Blog > Komentarze do wpisu

JAGODZIANKI

Kolejny zalegający wpis, powolutku wszystkie znajdą tu swoje miejsce. Po tych jagodziankach zostały tylko wspomnienia, zapewniam, że były pyszne :) Przepis znalazłam u Dorotus.

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki instant,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szkl. oleju,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 8 g cukru waniliowego.

Farsz jagodowy:

  • 300 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

 

Z drożdży i mleka zrobić zaczyn, połączyć z mąką, solą, wbić jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godz. Następnie krótko wyrobić i podzielić na 16 części, uformować kulki i odstawić na 15 min. Z każdej kulki zrobić ręką placek nałożyć wcześniej wymieszany farsz i dokładnie zlepić ( kłaść zlepieniem do dołu). Jagodzianki położyć na obsypaną mąką blaszce (ja użyłam matę sylikonową) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 min. Piec ok 15 min w 22`C.

 

wtorek, 06 października 2009, anra1

Polecane wpisy

  • SMACZNY CHLEBEK

    Jest to najsmaczniejszy chleb jaki jadłam i najprostszy jaki do tej pory robiłam, bez wyrabiania, wystarczy tylko wymieszać. Przepis wypatrzyłam u reve82. Skła

  • PYSZNE BUŁECZKI

    Pyszne, mięciutkie bułeczki, najbardziej nam smakowały jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem. Przepis na nie znalazłam na blogu Pauliny Chlebek.tv Składniki: 57

  • ZAWIJANE BUŁECZKI MAŚLANE

    Robiłam te bułeczki już jakiś czas temu, bardzo dobre, delikatne no i łatwe do zronbienia. Bardzo nam smakowały.   Składniki: 1 szklanka ciepłego mleka, 2

  • Jagodzianki

    Znowu czas zaczął mi przeciekać przez palce. Dopiero co był sezon na jagody, truskawki i inne cudowności, kiedy piekłam, gotowałam i cieszyłam się tymi wspaniał

  • Jagodowe ślimaczki

    Te bułeczki powstały jakiś czas temu, przy okazji pieczenia jagodzianek . Wykorzystałam do nich to samo ciasto z dodatkiem mascarpone - idealne. Ponieważ zosta

Komentarze
majanaboxing
2009/10/06 12:44:50
Kocham jagodzianki !
Robiłam w tym roku 2 rodzaje, są pyyyyszne.
Twoje wyglądają przepyszniutko!:)
-
Gość: Roberto, 198.36.87.*
2009/10/06 12:52:45
Ładnie i smacznie wyglądają te jagodzianki.
-
laghur
2009/10/06 14:42:08
Prawda, wyglądają bosko. Niesamowicie równo w nich rozłożone to nadzienie jest, szacunek :)
-
2009/10/06 20:55:12
ech, wspomnienie lata
-
2009/10/07 19:51:45
jakie śliczniutkie teraz tylko szklaneczka mleka i jest się w niebie :)
-
Gość: Halina, 77.255.95.*
2009/10/09 14:40:29
ale pyszności na twoim blogu są ,a te jagodzianki to super ci wyszły.Pozdrawiam
-
2009/10/10 09:39:54
Dziękuję Halinko :)
-
Gość: Mirabelka, *.internetdsl.tpnet.pl
2009/10/11 19:50:17
Przypomniało mi się lato, ja robiłam jagodzianki w sierpniu :) nie ma to jak taki domowe bułeczki z jagodami, a nie te sklepowe z jakąś marmoladą, sprzedawane niby jako "jagodzianki" ;)

PS. Niedawno założyłam swojego pierwszego kulinarnego bloga, jest jeszcze zupełnie zieloniutki, ale będzie mi miło, jeśli wpadniesz do mnie w wolnym czasie :) pozdrawiam!
-
Gość: Wercia, *.wtvk.pl
2012/06/30 22:27:00
Właśnie czekam aż mi ciasto wyrośnie i wkładam do piekarnika jestem ciekawa :) tylko że ja robiłam z musem jabłkowym (swojskim) :)
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?