środa, 06 maja 2009

Robiłam te bułeczki już jakiś czas temu, bardzo dobre, delikatne no i łatwe do zronbienia. Bardzo nam smakowały.

 

 Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub 4 dag świeżych).
 Dodatkowo:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków,
  • 1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka lub śmietanki, do smarowania bułeczek.

 


Drożdże wsypać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników i wyrobić na miękkie i gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić na 8 równych części i każdą  rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek. Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki, a każdy rulonik zwinąć w kształt ślimaczka (koniec wcisnąć pod spód utworzonej bułeczki).
Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180`C  15 min. aż nabiorą jasnozłotego koloru.

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?