czwartek, 24 grudnia 2009

Przemiłej chwili podczas Wigilii, 
marzeń spełnienia w dniu Bożego Narodzenia,
wrażeń moc w sylwestrową noc, 
dużo uroku w Nowym Roku

życzy Ania

piątek, 18 grudnia 2009

" Jajka, cukier, mąkę bierz,

miksuj, mieszaj, wstrząsaj też.

Potem wałkiem w przód i w tył

wałkuj ciasto z całych sił.

Wytnij z niego to, co chcesz

gwiazdki, drzewka, dzwonki też.

Lukrem, cukrem ozdób je

jak upieczesz, to się zje."

Wesołe święta z Kubusiem Puchatkiem

 

 

Przedstawiam drugie ciasto na pierniki, które sobie u mnie leżakuje już 3 tydzień. Przepis mam od znajomej, Pani Ewy.

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 250 g miodu,
  • 450 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka goździków mielonych,
  • 20 ml rumu.

W rondelku rozpuścić miód, cukier i masło. W rumie rozpuścić sodę. Resztę składników wymieszać ze sobą, dodać wystudzoną masę miodową i wymieszać. Na koniec dodać rum z rozpuszczoną sodą. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do leżakowania. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać pierniki. Piec  około 20 min. w 200`C

 

sobota, 12 grudnia 2009

Miałam je robić w zeszłym roku no, ale niestety na planach pozostało. W tym roku nie odmówiłam sobie tej przyjemności i zrobiłam pierniczki Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 1/2 kg cukru,
  • 1/2 kg miodu,
  • 1/2 kg masła,
  • 1 1/2 kg mąki,
  • 6 jajek,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika,
  • skórka starta z 1 pomarańczy.

 

Masło roztopić, dodać cukier oraz miód. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy korzenne i skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać zmiksowane jajka i wymieszać. Dodać masę miodową i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić do leżakowania w chłodnym miejscu na 3-6 tygodni. Po tym czasie ciasto piernikowe podzielić na kilka części, rozwałkować jak na pierogi mocno podsypując mąką. Piec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na zloty kolor ok. 30 min. w 180`C

 

Moje dwutygodniowe ciasto.

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?