wtorek, 30 września 2008

 

 Składniki:

  • 1/2 kg mąki,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 kostka margaryny,
  • 3 jajka,
  • odrobina śmietany,
  • 1/2 opakowania proszku do pieczenia,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 2 kg jabłek.


          Mąkę, cukier, margarynę, jajka, śmietanę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie kule i chłodzimy w lodówce około 30 min. Jedną kule rozwałkowaną wykładamy na blachę uprzednio wyłożoną pergaminem. Na ciasto kładziemy potarte jabłka i posypujemy cynamonem. Na górę kładziemy drugą część ciasta.

Ciasto pieczemy 45 min w 180`C 

Po upieczeniu jabłecznik posypujemy cukrem pudrem.

 

 

 

poniedziałek, 29 września 2008

Przepis również jest mojej Mamy.  Niebo w gębie!

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
  • 6 jaj,
  • 2 szklanki cukru,
  • 3 szklanki mleka,
  • 2 budynie waniliowe,
  • 1/2 szklanki oleju.

 

       Twaróg przemielić dwa razy, dodać do niego cukier i jajka i wszystko wymieszać mikserem.

Olej, mleko oraz dwa budynie wymieszać ze sobą i dodać do masy serowej.

 

 Skladniki na spód sernika:

  •  1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka cacao,
  • 1/3 kostki margaryny np: Kasia.


     Wszystkie składniki na spód zagniatamy. Na spód formy dużej prostokątnej  wykładamy ciasto i wylewamy na nie masę serową. Można dodać do sernika pokrojone w kostkę brzoskwinie.
Sernik pieczemy w 180-190`C około 1 godziny.

 

 

Już nie pamiętam skąd mam przepis na tę sałatkę, bardzo często gości u mnie na stole.

 

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka fasolki czerwonej konserwowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 jajka,
  • 2 tuńczyki w sosie własnym,
  • 4 średnie ogórki konserwowe,
  • 2 opakowania ryżu lub pół opakowania makaronu w kształcie ryżu,
  • majonez,
  • przyprawy.


            Jajka ugotować na twardo. Ryż lub makaron w kszatłcie ryżu ugotować według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać do cebuli, ogórków  i jajek pokrojonych w kostkę, dodać odsączony tuńczyk, kukurydzę oraz fasolkę czewoną. Dodać majonez około 2-3 łyżki  tak aby się wszystkie składniki połączyły. Sałatkę przyprawić jarzynką i pieprzem.

 

Przepis na murzynka mam od mojej Mamy. Jedno z moich ulubionych ciast, jest proste w wykonaniu i pyszne.

 

 Składniki:

  • 1 margaryna,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 3 łyżki kakao,
  • 3 jajka,
  • 2 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • olejek migdałowy.



                W garnku na małym ogniu rozpuszczamy margarynę, mleko, cukier oraz cacao do uzyskania jednolitej masy.
 Po wystudzeniu odlać 1/2 szklanki masy. W garnku z wystudzoną  masą miksujemy żółtka, olejek migdałowy, dodajemy powoli mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywno i dodajemy do ciasta delikatnie mieszając łyżką.

Ciasto piekę najczęściej w formie z kominem wysmarowaną masłem lub margaryną i opruszoną bułką tartą.

Piekarnik nagrzewamy do 180`C i pieczemy 40 min.

Po upieczeniu wyciągamy jeszcze ciepłe ciasto z formy i oblewamy je masą którą mamy w szklance.

 

 

 

 

czwartek, 25 września 2008

Przepis na tę chałkę znalazłam na blogu od Izabeli. Ciasto bardzo miękkie i zarazem bardzo smaczne. Chałkę pieczemy w maszynie do pieczenia chleba. Polecam!

