Blog > Komentarze do wpisu

CIASTO MARCEPANOWE

     Bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto o smaku marcepanu. Przepis od bardzo dawna jest w naszej rodzinie.

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru.


Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki.


 Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Delikatnie mieszając łyżką dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec 25 min. w 180`C. Ja piekłam biszkopt w formie kwadratowej 24x24.

 

 Składniki na marcepan:

  • 3/4 kostki miękkiego masła,
  • 1/2 kg kaszy manny,
  • 14 łyżek wódki,
  • 1 olejek migdałowy (10ml),
  • 30 dag cukru pudru.


 Wszystko wymieszać do połączenia składników, jeśli masa będzie za sucha dodać wódki. Masę przykryć folią i pozostawić na noc. Następnego dnia włożyć ją do lodówki na około 1-2 godz. W między czasie górę biszkoptu posmarować dżemem. Masę marcepanową rozwałkować i przykryć biszkopt.

 

środa, 15 kwietnia 2009, anra1

Polecane wpisy

  • SERNIK NA ZIMNO

    Pyszny, puszysty sernik idealny na upalne dni. Słodka imrowizacja mojej kochanej mamy :) Składniki: 1 gotowy spód biszkoptowy lub upiec biszkopt z 2 jajek, 550

  • SNIKERS

    Pyszne ciasto z wyśmienitą karmelowo-orzechową masą podbiło moje podniebienie. Gorąco polecam wielbicielom orzechów. Za przepis dziękuje mojej "bratowej" Magdzi

  • ZEBRA

    Chyba każdy zna to ciasto prążkowane i każdy ma go w swoich zapiskach kulinarnych. Ja ten przepis znalazłam w karteluszkach mojej mamy. Składniki: 5 jaj, 2 1/2

Komentarze
Gość: Halina, *.adsl.inetia.pl
2009/04/15 11:25:51
ale piękny marcypanek, brakuje tylko kawy i znow uczta dla podniebienia
-
2009/04/15 11:27:17
Dziękuję Halinko, zachęcam do zrobienia :)
-
Gość: falena bianca, *.chello.pl
2009/04/15 12:24:44
bardzo mi się to ciacho podoba :)
-
Gość: Roberto, 198.36.87.*
2009/04/15 14:36:21
Uwielbiam marcepan. To ciasto jest dla mnie stworzone. Dziękuje za ten super przepis, Aniu!!!
-
Gość: Beata, *.mmj.pl
2009/04/15 14:54:39
Wygląda baaardzo apetycznie!
-
majanaboxing
2009/04/15 16:03:04
Ciekawe to ciacho! Muszę kiedyś wypróbować. Myslisz,ze mozna dać gotową masę marcepanową ?
-
2009/04/15 16:15:35
Majana możesz wypróbować i taką i taką wersję.
-
pinkcake
2009/04/15 18:09:40
O! Znałam oszukiwany marcepan z mąki, ale Twój z kaszki bardziej mnie przekonuje:) Chociaż i tak wolę prawdziwy;)
Bardzo fajne ciasto!
-
ugotujmy
2009/04/15 22:21:14
bardzo mi sie spodobał ten przepis na marcepan
koniecznie muszę spróbowac:-)
-
kuchareczka58
2009/04/16 21:03:35
Hmmmm.... to ciasto zdecydowanie dla mnie, bardzo lubię wszystko co marcepanowe ;)Muszę wypróbować :)Pozdrawiam poświatecznie:)
-
gotujzpaolka
2009/04/17 00:23:36
Czy kaszę wsypuje się taką sypką, nie ugotowaną? A może powinna być jakoś wcześniej przygotowana?
-
2009/04/17 09:09:48
Wsypujemy zwykłą kaszę manną, sypką nic z nią nie robimy, wszystkie składniki na masę marcepanową mieszamy ze sobą i odstawiamy na noc.
-
Gość: mimi, *.adsl.inetia.pl
2009/04/17 22:09:57
witam, a czym moznaby wodke zastapic?zaznaczam że ŻADEN alkohol nie wchodzi w gre,pozdrawiam
-
olciaky
2009/04/17 22:14:30
Moja mamuśka by się z takiego ucieszyła,bo przepada za marcepanem:)
Pozdrawiam serdecznie.
-
2009/04/18 07:37:58
Ale fajne ciacho! Przepisuję przepis !
-
2009/04/19 08:54:18
Mimi niestety nie mogę Ci pomóc bo nie eksperymentowałam jeszcze z tym przepisem. Pozdrawiam.
olciaky to tak jak mój mąż uwielbia marcepan :)
andzia-35 dziękuję, daj znać jak zrobisz :)
-
Gość: kalinaikuchnia, *.chelmno.mm.pl
2009/04/19 15:11:25
Ciasto wygląda bardzo ładnie. Ciekawi mnie bardzo czy ta masa marcepanowa jest podobna w smaku do takiej kupionej? czy też jest az tak słodka i migdałowa?
-
zwegowani.pl
2009/04/22 01:06:37
domowe przepisy zawsze się sprawdzają (jako te najpyszniejsze:))
-
2009/04/22 09:13:13
Kalina smak mojej masy bardzo przypomina tego prawdziwego marcepanu
Zwegowani masz rację, a dobrymi przepisami warto się podzielić :)
-
Gość: gaguniaaa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/12/31 09:41:50
zrobiłam to ciasto i wyszło przepyszne wygląda tak samo ładnie jak Pani. Bardzo proste w przygotowaniu, wydaje mi się ze nie trzeba odstawiać marcepanu na noc, szkowac go odrazu na 2 go dzinki do lodówki i nastepnie wałkować, z wałkowaniem miałąm problem bo mi sie do tacki przyklejał ale następnym razem posypie kaszy na tacke i zaczne wąłkowac. POLECAM, PYCHA!
-
Gość: Anika , 213.17.242.*
2012/03/27 11:22:16
Hmm.. Chyba jeszcze nigdy nie jadłam marcepanu, a bardzo chciałabym spróbować. Ciasto wygląda ślicznie i muszę je zrobić! ;)
Wielkie dzięki za pomysł
-
2012/12/13 18:29:36
super przepisik tylko zastanawia mnie czy nie trzeba ciasta jeszcze chwile podpiec juz z tą masą marcepanową? czy brzuch nie bedzie bolal od surowej kaszy?;)
-
2012/12/14 10:48:36
Ciasta nie podpieka sie ponowie
-
2012/12/14 18:25:11
dzieki za odpowiedz!:) tak mi sie tez zdawalo, ale wolałam spytać na wszelki wypadek. w takim razie zabieram się dzis za robienie masy!:) w niedzielę mam imprezkę rodzinną i mam nadzieję że będzie wszystkim smakowało!:)
-
Gość: medilen, *.dynamic.chello.pl
2012/12/17 19:29:26
Ciasto bardzo dobre!:) Wszystkim smakowało! Przepis super, wszystko się w nim zgadza. Jeśli tylko komuś nie przeszkadza, że w masie marcepanowej nie ma migdałów to polecam! Ja jeszcze na pewno wrócę do niego kiedyś!
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?