czwartek, 04 marca 2010

Jest to najsmaczniejszy chleb jaki jadłam i najprostszy jaki do tej pory robiłam, bez wyrabiania, wystarczy tylko wymieszać. Przepis wypatrzyłam u reve82.

 

Składniki:

  • 625 g mąki pszennej,
  • 500 ml wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • drożdże świeże wielkości ziarna grochu.

 

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem zakryć folią i odstawić na 12 godzin. W tym czasie bardzo urośnie. Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, delikatnie uformować prostokąt i zlożyć na 3 części najpierw w jedną stronę a potem drugą, przełożyć do natłuszczonego naczynia na 2 godziny. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250`C razem z garnkiem żeliwnym*. Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego garnka i przykrywamy pokrywką. Piec w temperaturze 250`C 30 min, potem 15 min. w 230`C bez pokrywki. Po upieczeniu chlebek studzimy przynajmniej 20 min.

* Ciasto powinno wypełnić do połowy wysokości garnek.

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?