Blog > Komentarze do wpisu

SERNIK Z ROSĄ

 

Zdecydowanie zaliczam ten sernik do moich ulubionych, w równym stopniu zachwyca oko jak i podniebienie.

 

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 100 g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka.

Wszystkie składniki na spód zagnieść, następnie rozwałkować i przełożyć na dno formy. Spód podpiec 20 min w 180`C.

 

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
  • 1 szkl. cukru,
  • 3 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • aromat cytrynowy.

 

Składniki na krem bezowy:

  • 6 białek,
  • 1 szkl. cukru pudru ( lekko czubata).

 

Ser zmielić dwa razy, dodać cukier, mleko, olej, budyń, aromat, jajka oraz żółtka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Następnie masę serową wylać na podpieczony spód. Piec 50 min  w 180`C. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po 50 min wyjąć sernik i nałożyć krem z piany, piec w 150`C ok.25 min do zezłocenia się bezy. Sernik zostawić do wystudzenia, krople rosy wychodzą około 1 godziny po upieczeniu.

 

poniedziałek, 22 czerwca 2009, anra1

Komentarze
2009/06/22 20:32:21
jaki cudowny! qurcze nigdy nie robilam sernika z rosa:) musze sprobwac bo wyglada nieziemsko i pewnie tak tez smkakuje:) a przepis sama wymysilas? :))
pozdrawiam cieplo:)
-
2009/06/22 20:32:49
Twoja rosa jest obłędna:-) Ja takiej nie potrafię...
-
2009/06/22 20:33:54
aha i jeszcze chcialam zapytac, jakie wymiary formy? :]
-
2009/06/22 21:08:31
Piękna rosa Ci wyszła:) A serniczek można spokojnie zaliczyć do szeregu najlepszych serników:)
-
2009/06/22 21:09:18
Matko, ale cudny sernik! I perfekcyjna rosa :).
-
2009/06/22 21:20:45
ojej mój ukochany rodzaj ciasta, i w dodatku mój ukochany rodzaj sernika. Jak ja się do niego dorwę to znika cała blacha :D cudowny jest.
-
2009/06/22 22:30:05
sliczny ,moja mama czesto go robi,osobiscie nigdy jeszcze go nie robilam :))
-
2009/06/22 22:39:18
Rosa jak się patrzy:-)
To mój ulubiony sernik! Pozdrawiam Cię serdecznie Aniu!
-
2009/06/23 22:10:04
Jaka piękna rosa! Nigdy jeszcze nie robiłam tego sernika. Czeka on na mnie i czeka. :)) Cieszę sie,ze wróciłaś z tak pysznym wypiekiem.POzdrówkI!:)
-
Gość: Halina, 87-205-208-186.adsl.inetia.pl
2009/06/24 10:21:03
uwielbiam serniki ten jest śliczny, a ta rosa to jak małe bursztynki ,piekne i na pewno smaczne. Pozdrawiam i czekam na nastepne wypieki.
-
2009/06/24 11:03:09
viridianka Sernik jest bardzo dobry, piekłam go na blaszce o wymiarach 24x40, a co do przepisu to szukałam odpowiedniego ale nie znalazłam więc poskładałam sobie z kilku różnych w jeden :)

mafilka dziękuje bardzo :)

alinkawyka dziękuję, masz rację można zaliczyć go do ulubionych serników.

olalala77 a w smaku jeszcze lepszy ;)

latagal u nas też znikła w mig cała blacha :)

gosiab_3 Gosiu kiedyś musi być ten pierwszy raz ;) zachęcam do zrobienia :)

andzia-35 chyba wszyscy lubią sernik, również pozdrawiam

majanaboxing dziękuję, zachęcam do zrobienia :) Pozdrawiam cieplutko

Halinko mnie też przypominają bursztynki i do tego słodkie :) pozdrawiam gorąco :)
-
2009/06/24 11:09:26
piękna rosa..moja mama takie cuda wypieka..Aniu co do mleka to sama nie wiem co ci odpowiedzieć...możesz w ostateczności pominąć..lub część wody zastąpić mlekiem płynnym..tak sobie myślę...ogólnie to wydaje mi się że to mleko w proszku (dla mnie ma ono specyficzny smaczek) jest właśnie wyczuwalne w tych bułeczkach...ale z drugiej strony pierwszy raz użyłam brązowego cukru, a ten mój też ma odmienny aromat - jest taki mokry do tego...myślę też że zawsze możesz się odnieść do Tatter, bo to jej przepis ...od siebie już tylko dodam że gdybym nie miałam mleka to bym go nie dawała i tyle:)
-
2009/06/26 10:18:49
piękny sernik i śliczna rosa, ja od niedawna piekę taki sernik , ale bardzo nam zasmakował (tylko mi rosa taka marna wychodzi )
-
2009/07/01 09:22:51
nie no padłąm jak zobaczyłam zdjęcia twojej rosy :)
-
Gość: AnQuSs, 83.2.102.13*
2009/07/01 14:14:17
Hej! Chciałam napisać, że ja także robiłam ten sernik i też zrobiłam do niego fotki, wyszedł prawie identycznie jak twój ;p. Ja już piekę od ok. 1 roku i dopiero od niedawna własciwie od 4 dni założyłam blog. Zapraszam was na mój blog. Za bardzo na nim dużo i wszystkiego jeszcze nie jest, bo jeszcze nie zrobiłam wszystkich zdjęć , a założyłam go dopiero od paru dni, ale nie szkodzi bo ze wszystkim sie wyrobię. Zapraszam ;p.

