środa, 22 kwietnia 2009

 

  Przepis na ciasto drożdżowe dostałam od znajomych. Bardzo delikatny i puszysty drożdżowiec idealny na Świąteczny stół. Polecam

 

 Składniki:

  • 1 szkl. mleka,
  • 150 g margaryny,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 4 żółtka,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • aromat.


Drożdże wymieszać z cukrem. Margarynę rozpuścić z mlekiem. Do ciepłego mleka z margaryną dodać rozpuszczone drożdże z cukrem, żółtka, aromat oraz mąkę. Wszystko wyrobić. Odstawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piec 30 min w 180`C .  Ciasto piec w dużej formie lub w dwóch mniejszych. Ja piekłam w formie typu plecionka oraz babka.

Jeśli ktoś będzie wyrabiać ciasto w maszynie należy w czasie rośnięcia zwracać na nie dość często uwagę gdyż bardzo szybko rośnie i może nam uciec z maszyny :)

 

 

środa, 15 kwietnia 2009

     Bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto o smaku marcepanu. Przepis od bardzo dawna jest w naszej rodzinie.

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru.


Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki.


 Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Delikatnie mieszając łyżką dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec 25 min. w 180`C. Ja piekłam biszkopt w formie kwadratowej 24x24.

 

 Składniki na marcepan:

  • 3/4 kostki miękkiego masła,
  • 1/2 kg kaszy manny,
  • 14 łyżek wódki,
  • 1 olejek migdałowy (10ml),
  • 30 dag cukru pudru.


 Wszystko wymieszać do połączenia składników, jeśli masa będzie za sucha dodać wódki. Masę przykryć folią i pozostawić na noc. Następnego dnia włożyć ją do lodówki na około 1-2 godz. W między czasie górę biszkoptu posmarować dżemem. Masę marcepanową rozwałkować i przykryć biszkopt.

 

sobota, 11 kwietnia 2009

 

 

 

Niechaj Wielkanocne życzenia
pełne nadziei i miłości
przyniosą sercu radość w te święta
i w przyszłości.
Życzę
Wielkanocy jak bajka
i smacznego jajka,
tęczowych pisanek
i dyngusa cały ranek,
słońca wiosennego
i uśmiechu promiennego!

wtorek, 07 kwietnia 2009

Przepis na racuszki znalazłam w mojej  książce kucharskiej z 1962 roku. Polecam.

 

 Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g drożdży świeżych,
  • 50 g masła,
  • 1/4 L mleka,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru.


 Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka, wlać do przesianej mąki. Dodać utarte z cukrem jajka, resztę mleka, stopione masło. Wszystko wyrobić łyżką, aż ukażą się pęcherzyki ( ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i smażyć na złoty kolor.

 

 

 

czwartek, 02 kwietnia 2009

Ostatnio mój mężuś mnie zaskoczył deserem, pysznym dodatkiem do  popołudniowej kawy :)

 Składniki:

  • 2 śnieżki,
  • 350 ml zimnego mleka,
  • 1 kieliszek (50 ml) pina colady,
  • ajerkoniak,
  • kokos.


   Śnieżki wsypać do zimnego mleka i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dolać kieliszek pina colady. Wyłożyć do pucharków i polać ajerkoniakiem oraz posypać kokosem :)

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?