poniedziałek, 22 czerwca 2009

 

Zdecydowanie zaliczam ten sernik do moich ulubionych, w równym stopniu zachwyca oko jak i podniebienie.

 

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 100 g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka.

Wszystkie składniki na spód zagnieść, następnie rozwałkować i przełożyć na dno formy. Spód podpiec 20 min w 180`C.

 

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
  • 1 szkl. cukru,
  • 3 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • aromat cytrynowy.

 

Składniki na krem bezowy:

  • 6 białek,
  • 1 szkl. cukru pudru ( lekko czubata).

 

Ser zmielić dwa razy, dodać cukier, mleko, olej, budyń, aromat, jajka oraz żółtka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Następnie masę serową wylać na podpieczony spód. Piec 50 min  w 180`C. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po 50 min wyjąć sernik i nałożyć krem z piany, piec w 150`C ok.25 min do zezłocenia się bezy. Sernik zostawić do wystudzenia, krople rosy wychodzą około 1 godziny po upieczeniu.

 

środa, 03 czerwca 2009

Wczoraj świętowaliśmy trzecie urodzinki córci Madzi. Bardzo się ucieszyła, gdy zobaczyła wylegujące się na torcie jej ulubione miśki  oraz paląca się świeczka, którą zdmuchnęła jednym tchem.

Przepis na tort podała Yoanka na forum CinCin. Ja troszkę go zmodyfikowałam a mianowicie zrobiłam kakaowy biszkopt oraz dałam 660 ml śmietanki 30%.

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 1 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno dodać cukier a następnie żółtka. Delikatnie mieszając łyżką dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Piec 30 min w 180`C. Wystudzić i przekroić na dwie części.

 

Składniki na górę:

  • 2 puszki mandarynek,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 budynie waniliowe (po 40g),
  • 2 łyżki cukru do budyniu,
  • 4 opakowania Śmietan-fix,
  • 660 śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Na jednej części przekrojonego biszkoptu układamy odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego dodając 2 łyżki cukru ugotować budyń. Gorący budyń wylać na biszkopt z mandarynkami. Na budyń nałożyć drugą część biszkoptu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na biszkopt.

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?