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • wegetta.


 Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Dodać surowe mięso mielone, kaszę mannę, jajka, surowy ryż oraz przyprawy. Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor.
W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć, pozostały sos zagęścić (jeśli sosu jest za mało dolać wody) 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić według własnego smaku.

 

 

niedziela, 08 lutego 2009, anra1

Komentarze
2009/02/08 22:33:38
Robię czasem podobne, tylko zamiast manny daję ryż. Są obłędnie pyszne! Zresztą widać po Twoim zdjęciu, że muszą smakowac wyśmienicie :)
-
2009/02/09 08:47:40
Jakie fajne te gołąbki! :)))
-
2009/02/09 09:35:18
I smaczne :)
-
Gość: Halina, 77-253-179-146.adsl.inetia.pl
2009/02/09 13:40:31
apetycznie wygladaja te gołąbki i na pewno są smaczne .
-
2009/02/09 21:21:45
a u mnie takie gołąbki nazyta sie "śmieciarkami" :) ale potwierdzam pyszne są i to nawet na zimno
-
2009/02/10 09:02:39
Ja też je robię tylko z ryżem...są pyyyyszne!
-
2009/02/11 14:09:17
Gołąbki! Niebo w gębie.. ale one za mną chodzą..:o!
ps: Zapraszam do siebie na bułeczki:)
Pozdrówka
-
2009/02/11 14:57:05
też takie robię , z ryżem lub z kaszą manną . Są bardzo smaczne , pozdrawiam :-)
-
Gość: Roberto, 198.36.86.8*
2009/02/13 11:56:40
Powiem, że te są lepsze niż tradycyjne (czyli ryż z mięsem i owijane kapustą). Lepiej smakują. Polecam!!!
-
2009/02/14 21:27:07
i ja tez takie robię , tylko z kapusty pekińskiej i tylko z manną pyszneee są i szybciutko sie robi
-
2009/02/22 23:37:19
przepis do wyprobowania:)
-
2009/02/28 20:32:59
Zrobilam je dzisiaj. Dobre nawet, ale musialam dodac troche bulki tartej bo masa wyszla zbyt rzadka zeby formowac z niej kotlety.
-
Gość: , playnet.com.pl
2009/03/16 11:55:53
o widze że to tzw Gołąbki francuskie:) pychota
-
2009/06/05 14:23:37
fajne przepisy kuchnia.netbird.pl/
-
2009/11/17 17:21:41
robiłam dziś te gołąbki w smaku są pyszne tylko mam problem bo dużo mi się rozpadło proszę mi doradzić co mam zrobić żeby były w całości!!!!!!
-
2009/11/17 17:36:23
proszę o odpowiedź
-
2009/11/19 10:07:24
Ciężko jest mi powiedzieć dlaczego rozpadły się gołąbki, być może masa wyszła Ci za rzadka, a może były zbyt krótko podpiekane na patelni lub podczas duszenia był za mocny ogień. Mimo wszystko cieszę się że smakowały gołąbki. Pozdrawiam Ania :)
-
Gość: Halina, 188.117.134.*
2009/11/20 15:00:41
kkkchr robiłam te gołąbki są pyszne ale dodałam troche do masy bułki tartej i nie rozpadają sie podczas gotowania na małym ogniu.
-
2009/11/25 21:34:21
witam...a ja je robię bez ryżu (a z kaszą manną) i u nas nazywamy je francuskimi..uwielbiam je..ale dodam że smakują inaczej niż zwykłe..chyba to ta kasza manna nadaje im ten odmienny smak..
-
Gość: , cpc1-stok7-0-0-cust65.bagu.cable.ntl.com
2009/11/30 16:07:13
dlatego sie rozpadly poniewaz nalezy do masy dodac 2 lyzki zwyklej maki i 3 lyzki maki kartoflanej:-)
-
Gość: , ppp145207.ostnet.pl
2010/05/07 15:20:57
super!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! poprostu genialne:)
-
2010/05/07 15:57:31
Dziękuję, ciesze się ze smakowały gołąbki. Pozdrawiam
-
Gość: 552, aehe91.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/05/08 10:30:25
rzeby sie nie rozpadły daję więcej jajek
-
Gość: gość, 095160161015.klodzko.vectranet.pl
2010/06/05 11:20:01
zamiast kaszy manny dodaję bułki tartej i jeszcze dwie ćwiartki kolorowej papryki ,niektórzy dodają pieczarek
-
Gość: agula21, public49767.xdsl.centertel.pl
2010/06/10 16:52:41
Właśnie dzisiaj robiłam gołąbki inaczej na obiadek. Są pyszne, poprostu palce lizać. POLECAM są naprawdę wyśmienite:))))
-
Gość: gość, 213-199-218-179.tktelekom.pl
2010/07/29 13:17:09
mi na patelni się rozpadają co mam zrobić???
-
Gość: wika, 79.162.128.1*
2012/01/31 14:36:32
również spróbowałam, no i polecam!!!pycha:)
-
2012/07/12 16:15:35
świetne mój mąż się zajada woli te od tradycyjnych zawijanych w kapuście
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?