sobota, 31 stycznia 2009

Poswix umieściła na swoim blogu podsumowanie muffinkowej soboty. Aż 44 osoby wzięły udział w zabawie. Tutaj znajdziecie aż 49 przepisów na pyszne muffinki.

środa, 28 stycznia 2009

Jak szaleć to szaleć. Znowu muffinki z czekoladą przepis znajdziecie TU

A oto mała sesja zdjęciowa :)

Jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Przepis podpatrzyłam u Ewy_r  z blogu "W mojej kuchni"

 

 Składniki suche:

  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu.


 Składniki mokre:

  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 75 g roztopionego masła,
  • 1 duże jabłko.


 W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Obie masy połączyć razem. Na koniec dodać jabłko pokrojone w kostkę. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy około 25-30 min. w 190`C.

 

 

poniedziałek, 26 stycznia 2009

Kubusiowe ciasto zalicza sie do tych prostych, szybkich i smacznych ciast :) Robiąc ten smakołyk sugerowałam się przepisem Majany, ale wprowadziłam lekkie zmiany.

 

 Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

 Białka ubic na sztywno dodać cukier a następnie żółtka. Delikatnie mieszając łyżką dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Piec 25 min w 170`C. Wystudzić i przekroić na dwie części.

 

 Składniki na krem kubusiowy:

  • 2 budynie śmietankowe,
  • 900 ml soku typu Kubuś,
  • kostka masła.

 Dodatkowo:

  • 500 ml śmietany 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżeczki żelatyny.

Na soku ugotować budynie (tak jak w przepisie na opakowaniu tylko zamiast mleka dajemy sok). Do ciepłego budyniu dodać masło i zmiksować. Krem wylać na jedną część biszkoptu i przykryc drugą połowa biszkoptu. Schłodzić. Śmietanę ubić na sztywno dodając cukier puder. Na koniec dodać żelatynę rozpuszczoną w małej ilości wody. Ubitą śmietanę rozprowadzić na górze ciasta, dodatkowo można posypać potartą czekoladą. Ciasto schłodzić.

 

sobota, 24 stycznia 2009

Muffinki z czekoladą z przepisu Nigelli Lawson to moja propozycja na Sobotę Muffinkową.

 

 Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki groszków czekoladowych (ja dałam czekoladę drobno pokrojoną),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju,
  • 1 jajko,
  • zapach waniliowy.


 Nastawić piekarnik na 200`C. Wszystkie składniki suche wymieszać ze sobą, osobno wymieszać mokre. Zmieszać mokre składniki z suchymi, pamiętając, że im więcej grudek tym lepsze muffinki. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy 20 min.

 

piątek, 23 stycznia 2009

 

Z okazji Dnia Babci i Dziadka Babcia zrobiła pyszne ciasto dla swojej wnusi :) Przepis znaleziony został na stronie Smaczny.pl

 Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.

Białka ubić, dodać cukier. Nadal ubijając dodać żółtka. Następnie delikatnie mieszając łyżką dodać mąkę i proszek do pieczenia. Biszkopt piec w  prostokątnej formie (25x36 cm) około 25 minut w 180`C. Ostudzić.

 Składniki na krem ptysiowy:

  • 1/2 kg białego mielonego sera,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 2 galaretki (niebieskie lub czerwone),
  • 2 opakowania bitej śmietany w proszku „Śnieżka”,
  • 1 szklanka mleka.

 Dodatkowo:

  • 3 opakowania herbatników,
  • kolorowe cukierki.


 Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody i ostudzić. W zależności, jaki kolor galaretki użyjemy taki będzie kolor kremu. Do mleka wsypać śnieżki u ubić na sztywno. Ser zmiksować z cukrem pudrem, delikatnie miksując dodać ubitą śmietanę oraz tężejące galaretki.

Na ostudzony biszkopt wyłożyć krem ptysiowy, a na nim rozłożyć herbatniki. Ciasto włożyć do lodówki na około 20 minut. Po tym czasie herbatniki polać polewą czekoladową - przepis znajdziecie poniżej.

 Składniki na polewę czekoladową:

  • 1  łyżeczka żelatyny,
  • 6 dag masła,
  • 4 łyżki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 2 łyżki śmietany 30%.
W rodnelku na małym ogniu rozpuścić masło, cukier kakao oraz śmietanę (nie zagotować!) Następnie dodać rozpuszczoną żelatynę w 4 łyżkach wody. Wszystko wymieszać i lekko ostudzone polać górę ciasta i udekorować cukierkami.


wtorek, 20 stycznia 2009

Zrobiłam wczoraj chlebki pita, a przepis podpatrzyłam u Atiny. Z całego ciasta wyszło mi 14 sztuk, z czego połowa spokojnie leży w lodówce zakryte folią. Przepyszne chlebki można podać z sałatką gyros - przepis znajdziecie TU. Gorąco polecam!