www.kulinarek.bloog.pl
-
Gość: aguss, host-81-190-251-34.elk.mm.pl
2009/09/24 17:19:10
Witam dzis zrobilam ten sernik wyborowy jest ;) i mi rosa wyszla po ok 20 minutach juz po wyjeciu z piekarnika :D
-
Gość: mania, bsj232.neoplus.adsl.tpnet.pl
2009/09/27 20:54:35
czy to przypadkiem nie jest przepis z ksiazki siostry Anastazji? jakoś nie widze,zebyś podała źródło
-
2009/09/27 22:05:46
Muszę Cię zmartwić ale nie korzystałam z przepisu z książki Siostry Anastazji, we wcześniejszym moim komentarzu napisałam że szukałam odpowiedniego ale nie znalazłam więc poskładałam sobie z kilku różnych w jeden.
-
2009/11/11 07:42:16
masa serowa strasznie lejaca wyszla. na razie ciasto sie piecze, wiec nie wie czy i jak wyjdzie.
-
2009/11/11 09:53:09
Gosiu masa serowa właśnie jest taka lejąca, wszystko jest dobrze, daj znać jak wyszło :)
-
Gość: mała mi, 20-133.89-161.tel.tkb.net.pl
2009/12/24 01:10:57
Właśnie upiekłam , czekam do jutra aż wystygnie. Dodałam tylko jedną szklankę mleka , bo kupiłam już gotowy ser - zmielony i jak wlałam tylko tą jedną szklankę mleka to masa zrobiła się straaasznie wodnista. Przestraszyłam się i dodałam jeszcze jeden budyń. Mam nadzieję że nie przekombinowałam. A rosa wyszła :) - prawdę mówiąc nie liczyłam na to :).
-
Gość: mała mi, 20-133.89-161.tel.tkb.net.pl
2009/12/28 17:25:45
WYSZEDŁ !!! :) Nawet teściowa jadła :), czyli dobry :). W każdym razie ja się nim zajadałam , gdyby nie zasady dobrego wychowania sama bym go zjadła :).
-
2009/12/28 23:27:24
Cieszę się że wyszedł i każdemu smakował :) Pozdrawiam Cię gorąco :)
-
2010/01/10 16:35:48
Mniam!!! Zrobiłam wczoraj, postał całą noc w lodówce. Rosa tak obrodziła, że ho ho ;) Całej rodzinie smakował :) i tylko słyszałam, słowo "pyszny".
-
Gość: , kameleon.stat.gov.pl
2010/03/25 12:36:28
no to ja tez muszę spróbować go zrobić.wygląda rewelacyjnie i pewnie tak samo smakuje.a ile trzeba podpiekać spód,10 min wystarczy ??jestem poczatkującą kucharką więc proszę o wskazówkę :)
-
Gość: , abso31.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/04/02 20:31:34
Sernik pyszny mam tylko pytanie czy wyciągacie go z blachy po upieczeniu czy kroicie w blaszce.
-
Gość: gosia, apn-77-112-176-83.dynamic.gprs.plus.pl
2010/04/12 13:56:04
Podajcie proszę czy pieczecie w piekarniku z termoobiegiem czy góra-dół czy też np sam dół?
Sernik wygląda bosko-na niedzielę piekę :)
-
2010/04/12 18:31:47
Gosiu piekłam w piekarniku elektrycznym góra-dół. Pozdrawiam.
-
2010/04/12 19:06:21
Wspaniały, śliczna rosa...
-
Gość: , chello089074242103.chello.pl
2010/08/14 16:52:38
jak to jest z tym budyniem musze go ugotowac czy sypac sam proszek?
-
2010/08/14 23:30:44
wsypać proszek
-
Gość: bietla, 91-193-208-105.eimperium.pl
2010/10/16 14:16:49
Powiedzcie mi proszę, czy jest on bardzo słodki, ponieważ każdy sernik tego typu który do tej pory robiłam był za słodki.A nie chcę eksperymentować z ilością cukru, bo wtedy mi już zupełnie nie wychodzi. Stąd pytanie o to, czy nie jest za słodki:)
Byłabym wdzięczna za odpowiedź.
-
Gość: gha, adfn207.neoplus.adsl.tpnet.pl
2010/10/31 21:22:14
Sernik wyszedł super pyszny, rosa też wyszła. Jedynie mógłby być trochę mniej wodnisty, następnym razem dam 2 budynie albo mniej mleka, ale jest naprawdę smaczny, polecam :)
-
