wtorek, 18 listopada 2008

Moje pierwsze muffinki, skorzystałam z przepisu Andzi-35, wyszło mi 12 sztuk, do środka każdej z nich dałam kostkę czekolady mlecznej. W smaku bardzo dobre-zniknęły w mig :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka lub maślanki, może być także jogurt,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • aromat (ja dałam pomarańczowy).

 

       Do jednej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. W drugiej misce mieszamy wszystkie płynne składniki tj. jajko, mleko, olej i aromat. Wszystko wlewamy do suchych składników i mieszamy niezbyt dokładnie. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy około 15-20 min. w 200`C

A oto efekt:

sobota, 15 listopada 2008

Przepis pochodzi z forum "Wielkie Żarcie" i już wiele razy wypróbowany.

 

 Upiec biszkopt z 5-6 jaj według własnego sprawdzonego przepisu.

Składniki na masę:

  • 2 duże bułki kajzerki (ok 100g),
  • 2 szklanki mleka,
  • 100g wiórków kokosowych,
  • 1 kostka miękkiego masła,
  • 1 szklanka cukru pudru.

 

    Bułki namoczyć w jednej szklance mleka i dobrze odcisnąć. Do garnka wlać jedną szklankę mleka, wsypać wiórki kokosowe i odciśnięte bułki. Całość gotować około 5-10 min aż powstanie papka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem, dodać wystudzoną masę.

 

Składniki na posypkę:

  • 100g wiórków kokosowych,
  • 80-100g masła,
  • 1 łyżeczka cukru.


      Na patelni rozpuścić masło, dodać cukier i wiórki kokosowe. Uprażyć na złoty kolor.

  •   do przełożenia dżem z czarnej porzeczki.

Przekładanie:

Biszkopt przekroić na połowę. Pierwszy placek posmarować cienko podgrzanym dżemem. Nałożyć około 3/4 masy. Drugi placek posmarować cienko  dżemem i położyć na masę, górę biszkoptu również posmarować dżemem i położyć resztę masy. Wierzch ciasta posypać posypką.

 

                                                 

                                                 

 

wtorek, 11 listopada 2008

                                          

Już jakiś czas temu upatrzyłam sobie te ciasto na forum cincin, a wczoraj miałam okazję je zasmakować. To ciasto dla wielbicieli ajerkoniaku z pyszną delikatną pianką.

 

Składniki na spód:

  • 3 jajka,90g cukru,
  • 70g mąki,
  • 20g kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki wody.


Do ozdobienia ciasta: wafelki rurki z jednej strony oblane czekoladą (można je kupić w Biedronce jak i również w Lidlu).


Jajka mieszamy z wodą dodać cukier- miksujemy około 3 min. na wysokich obrotach, na koniec dodać mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia. Ciasto wylać do tortownicy ( 26cm) i piec 20 min w 200`C.  Po ostygnięciu ciasta układamy na nim wafelki dookoła (na przemian raz z czekoladą na górze i na dole) przy samym brzegu formy.


Składniki na górę ciasta:

 

  • 12 płatków żelatyny (ja użyłam w zamian 7 łyżeczek żelatyny w proszku),
  • 100g miękkiego masła,
  • 100g cukru pudru,
  • 500ml ajerkoniaku,
  • 500ml śmietany 30%.


Tu należy się trochę pospieszyć, robiąc parę rzeczy naraz.
5 łyżeczek czubatych żelatyny rozpuściłam w ciepłej wodzie (jeśli używamy żelatynę w płatkach: 9 sztuk moczyć w małej ilości zimnej wody, a potem rozpuścić w małej ilości ciepłej wody). Masło utrzeć z cukrem pudrem na gładką masę do tego dolewać powoli (tak aby się nie zważyła) 350ml ajerkoniaku oraz rozpuszczoną żelatynę. Ubijamy bardzo szybko śmietanę, do niej wlewamy masę z ajerkoniakiem. Wszystko wymieszać i wylać na przygotowany wcześniej spód ciasta w formie. Ciasto odstawiamy na 3 godziny.
Rozpuścić 2 łyżeczki żelatyny (lub 3 płatki) i wymieszać ją z pozostałymi 150ml ajerkoniaku, wylać na górę ciasta i pozostawić w lodówce na 2 godziny.

Ciasto robiłam dzień wcześniej i całą noc przeleżało w lodówce aby wszystko dobrze stężało.

 

 

poniedziałek, 10 listopada 2008

 

 Kotlety z piersi kurczaka w pierzynce orzechowej to moja propozycja na "orzechowy  tydzień",  którego organizatorką jest  Ela z blogu My best food. Inspiracją do tego dania jest wycinek ze starej gazety znaleziony w moim zeszycie z przepisami :)

 Składniki:

  • 50 dag piersi kurczaka,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 3 białka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz, zioła prowansalskie.

 

           Umyte i osuszone mięso przekroić w poprzek na cienkie plastry. Posolić, popieprzyć, skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołami prowansalskimi. Odstawić na około 20 min. W między czasie drobno posiekać orzechy, białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz orzechami. Filety obtaczać w panierce i piec na złoty kolor.

Do kotletów podałam ryż:

dwie torebki ryżu ugotować. Cebulę zeszklić na maśle dodać jedną średniej wielkości marchewkę potartą na drobnych oczkach, do tego wsypać ugotowany ryż, wymieszać i doprawić.

piątek, 07 listopada 2008

Dziś mama mnie poczęstowała przepysznymi grzybkami w sosie słodko-kwaśnym (wypatrzyła gdzieś na internecie), można je wykorzystać jako dodatek do pizzy, spaghetti lub zjeść poprostu jako sałatkę. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 1 1/2 kg grzybów (różnych),
  • 70 dag cebuli,
  • 1 koncentrat pomidorowy (200g),
  • 5 łyżek octu,
  • 4 łyżki cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • keczup,
  • 3 ząbki czosnku.

             Grzyby umyć, pokroić i ugotować w osolonej wodzie ok. 20 min. Odcedzić.

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju dodać grzyby, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól i pieprz. Na sam koniec dodać pokrojony drobniutko lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem przesmażyć do połączenia się składników.

Grzybki jeszcze gorące nakładać do słoików i pasteryzować 20 min.

 

czwartek, 06 listopada 2008

Dziś upiekłam chleb wiejski według przepisu zamieszonego w nowo założonym blogu Ewy "w mojej kuchni"

Chleb jest bardzo smaczny, piekłam go w maszynie do chleba ale następnym razem upiekę w piekarniku tak jak radzi Ewa.

 

Składniki:

  • 305 ml wody,
  • 1 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 415g mąki pszennej,
  • 95g mąki żytniej,
  • 1 1/2 łyżeczki (5g) drożdży instatnt.

           W odpowiedniej kolejności włożyć składniki do maszyny i ustawić program chleb pszenny/francuski.

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?