wtorek, 30 grudnia 2008

Przepis pochodzi z forum SMACZNY.

 

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego, 
  • 1 cebula,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • bułka.

 Cebule pokroić w kostkę, bułkę namoczyć w wodzie - odcisnąć, dodać razem z cebulą do mielonego, posolić, popieprzyć, dodać jajko i wszystko wymieszać. Uformować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

 

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka octu,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • 1 cebula.  

Wszystkie składniki oprócz cebuli zagotować. Kulki ułożyć w naczyniu, bądź słoiku i na nie położyć krążki cebuli. Zalać wszystko ciepłą zalewą.

środa, 24 grudnia 2008
 
"Małą gwiazdkę przed świętami
Przyjmij proszę z życzeniami
Może spełni się marzenie
Białe Boże Narodzenie
Lub, gdy przyjdzie Ci ochota
Niech to będzie gwiazdka złota
Bo, gdy spada taka z nieba
Wtedy zawsze marzyc trzeba
No, a jeśli tak się zdarzy,
Że srebrzysta ci się marzy
Możesz także taką zdobyć
I choinkę nią ozdobić
Gwiazda, gwiazdce zamrugała
I choinka lśni już cała
Naszych marzeń jest spełnieniem
Bo jest piękna jak marzenie
A pomarzyć czasem trzeba
Każdy pragnie gwiazdki z nieba." 
 
 
Zdrowych i pogodnych Świąt Bożego Narodzenia oraz Szczęśliwego Nowego Roku życzy Ania
piątek, 19 grudnia 2008

Przepis na ten bardzo łatwy chleb na zakwasie znalazłam na stronie Chleb - moja domowa piekarnia.

 składniki na zaczyn:

  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki zakwasu żytniego.

      Składniki w wymieszać, przykryć i zostawić na całą noc do przefermentowania w temp. ok. 21`C.

 Następnego dnia do przefermentowanego zaczynu dodać:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki żytniej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać tak aby się wszystko połączyło. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Ciasto odstawić na 30 min. przykryte folią. Sól rozpuścić w połowie łyżeczki letniej wody i dodać do ciasta, wyrabiać około 2 min. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, obrócić tak aby całe ciasto pokryło sie warstwą tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia. Po 50 min odgazować i ponownie odstawić na 50 min. Po tym czasie ponownie odgazować i odstawić na 50 min. Po ostatnim wyrośnięciu ciasta uformować bochenek i odstawić do ostatniego wyrośnięcia na 2 godz. lub w temp. 10 `C na ok. 8 godz.

Chleb pieczemy 40 min w 240`C.

Moja uwaga: Chleb w temp.240`C za bardzo się spiekł, następnym razem dam 210-220`C.

 

 

środa, 17 grudnia 2008

                            

Przepis posiadam z książeczki "Domowy wyrób chleba". Z tego przepisu wyszły mi cztery duże bagietki z których zrobiłam pyszne zapiekanki :)

 Składniki:

  • 750 g mąki,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1/2 l letniej wody.


   Do mąki wsypać sól oraz rozkruszone drożdże. Całość wymieszać łyżką stopniowo dodając wodę, aż do momentu, gdy ciasto będzie odchodziło od brzegów. Wtedy uformować kulę i wyrabiać mocno i energicznie tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne oraz pojawią sie na nim bąbelki powietrza. Ja wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba. Po wyrobieniu ciasto przełożyć do wysypanej mąką miski, przykryć folią i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich energicznie wyrobić i uformować wałki o długości 40 cm. Bagietki przełożyć na formę posmarowaną tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Na dnie piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą na środkowej półce, piec bagietki około 30 min w 220`C.

Przed włożeniem bagietek do piekarnika naciąć ostrym nożem i posmarować rozmąconym jajkie.

wtorek, 16 grudnia 2008

                                                          

 

Malta_79 na swoim blobu umieściła Podsumowanie II Festiwalu Pierniczków.

piątek, 12 grudnia 2008

Stary rodzinny przepis. Bardzo smaczne kruche ciasteczka goszczą u nas w każde Święta Bożego Narodzenia.

 

Składniki:

  • 20 dag miękkiego masła,
  • 30 dag cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 całe jajka,
  • 1 kg mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek śmietany 12%.

 

Wszystkie składniki wyrobić w jednolitą kulę. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa z nasadką na ciastka. Ciasteczka pieczemy w 180`C około 10-15 min. Po wystudzeniu polukrować i udekorować kolorowymi cukierkami.