Gość: Ika, czh-lotus.czh.pl
2010/12/28 13:42:52
Zrobiłam ten sernik na Święta i stwierdzam jedno - JEST WSPANIAŁY chć miałam pewne obawy bo masa serowa jest dość luźna po zmieszaniu składników, ale wszystko ładnie sie upiekło, sernik jest wilgotny i pyszny
-
Gość: , p579fcadf.dip.t-dialin.net
2011/09/09 17:51:13
ciasto wyszlo pyszne ...bardzo dziekuje za tak wspanialy przepis...pozdrawiam
-
Gość: madalleina, host-81-190-217-187.wroclaw.mm.pl
2011/10/25 21:44:01
szukam jakiegoś niebanalnego pomysłu na sernik i wpadłam na Twoją stronkę, sernik wygląda bajecznie - jestem poczatkującym ciastowypiekaczem i mam tylko pytanie czy sernik do wystudzenia trzymasz jeszcze w ciepłym piekarniku czy od razu go wyciagasz? Przepraszam za banalne pewnie pytanie, ale jak juz napisałam, gdyby mnie przyrównać do poczatkujacego kierowcy to mam "zielony listek" :)
-
2011/10/26 21:07:15
Witam madalleina ja od razu wyciągam sernik. Pozdrawiam i udanych wypieków życzę :)
-
Gość: miziajka, user-46-112-201-193.play-internet.pl
2011/11/02 19:48:01
dziękuje Ci Aniu. Sernik był naprawdę przepyszny. Wszyscy się zachwycali a ja prawie nie pękłam z zachwytu. Bardzo Ci dziękuje jesteś wielka!
-
Gość: karozosia, ehb73.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/12/18 15:02:04
Ja też mam zamiar wypróbować ten sernik na swięta, mam nadzieje , że wyjdzie bo nie mam zbyt dużego doświadczenia kulinarnego. Czy na wierzch ciasta można dodać brzoskwinie czy to moze spotęgować to , ze sernik opadnie?
-
Gość: Alicja, 92-32-199-56.tn.glocalnet.net
2011/12/22 13:11:41
czy mozna zrobic ten sernik w okragłej blaszcze 26cm czy lepiej nie. Prosze o odpowiedz bo chce go jutro upiec:D
-
2011/12/23 10:14:10
Okrągła forma będzie za mała i nie zmieści się masa serowa.
-
2012/01/13 21:39:32
JA właśnie upiekłam serniczek ale coś poszło nie tak, spód mi zaginoł a ser jest jakis wodnisty, pewnie temu że wlałam mleko a ser był w kibelku już bardzo wodnisty, no nic, metoda prób i błędów :) Dodam że mam nowy piekarnik i wszystkie ciasta które do tej pory mi wychodziły w tym piekarniku nie bardzo rosną, nie wiem o co kaman
-
Gość: anulka1077, fey182.internetdsl.tpnet.pl
2012/03/30 19:49:05
wyglada przepysznie ale czy do sera idzie mleko zwykle czy w proszku???
-
2012/04/05 21:21:56
Dodajemy mleko zwykłe.
-
Gość: Ania28, ehx231.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/04/06 14:28:55
Właśnie zrobiłam. Pycha!!! Bałam się, że rosa nie wyjdzie ale jest i to bardzo obfita :)
Dzięki za przepis!
-
Gość: , gw10.knc.pl
2012/05/05 12:41:25
A ja zamisat aromatu dodaję po prostu sok z cytryny - mniej chemiczne :) i kapeczkę (dosłownie kapkę) rumu.
-
Gość: , als96.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/10/20 21:56:11
sernik rewelacja piekłam wiele razy dodaję sok z cytryny i brzoskwinie poezja smaku
-
Gość: cudnaziemi, ahd178.internetdsl.tpnet.pl
2013/04/05 09:46:04
Ta rosa zachęciła mnie do zrobienia tego ciasta. Mój przyszły teść uwielbia serniki, mam nadzieję, że to będzie strzał w dziesiątkę ;) Szykuję więc blachę na przyszły weekend :)
-
Gość: cudnaziemi, ahd178.internetdsl.tpnet.pl
2013/04/14 13:43:59
Zrobiłam! W smaku rewelka :) Tylko rosa nie zechciała się pojawić :(
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?