 

składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 175g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru (ja dałam 5 łyżek)
  • 1 łyżeczka soli
  • 5g suchych drożdży



Do maszyny wlewamy ciepłe mleko, jajka, miękkie masło, mąka, sól, cukier oraz drożdże. Ustawiamy na program podstawowy, zabrązowienie średnie.

niedziela, 21 września 2008
      
       Dziś mój mąż zrobił na obiadek kotleciki z zieloną soczewicą i kaszą gryczaną. Część ludzi pewno nie przepada za kaszą, jednak jeżeli sie ją odpowiednio przyprawi to staje sie smaczna. W Internecie jest wiele stron z przepisami na kotleciki sojowe czy to gryczane.  Baza przepisu pozostaje zawsze podobna, ale mój mąż dobrał taką kombinację składników, którą jeszcze nigdzie nie znaleźliśmy dla osiągnięcia odpowiedniego smaku.
       Do kotlecików zostały zaserwowane gotowane ziemniaki z odrobina roztopionego masełka oraz posypane koperkiem. Oczywiście co podamy do kotlecików to już zależy od gustu.
       Proporcje niżej wymienionych składników pozwoliły na zrobienie 14 sztuk nawet dużych kotlecików. Może być podane do obiadu dla kilku osób lub można też wieczorem wyciagnąć sobie kotleciki i przegryźć coś na ząbek.       
       Przyprawy polepszają smak i aromat kotlecików i niejedna osoba będzie zaskoczona, że właśnie je kotleciki z kasza gryczaną i soczewicą.
 
Składniki masy na kotleciki:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej (każdy ma 100g),
  • 1 szklanka soczewicy zielonej (1 szklanka = 200g soczewicy),
  • 2,5 średniej wielkości cebuli (mogą być też 3 całe cebule),
  • 3 (lub 4) ząbki czosnku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/4 pęczku świeżej zielonej pietruszki,
  • 1/4 pęczku świeżego koperku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: kolendra, majeranek, pieprz czarny, bazylia, przyprawa "Warzywko"(lub "Jarzynka"),
  • bułka tarta (dosypać ją do masy na kotleciki, jeśli nie będzie sie masa kleić do ręki podczas mieszania składników),
  • olej roślinny dosmażenia.
 
Składniki panierki:
  • płatki kukurydziane,
  • 2 jajka. 
 
      Soczewicę wsypujemy do małego garnka i zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i pozostawiamy na około 1 godz., żeby soczewica namoczyła się. W międzyczasie możeby sobie już pokroić na drobne kawałeczki cebulę i czerwoną paprykę. Na patelnię dajemy trochę tłuszczu (około 3 łyżek), wsypujemy pokrojoną cebulę oraz paprykę i następnie przesmażamy je, aż zmiekną. Odstawiamy, aby zawartość patelni ostygła. Bierzemy zieloną pietruszkę i koperek kroimy na drobne kawałeczki. Namaczamy czerstwą bułkę w wodzie.
      Po namoczeniu soczewicę odsaczamy sitkiem i ponownie zalewamy goracą wodą i gotujemy przez około 20 minut, aż zmięknie. Równocześnie wkładamy woreczki z kaszą, zalewamy gorącą wodą i też osobno gotujemy przez około 20 minut. Po ugotowaniu soczewicę odsączamy i pozostawiamy, żeby sie ochłodziła. Woreczki z kaszą również wyciągamy z wody i odstawiamy całe na bok, żeby ostygły. Gdy ostygnie kasza to możemy ściskajac woreczki odsączyć je z wody. 
      Soczewicę i kaszę wsypujemy do misy, wsypujemy przesmażoną wcześniej ochłodzoną cebulę i paprykę. Potem dodajemy poszatkowaną zieloną pietruszkę i koperek (część koperku można zostawić na posypanie ugotowanych później ziemniaków), rozgniecione ząbki czosnku, odsączoną z wody bułkę, dwa jajka, przyprawy do smaku. Ręką mieszamy wszystkie składniki, aż powstanie klejąca się masa, ewentualnie możemy dosypać trochę bułki tartej. Z masy robimy średniej wielkości kotleciki, maczamy w jajku i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. 
      Na gorącym oleju smażymy opanierowane kotleciki. Dzięki płatkom kukurydzianym kotleciki będą chrupiące.




Efekt finalny widoczny na zdjęciu

sobota, 20 września 2008

Ten chlebek chodził za mną już od dłuższego czasu ale jakoś nie umiałam się za niego zabrać.

Na przepis natknęłam się już na kilku a może nawet na kilkunastu blogach ale pierwszy raz o nim czytałam na stronie cincin.

Z oryginalnego przepisu wychodzą dwa chleby, ja jednak pomniejszyłam składniki o połowę.

