Blog > Komentarze do wpisu

PIERNICZKI EWY WACHOWICZ

Miałam je robić w zeszłym roku no, ale niestety na planach pozostało. W tym roku nie odmówiłam sobie tej przyjemności i zrobiłam pierniczki Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 1/2 kg cukru,
  • 1/2 kg miodu,
  • 1/2 kg masła,
  • 1 1/2 kg mąki,
  • 6 jajek,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika,
  • skórka starta z 1 pomarańczy.

 

Masło roztopić, dodać cukier oraz miód. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy korzenne i skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać zmiksowane jajka i wymieszać. Dodać masę miodową i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić do leżakowania w chłodnym miejscu na 3-6 tygodni. Po tym czasie ciasto piernikowe podzielić na kilka części, rozwałkować jak na pierogi mocno podsypując mąką. Piec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na zloty kolor ok. 30 min. w 180`C

 

Moje dwutygodniowe ciasto.

sobota, 12 grudnia 2009, anra1

Komentarze
2009/12/12 21:40:37
a u mnie od tygodnia siedzi ciacho na pierniczki staropolskie...i tak ma niby jeszcze z 4-5 tygodni posiedzieć..na święta nie zdążę z nimi....ale nic straconego....zjemy po nowym roku:)
-
2009/12/12 22:44:54
Podziwiam ..ja jescze nigdy nie robialm takich pierniczkow sama nie wiem dlaczego... :
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?