Blog > Komentarze do wpisu

PYSZNE BUŁECZKI

Pyszne, mięciutkie bułeczki, najbardziej nam smakowały jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem. Przepis na nie znalazłam na blogu Pauliny Chlebek.tv

 

Składniki:

  • 570 g mąki pszennej,
  • 24 g drożdży świeżych (12 g drożdży instant),
  • 185 ml mleka,
  • 85 g masła,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko do posmarowania bułek.

 

Drożdże rozrobić z cukrem i odrobiną mleka. Do miski wrzucić pozostałe składniki, dodać rozrobione drożdże i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i podzielić na 12 części. Z każdej części uformować bułkę, kładziemy na blachę i pod przykryciem zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem. Pieczemy ok 15 min w 190`C.

niedziela, 22 listopada 2009, anra1
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

Komentarze
2009/11/22 20:44:37
rzeczywiście wyglądają na pyszne
-
polinqa
2009/11/23 00:42:06
O Aniu zrobiłaś! Ale fajnie, cieszę się, że smakowały! :) ach, aż mam na nie teraz ochotę, a ich nie mam! Pozdrawiam Cię cieplutko
-
Gość: Halina, 188.117.134.*
2009/11/23 08:04:18
bułeczki apetycznie wyglądają taki rumiane
-
majanaboxing
2009/11/23 08:31:50
Pyszniutko wyglądają te bułeczki!:)
-
Gość: Reaper, *.chello.pl
2009/11/28 12:18:46
dobry blog. Pozdrawiam!!!
-
2010/04/25 10:51:14
Witam Aniu,mam pytanie:co zrobic aby bulki po upieczeniu wygladaly jak bulki? Moje to placki!!! Ciasto sie w piekarniku rozplywa.Jaki blad popelniam.
-
2010/04/29 22:53:50
Jolu widzę ze mamy ten sam problem, moje bułki też często wychodzą płaskie.
-
2011/08/10 13:15:14
Może dodajecie za malo drożdży ja robilem je dzisiaj pierwszy raz i wyszlo znakomicie .;]
-
Gość: ravenn, *.nstream.pl
2012/06/06 23:57:54
Upiekłam dzisiaj, naprawdę prościutkie, szybkie (nie licząc czasu wyrastania), dużo tańsze od tych sklepowych i bez porównania lepsze w smaku! Takie najprawdziwsze bułki :) Dzięki za przepis, pozdrawiam!
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?