środa, 07 kwietnia 2010

 

Pyszne ciasto z wyśmienitą karmelowo-orzechową masą podbiło moje podniebienie. Gorąco polecam wielbicielom orzechów. Za przepis dziękuje mojej "bratowej" Magdzie.

 

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 50-100 g masła,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki ciekłego miodu,
  • 3 łyżki śmietany.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jeden placek upiec z masą orzechową, a drugi bez.

 

Składniki na masę orzechową:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Składniki prażyć przez 1 minutę. Masę orzechową wyłożyć na jednym surowym placku i upiec. Piec krótko 15-20 minut w 180`C.

Tak przygotowane, upieczone ciasto musi odczekać od 3 do 7 dni! Aby nabrało wilgotności ponieważ po upieczeniu jest twarde.

 

Składniki na krem:

  • 1 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • cukier - tyle ile podano na budyniach,
  • 1/2 L mleka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 kostki masła,
  • 0,25 L wódki lub 0,10 litra spirytusu.

Ugotować budyń i wystudzić. Masło razem z margaryną utrzeć do białości. Dodawać po jednej łyżce budyniu, ucierać, aż krem spulchnieje i bedzie biały. Następnie dodać po trochu alkohol uważając, żeby się nie zważył.

 

sobota, 03 kwietnia 2010

 

Zajączka pięknego,
dyngusa mokrego,
koszyczka pełnego,
śniadania smacznego,
pisanek kolorowych,
świąt wesołych i zdrowych,
palemki ozdobnej,
owieczki modnej.
Wesołych Świąt życzy Ania

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?