 

Składniki na zaczyn:

  • 1 łyżeczka drożdży instant,
  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej( ja użyłam pszennej).

W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami, dodając po trochu mąki. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej a zarazem płynnej masy. Maskę przykryć folią i odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 1/2 - 3 szklanek mąki pszennej,
  • 2 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

 Do miski z zaczynem dodać sól, oliwę oraz mąkę (wsypując ją stopniowo). Wyrobić ok 10 min na gładkie ciasto. Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej olejem na około 4 godz. aż urośnie 2-3 razy. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i lekko ugnieść w celu pozbycia się powietrza. Podzielić na 16 części ( wyszło mi 14), formować kulki i odstawić na ok.30 min przykryte ściereczką.

Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkować kulki na płaskie placki. W czasie, gdy jeden chlebek się smaży rozwałkować drugą kulkę. Nie układać rozwałkowanych placków jeden na drugim. Rozgrzać mocno patelnię (nie smarować tłuszczem). Położyć jeden placek i piec około 15 sekund, przewrócić i piec ok. 2 minuty. Placek zacznie "puchnąć". Przewrócić jeszcze raz na drugą stronę. Zmniejszyć ogień, jeśli pita za szybko się rumieni.

 

 

piątek, 16 stycznia 2009

Dziś w całym domu zapachniało cynamonem, a to za sprawą NORWESKICH BUŁECZEK, które upiekłam dla mojej rodzinki. Przepis widziałam już wcześniej na różnych blogach, ja zmieniłam trochę proporcje.

 Składniki na bułki:

  • 600 g mąki ( ja musiałam sporo dosypać, bo ciasto było za luźne),
  • 100 g cukru ( dałam 70g),
  • 400 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży instant,
  • 1/2 łyżeczki soli.


 Składniki na nadzienie:

  • 150 g miękkiego masła ( mi wystarczyło tylko 80 g roztopionego masła),
  • 150 g cukru ( dałam tylko 120 g),
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu ( dałam 2 łyżeczki).


 W 200 ml ciepłego mleka rozprowadzić drożdże dodając trochę cukru. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść tak, aby ciasto było sprężyste i gładkie. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Gdy ciasto ładnie nam rośnie możemy zająć się nadzieniem. Masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon, wymieszać.

 Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odciąć 1/3 i rozwałkować na prostokąt o rozmiarze 33x24 cm. Przełożyć do formy, to będzie spód bułek, resztę ciasta rozwałkować na prostokąt  50x25 cm. Rozsmarować nadzienie cynamonowe i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na 2cm plastry. Bułeczki poukładać w równych rzędach na spodzie ciasta. Odstawić na 15 min. Bułki pieczemy ok. 20-25 min w 200`C

Przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem. Jeśli zbyt szybko będą sie rumienić przykryć folią aluminiową.

 

wtorek, 13 stycznia 2009

Chciałam z całego serduszka podziekować mojemu Mężusiowi za pomoc w prowadzeniu bloga od strony technicznej.

Dziekuje Ci kochanie za wszystko. Bardzo mocno Cię kocham!!!

                                   

poniedziałek, 12 stycznia 2009

Oryginalny przepis na tę bezmleczną chałkę można znaleźć na TEJ anglojęzycznej stronie, a pierwszy raz zobaczyłam ją u Izabeli na blogu. Ciasto powiększa swoją objętość w bardzo szybkim czasie, robiłam ją już dwa razy i z pewnością będę do niej powracać.

 Składniki:

  • 4 1/2 cup mąki pszennej (1 cup=230ml),
  • 1 opakowanie drożdży instant,
  • 2 łyżeczki cukru (ja dałam 7 łyżek),
  • 1 cup letniej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju.

  Wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba i zagniotłam ciasto. Po wyrobieniu odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Później ciasto podzieliłam na 6 równych wałków i zaplotłam. Odstawiłam jeszcze na 30 min do wyrośnięcia, posmarowałam żółtkiem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190`C na 45 min.

Nie wyszło mi tak ładnie jak autorce przepisu ale za to była bardzo smaczna :)

Druga posypana makiem.

 
1 , 2
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?