Blog > Komentarze do wpisu

SMACZNY CHLEBEK

Jest to najsmaczniejszy chleb jaki jadłam i najprostszy jaki do tej pory robiłam, bez wyrabiania, wystarczy tylko wymieszać. Przepis wypatrzyłam u reve82.

 

Składniki:

  • 625 g mąki pszennej,
  • 500 ml wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • drożdże świeże wielkości ziarna grochu.

 

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem zakryć folią i odstawić na 12 godzin. W tym czasie bardzo urośnie. Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, delikatnie uformować prostokąt i zlożyć na 3 części najpierw w jedną stronę a potem drugą, przełożyć do natłuszczonego naczynia na 2 godziny. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250`C razem z garnkiem żeliwnym*. Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego garnka i przykrywamy pokrywką. Piec w temperaturze 250`C 30 min, potem 15 min. w 230`C bez pokrywki. Po upieczeniu chlebek studzimy przynajmniej 20 min.

* Ciasto powinno wypełnić do połowy wysokości garnek.

czwartek, 04 marca 2010, anra1
Tagi: drożdże

Polecane wpisy

  • PYSZNE BUŁECZKI

    Pyszne, mięciutkie bułeczki, najbardziej nam smakowały jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem. Przepis na nie znalazłam na blogu Pauliny Chlebek.tv Składniki: 57

  • JAGODZIANKI

    Kolejny zalegający wpis, powolutku wszystkie znajdą tu swoje miejsce. Po tych jagodziankach zostały tylko wspomnienia, zapewniam, że były pyszne :) Przepis zna

  • CHAŁKA

    Bardzo smaczna, delikatna rozpływająca sie w ustach. Z tego przepisu wychodzą aż dwie wspaniałe chałki. Przepis znalazłam u Liski Składniki na 2 sztuki: 30 g ś

  • Pain Roustique

    Chodzą mi po głowie ostatnio domowe chleby. Jesień sprzyja pieczeniu, a zapach domowego pieczywa wydobywający się z piekarnika jest niezastąpiony. Zaczynam znow

  • Placek krucho-drożdżowy ze śliwkami

    Ciasto krucho-drożdżowe ze śliwkami. Taka pizza na słodko :). Z "Kuchni polskiej". Składniki: 500 g mąki (u mnie orkiszowa jasna) 1/8 l śmietany 6 dag drożdży 2

Komentarze
Gość: Smakosz, 198.36.86.*
2010/03/04 14:13:11
Ładnie upieczony chlebek. Widać, że masz rękę do pieczenia. Smacznie wygląda.
-
Gość: Halina, 188.117.134.*
2010/03/04 14:13:40
Aniu wspaniały chlebek, a ta chrupiąca skórka, cudo muszę wypróbować może i mnie się uda taki wypiek
-
aga-aa
2010/03/04 14:39:10
ślicznie wyrósł i ma apetyczne pęknięcie na środku
o miąższu już nie wspomnę, taki puszysty
-
reve82
2010/03/04 19:42:12
aż chyba sama znowu sięgnę po ten przepis - tak mnie tym swoim chlebkiem zachęciłaś...poza tym ciekawa jestem jakie pęknięcie tym razem mi wyjdzie..bo tego to się akurat przewidzieć nie da:) pozdrawiam
-
majanaboxing
2010/03/04 20:50:20
Smaczniutki chlebek Aniu!
Chętnie się poczęstuję kromeczką jesli mogę? :)
-
2010/03/05 20:59:16
smakoszu dziękuje bardzo :)
Halinko na pewno uda się chlebek, daj znać jak wyszedł. pozdrawiam
aga-aa chlebek był cały apetyczny :) zapraszam do upieczenia :)
reve82 ja również z wielką ochotą ponownie upiekę ten chlebek
Majano niestety po chlebku ani śladu :)
-
ewa-r
2010/03/14 18:48:55
Aniu - pięknie Ci wyrósł , a jak smakowicie wygląda :)
-
2010/03/18 07:12:44
Pyszny chlebebuś, ładnie Ci wyrósł...
-
Gość: Marry55, *.eimperium.pl
2010/03/20 19:52:54
A moze ktos piekl juz ten chlebek i podzieli sie z nami swoimi uwagami
-
2010/03/26 19:51:36
rewelacyjny!!! a bez garnka nie da rady? nabrałam na niego ochoty...
-
2010/04/03 20:09:12
Aniu, zdrowych, radosnych, ciepłych i prawdziwie rodzinnych świąt!:)
-
Gość: Smaczek, *.lublin.mm.pl
2011/09/28 12:09:55
A te drożdże to ma być jedna taka malutka kuleczka jak ziarnko grochu? Czy ile? Nie za mało będzie? Mało doświadczona jestem jeszcze w pieczeniu chleba, dlatego pytam :)
-
2011/09/28 12:55:22
Drożdży ma być malutko i to wystarczy aby wyrósł ładny chlebek. Reve82 u której wypatrzyłam ten przepis podała link do strony z filmikiem www.kvalimad.dk/opskrifter/verdens-bedste-broed
-
Gość: Ms, *.dsl.alice.nl
2011/11/14 21:54:03
Przepis jest genialny. Poszedlem do IKEI kupilem 3 litrowy garnek zeliwny Senior. I upieklem ten chleb. Mialem pietra jak nie wiem co. Ale chleb wyszedl wspaniale, tak dobrego chleba nie jadlem chyba z 10 lat. Super chrupiaca skorka i wspanialy miazsz. I naprawde ten przepis jest super prosty. Przedtem upieklem tylko dwa chleby w pozyczonej maszynie do chleba. Byly ok. Ale ten chleb przy nich to mercedes. Bulki tez sprobowalem (z tego blogu), swieze byly dobre ale na drugi dzien to takie zimne kluchy. Ten chleb to jest po prostu to! Serdeczne dzieki za wskazowki.
-
2011/11/14 22:01:37
Cieszę się bardzo że chlebek udał się i smakował. Pozdrawiam gorąco :)
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?