 

Lukier:

  • sok z 1/2 dużej cytryny,
  • cukier puder-tyle ile zabierze,
  • do dekoracji kolorowe cukierki.  

środa, 10 grudnia 2008

To mój pierwszy chleb upieczony na zakwasie. Przepis pochodzi ze stronki Liski, tam też znalazłam jak zrobić zakwas.

Chleb jest bardzo dobry, mięciutki no i ten zapach i smak mniam mniam :)

 


Biały chleb na zakwasie

Składniki:

  • 500g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300g wody,
  • 150g zakwasu żytniego,
  • 8 g świeżych drożdży.

 

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciasto powinno być dosyć gęste. Odstawić na 2 godz. przykryte ściereczką. Następnie ciasto przełożyć do keksówki, spryskać oliwą lub olejem i posypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 min. 

Chleb pieczemy 40 min w 210`C.

sobota, 06 grudnia 2008

                                                                   

 

To moja już ostatnia propozycja na Festiwal Pierniczków.

Przepis zaczerpnęłam z miesięcznika "Kobieta i życie".

 

 

 

  Składniki na ciasto:

  • kostka masła (ja dałam margarynę),
  • 4 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 łyżki kakao,
  • 2 szklanki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 przyprawa do piernika,
  • 1 wafla tortowa.


     Masło utrzeć z cukrem pudrem. Dodać po jednym jajku i jednej łyżce mąki. Następnie masę wymieszać z resztą mąki, mąką ziemniaczaną, proszkiem do pieczenia, przyprawą piernikową oraz kakao. Ciasto piec 45 min. w 175`C. Po ostudzeniu rozciąć na dwa placki.

 

 Składniki na krem:

  •  2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 1 1/2 szklanki cukru pudru ( ja dałam troszkę mniej),
  • 25 dag masła,
  • zapach arakowy.

    Zagotować mleko z cukrem pudrem, wsypać kaszę i gotować cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć dodając po jednej łyżce wystudzonej kaszy oraz wlać kilka kropel zapachu.

Na spodnim placku rozsmarować połowę kremu przykryć waflem, na to rozsmarować resztę kremu. Na krem kładziemy drugi placek lekko dociskając. Ciasto pozostawić na 2-3 godz. w lodówce.

 

                                                        

 

Moja druga propozycja na tydzień piernikowy. Te pyszne pierniki gościły u mnie na świątecznym stole już parę lat, przepis mam z Internetu, niestety nie pamiętam, z jakiej strony.

 

Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 20 dag miodu,
  • 12 dag miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody,
  • opakowanie przyprawy do piernika.

 

          Wszystkie składniki połączyć i wyrobić aż ciasto będzie gładkie tak jak na pierogi, następnie rozwałkować i wyciąć dowolne ciasteczka. Pierniki pieczemy około 10 min w 180`C.

 W tym roku robiłam z podwójnej porcji, wyszło ich mnóstwo, na fotce jest tylko część ozdobionych pierników około 1/4, a może jeszcze mniej :)

 

środa, 03 grudnia 2008

Szukałam, szukałam no i znalazłam mnóstwo przepisów na sałatkę warstwową, gyros. A że miałam potrzebne do niej składniki to zrobiłam i mogę powiedzieć, że zaliczam ją do jednej z ulubionych sałatek.

 

Składniki:

  • 500g filetu z kurczaka lub indyka,
  • cebula,
  • ogórki konserwowe,
  • kukurydza konserwowa,
  • kapusta pekińska,
  • przyprawa gyros,
  • 1/2 Ogórka zielonego,
  • 200g jogurtu naturalnego
  • keczup,
  •  przyprawa do Sosu tzatziki (np.: Galeo)

 

Przygotować sos tzatziki: Ogórek zielony zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać jogurt i dwie łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki, keczupu dodać tyle żeby sos zabarwił się na różowo.

Filet pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i smażyć na oleju. Cebulę zeszklić na maśle, ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kapustę pekińską kroimy w paseczki.

Na dno miski dajemy mięso, następnie zeszkloną cebulę, ogórki (tyle, aby zakryć powierzchnię), polać sosem, na to kukurydza, na samą górę kapusta pekińska i polewamy znowu sosem.

Zdjęcia sałatki wymieszanej.

 
1 , 2
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?