poniedziałek, 14 czerwca 2010

 

Pyszny, puszysty sernik idealny na upalne dni. Słodka imrowizacja mojej kochanej mamy :)

 

Składniki:

  • 1 gotowy spód biszkoptowy lub upiec biszkopt z 2 jajek,
  • 550 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 śnieżki,
  • 1 pełna szklanka mleka,
  • 2 galaretki żółte,
  • 1 galaretka czerwona,
  • truskawki.

 

Galaretki żółte rozpuścić w 1/2 L gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. W dużym naczyniu ubić dwie śnieżki w jednej szklance mleka, do ubitej śmietany dodać serki homo oraz lekko stężałą galaretkę. Wymieszać i wylać calość na biszkopt. Ułożyć truskawki i odstawić do stężenia do lodówki. W międzyczasie rozpuścić galaretkę czerwoną według opisu na opakowaniu. Wystudzoną wylewamy na stężały sernik i ponownie odstawiamy do stężenia.

 

 

 

 

środa, 09 czerwca 2010

Nie dawno minął ważny dzień w naszym życiu były to czwarte urodzinki naszej kochanej córki Madzi, ach jak ten czas szybko leci :) STO LAT KOCHANIE :)  Córka dostała od chrzestnego ten oto piękny i bardzo smaczny tort.

 

czwartek, 20 maja 2010

Kolejny chlebek jaki zrobiłam na zakwasie. Z tego przepisu wychodzą dwa bardzo smaczne bochenki. Przepis znalazłam na forum cincin, a podała go Mirabbelka.

 

Zaczyn:

  • 2-3 łyżki zakwasu,
  • 45 g letniej wody,
  • 75 g mąki pszennej ( TYP 550 do 750).

 

Ciasto chlebowe:

  • 600 g mąki pszennej (TYP 550 do 750),
  • 50 g mąki żytniej 720,
  • 50 g mąki pszennej razowej,
  • 455 g letniej wody,
  • 1 do 1,5 łyżki soli ( dałam 1 łyżkę),
  • 120 g słonecznika (nie dodałam) .

 

Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą. Odstawić na noc do przefermentowania. Następnego dnia rano wymieszać mąkę z wodą i wyrobić najlepiej w maszynie. Odstawić na 10-30 min. Następnie dodać zaczyn, sól oraz słonecznik. Ciasto powinno być dość ścisłe, elastyczne i gładkie, jeśli będzie zbyt zbite dodać  1 do 2 łyżek wody. Ciasto chlebowe przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić na 4-5 godzin. Po upływie 2 godzin odgazować,a  po 5 godz. ciasto podzielić na pół i uformować dwa bochenki. W koszykach opruszonych mąką ułożyć  zlepieniem do góry, obsypać mąką i przykryć folią. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Piekarnik dobrze nagrzać razem z kamieniem w 220`C (ok 30 min). Piec ok 45 min.

 

W aranżacji zdjęć pomagała mi moja mała kuchareczka i nie mogło zabraknąć na zdjęciu pomidorka :)

sobota, 15 maja 2010

Jak zobaczyłam wpis o karmelowym sosie na blogu cuda.wianki to wiedziałam że muszę go zrobić . Idealny dodatek do lodów, kiedyś nawet jadłam sernik  z sosem karmelowym, był pycha. Polecam. Z podanych składników wyszedł sos ok 360 ml.

 

Składniki:

  • 220 g drobnego cukru,
  • 125 ml wody,
  • 300 g śmietanki 30% lub 36%.

 

W rondelku na małym ogniu rozpuścić cukier w wodzie, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. następnie bez mieszania gotować do momentu, aż cukier nabierze koloru karmelowego ja gotowałam 20-25 min. Zdjąć z ognia, mieszając łyżką powoli wlewać śmietanę. Jeśli podczas wlewania śmietany zrobi się jeden wielki lizak na łyżce tak ja u mnie to należy rondelek postawić na mały ogień i ciągle mieszać do rozpuszczenia sie "lizaka". Sos karmelowy schłodzić w lodówce.

 

czwartek, 06 maja 2010

Nie ma nic wspanialszego niż dom pachnący świeżo pieczonym chlebkiem i tak własnie dziś pachniało nasze gniazdko. Przepis na ten smaczny chlebek znalazłam na stronie Moja domowa piekarnia.

Zaczyn:

  • 2 łyżki aktywnego zakwasu,
  • 30 g letniej wody,
  • 60 g mąki pszennej.

 

Dodatkowo:

  • 20 g kaszki kukurydzianej,
  • 100 g zimnej wody.

 

Ciasto chlebowe:

  • 200 g zimnej wody,
  • 300 g mąki przennej o dużej zawartości białka ( dałam Typ 650)
  • 1 łyżeczka soli,
  • cały zaczyn,
  • schłodzona kaszka kukurydziana,
  • kaszka kukurydziana do posypania.

