Blog > Komentarze do wpisu

SNIKERS

 

Pyszne ciasto z wyśmienitą karmelowo-orzechową masą podbiło moje podniebienie. Gorąco polecam wielbicielom orzechów. Za przepis dziękuje mojej "bratowej" Magdzie.

 

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 50-100 g masła,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki ciekłego miodu,
  • 3 łyżki śmietany.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jeden placek upiec z masą orzechową, a drugi bez.

 

Składniki na masę orzechową:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Składniki prażyć przez 1 minutę. Masę orzechową wyłożyć na jednym surowym placku i upiec. Piec krótko 15-20 minut w 180`C.

Tak przygotowane, upieczone ciasto musi odczekać od 3 do 7 dni! Aby nabrało wilgotności ponieważ po upieczeniu jest twarde.

 

Składniki na krem:

  • 1 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • cukier - tyle ile podano na budyniach,
  • 1/2 L mleka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 kostki masła,
  • 0,25 L wódki lub 0,10 litra spirytusu.

Ugotować budyń i wystudzić. Masło razem z margaryną utrzeć do białości. Dodawać po jednej łyżce budyniu, ucierać, aż krem spulchnieje i bedzie biały. Następnie dodać po trochu alkohol uważając, żeby się nie zważył.

 

środa, 07 kwietnia 2010, anra1

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/04/07 22:37:25
Mniam, pyszności ! Wygląda po prostu wspaniale!:)
-
cezonia_wino_i_oliwki
2010/04/08 09:16:29
Idealny Snickers :) Ja też w tym roku robiłam to ciacho na święta :)
-
majazteca
2010/04/08 09:46:49
Uwielbiam to ciasto! Niegdy nie moge skonczyc na jednam kawalku :)) Pycha!

Pozdrawiam cieplutko.
-
wiosenka27
2010/04/08 12:47:36
Bardzo lubię wszystkie batonikowe ciacha:) Twoje jest super apetyczne:)
-
2010/04/09 19:43:52
znam to ciasto pod nazwą orzechowiec... no i muszę przyznać że smakuje wyśmienicie
-
Gość: Halina, 188.117.134.*
2010/04/10 21:53:57
uwielbiam ciasta z orzechami,wyszedł Ci znakomicie pychota
-
2010/04/12 19:04:17
Ciasto wygląda przepysznie, ładnie się prezentuje,pozdrawiam ...
-
mag-43
2010/04/18 15:12:06
aczkolwiek słodkości to nie moja bajka, ale wygląd rewelacyjny
-
2010/04/18 19:48:06
Wygląda super, fajny przepis na pewno upiekę to ciastko, pozdrawiam:-)
-
2010/04/27 22:28:14
Pani Aniu ktoś kopiuje pani przepisy na konkurs:
www.gwiazdywkuchni.pl/Przepis,snikers_2.php
-
2010/04/28 15:44:58
Bardzo dziękuję za informację, zaraz to sprawdzę.
-
Gość: gaguniaaa, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2011/03/27 18:22:01
Bardzo dobre ciasto zrobiłam na weekend, krem swój mleczny, reszta bez zmian i wyszło przepysznie każdy sie nim zajadał choc to brdzo słodkie ciacho, planuje zrobić na świeta wielkanocne ponownie.
-
Gość: ulka, *.piekary.net
2012/03/30 15:55:12
Jestem kompletnym laikiem kulinarnym, ale postanowiłam zrobić to ciasto na święta. Zastanawiam sie tylko jak przechowywac ciasto przez 3-7 dni (zanim będzie wilgotne) - w lodówce, czy nie. Jeśli nie w lodówce, to w folii, a może przykryte ściereczką, czy jeszcze w inny sposób. i czy przechowywać je najpierw suche, czy z kremem?
Dziękuje za odpowiedź.
-
2012/04/05 21:21:20
Ciasto można przykryć ściereczką lub papierem do pieczenia i nie chowamy do lodówki. Dzień przed (można nawet dwa dni przed) dajemy krem i wtedy wkładamy do lodówki. Pozdrawiam :)
-
2012/10/26 19:39:06
wlasnie upieklam te ciasto no i stwierdzam ze jest bardzo twarde(zarowno te z orzechami jak i bez). czy jesli bedzie troszke lezalo to napewno zmieknie? prrosze o odpowiedz :)
-
2012/10/26 23:16:33
tak, ciasto musi poleżeć to zmięknie
-
Gość: Jagoda, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2012/11/06 15:48:14
Wygląda rewelacyjnie! Dotychczas znałam to ciasto jako orzechowiec, ale bardzo chętnie wypróbuję według Twojego przepisu. Pozdrawiam!
-
Gość: edyta, *.man.bydgoszcz.pl
2012/12/19 08:56:20
W przepisach takich jak na ciasto snickers nie używamy budyniu z paczki - po 2 dniach "wydziela" się z niego mleko. Najlepiej krem zrobić samemu i zamiast budyniu użyć mąki, cukru i mleka, a następnie w przestudzoną masę wmiksować porcjami masło. Naprawdę jest różnica.
-
Gość: , *.adsl.inetia.pl
2012/12/20 19:00:25
czy na pewno pól butelki wódki
-
2012/12/21 00:58:16
zgadza sie
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?