Blog > Komentarze do wpisu

CHLEB NA ZAKWASIE

Kolejny chlebek jaki zrobiłam na zakwasie. Z tego przepisu wychodz± dwa bardzo smaczne bochenki. Przepis znalazłam na forum cincin, a podała go Mirabbelka.

 

Zaczyn:

  • 2-3 łyżki zakwasu,
  • 45 g letniej wody,
  • 75 g m±ki pszennej ( TYP 550 do 750).

 

Ciasto chlebowe:

  • 600 g m±ki pszennej (TYP 550 do 750),
  • 50 g m±ki żytniej 720,
  • 50 g m±ki pszennej razowej,
  • 455 g letniej wody,
  • 1 do 1,5 łyżki soli ( dałam 1 łyżkę),
  • 120 g słonecznika (nie dodałam) .

 

Składniki na zaczyn wymieszać ze sob±. Odstawić na noc do przefermentowania. Następnego dnia rano wymieszać m±kę z wod± i wyrobić najlepiej w maszynie. Odstawić na 10-30 min. Następnie dodać zaczyn, sól oraz słonecznik. Ciasto powinno być do¶ć ¶cisłe, elastyczne i gładkie, je¶li będzie zbyt zbite dodać  1 do 2 łyżek wody. Ciasto chlebowe przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić na 4-5 godzin. Po upływie 2 godzin odgazować,a  po 5 godz. ciasto podzielić na pół i uformować dwa bochenki. W koszykach opruszonych m±k± ułożyć  zlepieniem do góry, obsypać m±k± i przykryć foli±. Pozostawić do wyro¶nięcia na 3 godziny. Piekarnik dobrze nagrzać razem z kamieniem w 220`C (ok 30 min). Piec ok 45 min.

 

W aranżacji zdjęć pomagała mi moja mała kuchareczka i nie mogło zabrakn±ć na zdjęciu pomidorka :)

czwartek, 20 maja 2010, anra1

Polecane wpisy

Komentarze
majanaboxing
2010/05/20 22:38:08
Pyszne kromeczki widzę :)))
-
ugotujmy
2010/05/20 22:39:23
z idealnymi dziurkami
i pewnie jeszcze skórkę ma pysznie chrupi±c±?
-
2010/05/20 22:50:45
Majana kromeczki były pyszne :)
Asieja skórka była super smaczna, ale niestety chlebka już nie ma :)
-
mydelicious
2010/05/20 23:19:48
byłby wspaniały z miodkiem i masełkiem :)
-
Go¶ć: Halina, 188.117.134.*
2010/05/21 11:26:28
idealny chlebek jasny z chrupi±c± skórk± co¶ dla mnie
-
katarzyna_sar
2010/05/25 08:30:07
Piękny swojski chlebek:-)
-
Go¶ć: Pawel, 198.36.86.*
2010/05/31 14:02:25
Bardzo smaczny. Polecam!!!
Wszystkie zdjęcia na tym blogu s± moj± własno¶ci± i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?