czwartek, 26 lutego 2009

Przepis pochodzi z Forum CinCin a podała go Duende. Chlebek z kaszą manną bardzo dobry, delikatny z chrupiącą skórką. 

 Składniki:

  • 500 ml wody lub mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200 g grysiku,
  • 500 g  mąki,
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g).


 W odpowiedniej kolejności wrzucić składniki do maszyny do chleba i ustawić program Chleb pszenny. Zbrązowienie ustawiłam na średnie.

 

 

środa, 25 lutego 2009

 


 

 

Na swoim blogu BEA umieściła podsumowanie Słodkiego Czekoladowego Weekendu.


poniedziałek, 23 lutego 2009

Pyszne, mięciutkie z dodatkiem jogurtu  to chyba najlepsze bułki, jakie jadłam do tej pory. Jutro będzie powtórka z podwójnej porcji. Przepis znalazłam na Forum CinCin.

 

 Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 3/4 łyżeczki drożdży instant,
  • 100 g jogurtu owocowego,
  • 60 g mleka,
  • 30 g masła,
  • 1 jajko ( 1/2 do ciasta, 1/2 do posmarowania bułek).


 Wszystkie składniki wymieszać w maszynie do pieczenia chleba i odstawić na 1-1 i 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na natłuszczony olejem blat, podzielić na 8 części, uformować bułki, które kładziemy dość blisko siebie w natłuszczonej tortownicy i ponownie odstawiamy na 1 godzinę. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać makiem. Pieczemy 20-25 min w 200`C. Moim bułeczkom wystarczyło 20 min.

 

sobota, 21 lutego 2009

W związku z tym, że mamy za oknami mróz postanowiłam  trochę podgrzać atmosferę i zrobiłam wieczorem gorącą czekoladę z cynamonem. Przepis na nią znalazłam w jednej z moich książek kucharskich.

 

 Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady lub 2 1/2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem, (jeśli użyjemy budyń bez cukru należy dodać do niego około 1 i 1/2 łyżki cukru).


 Budyń, rozdrobnione kostki czekolady, cukier oraz cukier waniliowy rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować ze szczyptą soli. Wlać rozpuszczony budyń z dodatkami i podgrzewać na małym ogniu aż czekolada nieco zgęstnieje. Przed podaniem oprószyć cynamonem.

piątek, 20 lutego 2009

 

 

Miałam zamieścić ten wpis wczoraj, ale niestety brakło mi czasu. Wczoraj był tłusty czwartek i chyba nikt nie odmówił sobie pączka. Ja z tej okazji też zrobiłam pączki, skorzystałam z przepisu mojej szwagierki Ewy. Wyszły bardzo smaczne, połowę  zrobiłam z dżemem z czarnej porzeczki a druga połowę z budyniem.

 

 Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 10 dag drożdży,
  • 1 szklanka piwa,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 kostki roztopionego masła,
  • 13 dag cukru,
  • szczypta soli.

 Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, jajka i żółtka oraz dodać szklankę piwa i szczyptę soli. Dodać do tego rozczyn drożdżowy i wyrobić gładkie ciasto. Na sam koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, które należy rozpłaszczyć na dłoni, na środek dać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić formując pączek, następnie kładziemy go złączeniem do dołu na opruszony mąką blat. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pączki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.

 

 

środa, 18 lutego 2009

Chrupiące bułeczki w otoczce ziołowej zrobiłam mojemu mężusiowi na kolację, najważniejsze, że mu bardzo smakowały. Przepis wyszperałam na blogu u Atiny.

 

Składniki na bułeczki:

  • 1 szkl. ciepłego mleka,
  • 3 szkl. mąki,
  • 1 3/4 łyżeczki drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 1/2 łyżki masła.

Dodatkowo:

  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka czosnku suszonego.


Do ciepłego mleka wsypać drożdże i poczekać aż powstaną pęcherzyki, następnie dodać resztę składników i wyrabiać ok. 10 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 1 godzinę. W tym czasie oliwę podgrzać na bardzo małym ogniu dodając do niego zioła. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić na 16 bułeczek. Każda bułeczkę obtoczyć w mieszance ziołowej i odstawić ponownie na 1 godzinę. Bułeczki pieczemy 20-30 min w 190`C

 

wtorek, 17 lutego 2009

 

Bardzo lubię wypieki z budyniem, a dodany do muffinek to jest to, co chodziło za mną od dawna. Szukałam odpowiedniego przepisu i znalazłam na Forum CinCin.

 Składniki:

  • 300g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • 150g masła lub margaryny,
  • 160g cukru,
  • 170 ml mleka,
  • 2 jajka.

  Dodatkowo:
  • 1 budyń waniliowy,
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki cukru.



Budyń ugotować w 300 ml mleka z dwoma łyżkami cukru. Lekko przestudzić.

Masło roztopić i ostudzić. Dodać mleko oraz jajka. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche. Następnie do suchych wlać mokre składniki i wymieszać. Na dno foremek wlać ok. 1 cm ciasta, następnie łyżką nałożyć budyń i zakryć go resztą ciasta.

Muffinki piekłam 25-30 min w 190`C

 

niedziela, 08 lutego 2009

Inne niż tradycyjne zawinięte w liściu kapusty, ale równie smaczne. Lubię takie dania, które szybko można zrobić, a te się do nich zaliczają. Przepis pochodzi z Forum Smaczny. Z podanego przepisu wyszło mi ok.25 sztuk.

 Składniki:

  • 1 kg kapusty białej,
  • 50 dag mielonego mięsa,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1 1/2 szklanki ryżu,
  • 4 jajka,
  • 1 przecier pomidorowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • wegetta.


 Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Dodać surowe mięso mielone, kaszę mannę, jajka, surowy ryż oraz przyprawy. Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor.
W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć, pozostały sos zagęścić (jeśli sosu jest za mało dolać wody) 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić według własnego smaku.

 

 

piątek, 06 lutego 2009

Ten przepis znalazłam w miesięczniku "Przyślij przepis". Nam bardzo smakowały i z pewnością będę je częściej robić :) Naleśniki zrobiłam według własnego przepisu oraz zwiększyłam proporcje farszu.

 Składniki na naleśniki:

  • mąka,
  • mleko,
  • jajko,
  • szczypta soli.

  Ciasto naleśnikowe robię "na oko". Podane składniki zmiksować. Ciasto powinno być płynne, bez grudek przypominające rzadką śmietanę. Upiec naleśniki.

 

 Składniki na farsz:

  • 60 dag mięsa mielonego,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej,
  • 1-2 łyżeczki papryki ostrej czerwonej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • ser żółty do posypania naleśników.
Mięso podsmażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę dusić. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy oraz kukurydzę i fasolę. Dusić około 10 min. Farsz nałożyć na upieczone naleśniki i zwinąć. Naleśniki posypać startym żółtym serem i zapiec.

środa, 04 lutego 2009

Trzy cechy tych kotlecików: szybkie, łatwe i smaczne.

 

 Składniki:

  • 10 kotletów sojowych,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 10 dag sera żółtego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • przyprawy.

 

 Kotlety sojowe ugotować według przepisu na opakowaniu, następnie pokroić w kostkę. Dodać pokrojoną cebulę, 2 jajka, potarty żółty ser, obie mąki. Wymieszać. Przyprawić według gustu (pieprz, zioła prowansalskie). Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy łyżką kotleciki. Smażymy na złoty kolor.

 

 

 
1 , 2
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?