wtorek, 24 marca 2009

 

To moja propozycja na Kuchnię Wielkanocną, którą zorganizowała Olga Smile. Sernik bardzo szybko się robi jedynie, co to trzeba poczekać na jego stężenie. Sernik nam szczególnie smakował, bo duży udział przy jego tworzeniu miała nasza córcia :) 

Przepis znaleziony gdzieś w sieci (prawdopodobnie na Wielkim Żarciu).

Składniki:

  • 1 kg twarogu,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 1 galaretka niebieska,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • biszkopty,
  • 1 puszka brzoskwiń.

 

 W 1/2 L gorącej wody rozpuścić 1/2 szkl. cukru oraz dwie galaretki pomarańczowe i ostudzić. Ser zmielić 3 razy, dodać zimną galaretkę i dobrze wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami, na nie równomiernie rozlać masę serową udekorować owocami i wstawić do lodówki do stężenia. W między czasie niebieską galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, zimną wylać na masę serową. Ponownie odstawić do stężenia.

 

poniedziałek, 23 marca 2009

Zastanawiałam się, jaki deser zrobić na niedzielne popołudnie no i wymyśliłam serniczek na zimno z pyszną piña coladą. Przepis mojego autorstwa. Deser na 6 pucharków.

 

 Składniki:

  • 50 dag serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 galaretka bursztynowa,
  • 1 szkl. wody,
  • 225 ml likieru piña colada w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżeczki żelatyny.


 Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, tężejącą wymieszać z zimnym serkiem, rozlać do pucharków i odstawić do stężenia w lodówce. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać z likierem i wylać na stężałą masę serową. Ponownie odstawić do stężenia.

A oto efekt:

czwartek, 19 marca 2009

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa. Z tego przepisu fasolkę robie już od dawna a dostałam go od mojej przyjaciółki Gosi. 


 Składniki:

  • 50 dag fasoli średni Jaś,
  • 1 krążek kiełbasy np. podwawelskiej,
  • 1 cebula,
  • kawałek kości wędzonej,
  • 1 mały przecier pomidorowy (lub ½ dużego),
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,  
  • 1 łyżka masła,
  • 2łyżki mąki pszennej,
  • pieprz,
  • sól,
  • majeranek.

 Fasolkę umyć i zalać dużą ilością zimnej wody, moczyć 2 godziny a najlepiej przez całą noc. Po namoczeniu, jeśli będzie mało wody to dolać. Gotować do miękkości razem z kością wędzoną. Dodać liść laurowy ziele angielskie, przecier pomidorowy, przyprawić przyprawami lub użyć „przyprawy do fasoli”. W międzyczasie kiełbasę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na patelni dodać do fasolki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle, do cebuli dosypać mąkę i zrumienić. Wszystko zalać ok. 1 szklanką zimnej wody i wymieszać tak, aby nie było gródków. Następnie zasmażkę wlać do fasolki i chwilę pogotować.

Smacznego!

wtorek, 17 marca 2009

  Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na kanapkę jak i również można ją wykorzystać, jako farsz do jajek.

 

 Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera ( ja daje zawsze na oko),
  • 2-3 łyżeczki kremu chrzanowego,
  • sól i pieprz.


 Ugotowane jajka na twardo zetrzeć na tarce na dużych oczkach dodać ser żółty (starty na drobnych oczkach) wszystko połączyć z kremem chrzanowym. Posolić i popieprzyć według uznania.

 

 

niedziela, 15 marca 2009

Indyjski chlebek z czosnkiem i kolendrą zagościł wczoraj u nas na obiedzie. Z przepisu skorzystałam z jednej z moich książek kucharskich. Z tego przepisu wychodzą 3 większe chlebki.

 Składniki:

  • 100 ml letniej wody,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka drożdży instant,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry ( ja nie dałam).


 Do formy z automatu do pieczenia chleba wlać wodę i jogurt, następnie wsypać mąkę, sól, miód, roztopione masło, drobno posiekany czosnek, mieloną kolendrę oraz drożdże. Włączyć program wyrabianie ciasta i zostawić w maszynie do końca programu aż ciasto podwoi swoją objętość. Blachę do pieczenia włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230`C. Ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na owalny placek o grubości 8 mm. Placki położyć na rozgrzaną formę posypać czarnuszką i posiekaną kolendrą. Piec około 5 min. aż ciasto urośnie Na kilka sekund umieścić pod rozgrzanym grillem, aby placki nabrały brązowego koloru. Podawać ciepłe.

 

środa, 11 marca 2009

Ciasteczka, które się smaży na patelni, są kruche na zewnątrz a miękkie w środku. Przepis upatrzyłam już jakiś czas temu na forum CINCIN. Z tego przepisu wyszło mi ponad 20 ciasteczek.

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • zapach waniliowy.

 

 Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość  5 mm i wykroić szklanką ciasteczka. Smażymy na natłuszczonej patelni (przetrzeć papierem nasączonym tłuszczem) po 3 min. z każdej strony, ja musiałam smażyć około 4-5 min. Najlepiej smakują na ciepło :)

 

wtorek, 10 marca 2009

Do zrobienia tego chlebka skusił mnie jego wygląd. Pierwszy raz zobaczyłam go na forum CINCIN a znaleziony został na rosyjskim forum Izbushka.

 

 Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant.


 Nadzienie:

  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 10 dag sera żółtego (potarty na tarce na drobnych oczkach)

 Do nadzienia możemy oczywiście użyć ulubionych ziół, ja dałam tylko ser żółty i posypałam papryką.

 

Składniki chlebka włożyć według odpowiedniej kolejności do automatu do pieczenia chleba i ustawić program wyrabianie ciasta. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części. Jedną podzielić na 10 kawałków i rozpłaszczyć je na około 7 cm placuszki, na środek każdego położyć 1 łyżkę nadzienia. Dobrze jest, jeśli placki są różnej wielkości wtedy góra chleba jest ładnie "pofalowana". 
Drugą część ciasta także podzielić na 10 placuszków i nakryć nimi placuszki z nadzieniem. Ułożyć placuszki jeden obok drugiego w wysmarowanej tłuszczem foremce.

 

czwartek, 05 marca 2009

Pierwszy raz zobaczyłam te naleśniki u Kuchareczki58. Od razu wiedziałam, że to coś dla mnie :)

 Składniki na naleśniki:

  • mąka,
  • mleko,
  • jajko,
  • szczypta soli.

  Ciasto naleśnikowe robię "na oko". Podane składniki zmiksować. Ciasto powinno być płynne, bez grudek przypominające rzadką śmietanę. Upiec naleśniki.

  Składniki na farsz:

  • 6 ziemniaków,
  • 4 duże cebule,
  • 400 g twarogu,
  • sól,
  • pieprz.

 Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć razem z serem przez praskę. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Ok. 3/4 dodać do farszu. Wszystko posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać jak krokiety. Podawać posypane pozostałą cebulką i skwareczkami.

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?