 

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać ze sobą, pozostawić na noc do przefermentowania. Następnego dnia kaszkę wsypać do wody, ciągle mieszając zagotować, kaszka powinna być gęsta. Następnie wystudzić na płaskim talerzu około 20 min. W międzyczasie mąkę wymieszać z wodą i pozostawić na 15-20 min. Ciasto wyrabiać 15 min aż będzie gładkie, dodać cały przefermentowany zaczyn, sól oraz rozdrobnioną kaszkę. Ciasto wyjdzie klejące i luźne. Przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić na 3 1/2 godziny (po 30, 60 i 90 minutach odgazować). Po tym czasie ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, uformować chlebek, spryskać lekko wodą i obsypać kaszką kukurydzianą. Stroną wysypaną ułożyć w koszyku do wyrastania. Przykryć folią i odstawić na 2-3 godziny. Piekarnik dobrze nagrzać razem z kamieniem w 220`C. Chlebek piec 40-45 min. Mojemu chlebkowi wystarczyło 30 min piekłam w foremce.

środa, 07 kwietnia 2010

 

Pyszne ciasto z wyśmienitą karmelowo-orzechową masą podbiło moje podniebienie. Gorąco polecam wielbicielom orzechów. Za przepis dziękuje mojej "bratowej" Magdzie.

 

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 50-100 g masła,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki ciekłego miodu,
  • 3 łyżki śmietany.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jeden placek upiec z masą orzechową, a drugi bez.

 

Składniki na masę orzechową:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Składniki prażyć przez 1 minutę. Masę orzechową wyłożyć na jednym surowym placku i upiec. Piec krótko 15-20 minut w 180`C.

Tak przygotowane, upieczone ciasto musi odczekać od 3 do 7 dni! Aby nabrało wilgotności ponieważ po upieczeniu jest twarde.

 

Składniki na krem:

  • 1 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • cukier - tyle ile podano na budyniach,
  • 1/2 L mleka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 kostki masła,
  • 0,25 L wódki lub 0,10 litra spirytusu.

Ugotować budyń i wystudzić. Masło razem z margaryną utrzeć do białości. Dodawać po jednej łyżce budyniu, ucierać, aż krem spulchnieje i bedzie biały. Następnie dodać po trochu alkohol uważając, żeby się nie zważył.

 

sobota, 03 kwietnia 2010

 

Zajączka pięknego,
dyngusa mokrego,
koszyczka pełnego,
śniadania smacznego,
pisanek kolorowych,
świąt wesołych i zdrowych,
palemki ozdobnej,
owieczki modnej.
Wesołych Świąt życzy Ania

czwartek, 04 marca 2010

Jest to najsmaczniejszy chleb jaki jadłam i najprostszy jaki do tej pory robiłam, bez wyrabiania, wystarczy tylko wymieszać. Przepis wypatrzyłam u reve82.

 

Składniki:

  • 625 g mąki pszennej,
  • 500 ml wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • drożdże świeże wielkości ziarna grochu.

 

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem zakryć folią i odstawić na 12 godzin. W tym czasie bardzo urośnie. Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, delikatnie uformować prostokąt i zlożyć na 3 części najpierw w jedną stronę a potem drugą, przełożyć do natłuszczonego naczynia na 2 godziny. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250`C razem z garnkiem żeliwnym*. Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego garnka i przykrywamy pokrywką. Piec w temperaturze 250`C 30 min, potem 15 min. w 230`C bez pokrywki. Po upieczeniu chlebek studzimy przynajmniej 20 min.

* Ciasto powinno wypełnić do połowy wysokości garnek.

piątek, 19 lutego 2010

 

 

 

Smakiem tych muffinek rozkoszowaliśmy się już jakiś czas temu,  ale dla przyjemności podniebienia z chęcią upiekłam je ponownie. Przepis wyszukany na forum cincin.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 cukier waniliowy (16 g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka coli,
  • 150g rozpuszczonej margaryny.

 

Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. W osobnym naczyniu połączyć rozpuszczoną margarynę z colą i jajkami. Całość wlać  do składników suchych i wymieszać.

Piec  ok.  30 min.  w 200`C

 

środa, 17 lutego 2010

 

 

Chyba każdy zna to ciasto prążkowane i każdy ma go w swoich zapiskach kulinarnych. Ja ten przepis znalazłam w karteluszkach mojej mamy.

 

Składniki:

  • 5 jaj,
  • 2 1/2 szklanki mąki,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1/2 szklanki napoju gazowanego,
  • 3 łyżki kakao + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 różne aromaty.

 

Ubić białka z cukrem na pianę, dodać żółtka. Miksując dodać mąkę z dwiema łyżeczkami proszku, olej i na końcu wlewamy napój gazowany. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej części dodać aromat a do drugiej dodać kakao z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz wlać drugi aromat. Do tortownicy na środek wlewać na przemian raz jasne a raz ciemne ciasto aż do wyczerpania. Piec 50 min w 180`C aż do suchego patyczka.

 

 

 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?