czwartek, 20 maja 2010

Kolejny chlebek jaki zrobiłam na zakwasie. Z tego przepisu wychodzą dwa bardzo smaczne bochenki. Przepis znalazłam na forum cincin, a podała go Mirabbelka.

 

Zaczyn:

  • 2-3 łyżki zakwasu,
  • 45 g letniej wody,
  • 75 g mąki pszennej ( TYP 550 do 750).

 

Ciasto chlebowe:

  • 600 g mąki pszennej (TYP 550 do 750),
  • 50 g mąki żytniej 720,
  • 50 g mąki pszennej razowej,
  • 455 g letniej wody,
  • 1 do 1,5 łyżki soli ( dałam 1 łyżkę),
  • 120 g słonecznika (nie dodałam) .

 

Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą. Odstawić na noc do przefermentowania. Następnego dnia rano wymieszać mąkę z wodą i wyrobić najlepiej w maszynie. Odstawić na 10-30 min. Następnie dodać zaczyn, sól oraz słonecznik. Ciasto powinno być dość ścisłe, elastyczne i gładkie, jeśli będzie zbyt zbite dodać  1 do 2 łyżek wody. Ciasto chlebowe przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić na 4-5 godzin. Po upływie 2 godzin odgazować,a  po 5 godz. ciasto podzielić na pół i uformować dwa bochenki. W koszykach opruszonych mąką ułożyć  zlepieniem do góry, obsypać mąką i przykryć folią. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Piekarnik dobrze nagrzać razem z kamieniem w 220`C (ok 30 min). Piec ok 45 min.

 

W aranżacji zdjęć pomagała mi moja mała kuchareczka i nie mogło zabraknąć na zdjęciu pomidorka :)

sobota, 15 maja 2010

Jak zobaczyłam wpis o karmelowym sosie na blogu cuda.wianki to wiedziałam że muszę go zrobić . Idealny dodatek do lodów, kiedyś nawet jadłam sernik  z sosem karmelowym, był pycha. Polecam. Z podanych składników wyszedł sos ok 360 ml.

 

Składniki:

  • 220 g drobnego cukru,
  • 125 ml wody,
  • 300 g śmietanki 30% lub 36%.

 

W rondelku na małym ogniu rozpuścić cukier w wodzie, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. następnie bez mieszania gotować do momentu, aż cukier nabierze koloru karmelowego ja gotowałam 20-25 min. Zdjąć z ognia, mieszając łyżką powoli wlewać śmietanę. Jeśli podczas wlewania śmietany zrobi się jeden wielki lizak na łyżce tak ja u mnie to należy rondelek postawić na mały ogień i ciągle mieszać do rozpuszczenia sie "lizaka". Sos karmelowy schłodzić w lodówce.

 

czwartek, 06 maja 2010

Nie ma nic wspanialszego niż dom pachnący świeżo pieczonym chlebkiem i tak własnie dziś pachniało nasze gniazdko. Przepis na ten smaczny chlebek znalazłam na stronie Moja domowa piekarnia.

Zaczyn:

  • 2 łyżki aktywnego zakwasu,
  • 30 g letniej wody,
  • 60 g mąki pszennej.

 

Dodatkowo:

  • 20 g kaszki kukurydzianej,
  • 100 g zimnej wody.

 

Ciasto chlebowe:

  • 200 g zimnej wody,
  • 300 g mąki przennej o dużej zawartości białka ( dałam Typ 650)
  • 1 łyżeczka soli,
  • cały zaczyn,
  • schłodzona kaszka kukurydziana,
  • kaszka kukurydziana do posypania.

 

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać ze sobą, pozostawić na noc do przefermentowania. Następnego dnia kaszkę wsypać do wody, ciągle mieszając zagotować, kaszka powinna być gęsta. Następnie wystudzić na płaskim talerzu około 20 min. W międzyczasie mąkę wymieszać z wodą i pozostawić na 15-20 min. Ciasto wyrabiać 15 min aż będzie gładkie, dodać cały przefermentowany zaczyn, sól oraz rozdrobnioną kaszkę. Ciasto wyjdzie klejące i luźne. Przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić na 3 1/2 godziny (po 30, 60 i 90 minutach odgazować). Po tym czasie ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, uformować chlebek, spryskać lekko wodą i obsypać kaszką kukurydzianą. Stroną wysypaną ułożyć w koszyku do wyrastania. Przykryć folią i odstawić na 2-3 godziny. Piekarnik dobrze nagrzać razem z kamieniem w 220`C. Chlebek piec 40-45 min. Mojemu chlebkowi wystarczyło 30 min piekłam w foremce.

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?