Składniki:

  • 20g drożdży świeżych,
  • 1 szklanka letniego mleka,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 1/2 łyżki octu winnego 6% lub 1 łyżka soku z cytryny,
  • 1 1/2 łyżki oleju,
  • 70g roztopionego masła,
  • 500g mąki  + około 2 szklanki do podsypywania.

Drożdże rozetrzeć z jedną łyżką cukru, jedną łyżką mąki oraz około 1/3 szklanki letniego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia. Jajka roztrzepujemy razem z solą, mlekiem, cukrem i olejem. Powoli wsypywać mąkę, ocet bądź sok z cytryny oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko wyrabiamy podsypując mąką tak długo aż będzie odstawać od rąk.

Ciasto uformować w kulę i  przykryć miskę folią lub ręcznikiem kuchennym. pozostawić do około godziny w ciepłym miejscu.

Kiedy ciasto urośnie dzielimy je na dwie części i dodatkowo każdą część na cztery części, powstanie 8 kulek ciasta. Rozwałkować 4 kulki na placki w wielkości talerza, wszystkie placki smarujemy roztopionym masłem. Składamy cztery placki razem i zwijamy je w rulonik następnie lekko go rozciągamy.tak samo postępujemy z pozostałymi czterema kulkami. Ruloniki tniemy na trójkąty a z końcówek ruloników robimy kulki.

Formę natłuścić i oprószyć bułką tartą, układamy trójkąty ostrą częścią do środka a kulki kładziemy na środek, odstawiamy formę z chlebkiem do wyrośnięcia  na 30 min.

 Ciasto smarujemy żółtkiem i posypujemy według uznania ( makiem, słonecznikiem, sezamem, czarnuszką). Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 200`C około 40 min.

Ja przykryłam ciasto folią aluminiową przez 30 minut, aby się nie przypiekło z góry. 

 

czwartek, 18 września 2008

          Dziś mój mąż zrobił klopsiki pomidorowe wg jego przepisu. Do klopsików podał warzywa pieczone na patelni z przyprawą włoską.

Składniki klopsików:

  • 250g mięsa mielonego drobiowego,
  • 1 mała cebula,
  • 1/4 pęczka zielonej pietruszki,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • 1 jajko,
  • 1/2 czerstwej dużej bułki (lub 1 czerstwa kajzerka),
  • 1 łyżeczka czubata mielonej kolendry,
  • pozostałe przyprawy: pieprz czarny mielony, sól, majeranek, bazylia.

           Czerstwy kawałek bułki namaczamy w wodzie. Cebule i zieloną pietruszkę szatkujemy na drobne kawałki. Do średniej miski wkładamy mięso mielone, białko z żółtkiem, poszatkowaną cebule i pietruszkę, dodajemy dobrze odsączoną z wody bułkę. Nastepnie dodajemy przecier pomidorowy, kolendrę i pozostałe przyprawy do smaku. Ugniatamy wszystkie składniki w ręce, aż powstanie klejąca się masa. Wrazie gdyby się źle kleiła możemy awaryjnie dodac troche tartej bułki. Z powstałej masy formujemy małe kulki, kładziemy je kolejno na blasze wysmarowanej dwoma łyżkami oleju, blachę wsadzamy do rozgrzanego piekarnika do temp. 180°C i pieczemy przez około 20 minut,aż klopsiki bedą ładnie przyrumienione.

 

                   Klopsiki pomidorowe po upieczeniu w piekarniku

 

           A teraz sposób przygotowania drugiej części dania. Na głęboką patelnię dać dwie łyżki oleju. Wsypać warzywa z torebki.

 

Warzywa są w torebce 450g, więc starczy na dwie osoby. Na patelnię wlać szklankę wody i dusić warzywa 12 minut. Potem wsypać przyprawy włoskie z saszetki. Na koniec co jakiś czas mieszając piec bez pokrywki, aż woda odparuje i warzywa się lekko przypieczą.

           Ostatecznie wyłożyć po kilka klopsików na każdy talerz oraz porcję uduszonych warzyw.

 

 Życzymy Smacznego obiadku!!!

 

 

poniedziałek, 15 września 2008

Już dawno nie robiłam tego chleba, jest pyszny i lekko mokrawy, ma jasno żółty kolor a to za sprawą grysika kukurydzianego.

Składniki są na chlebek o wadze 900 gram:

  • 375 ml wody,
  • 1 łyżka oleju lub oliwy,
  • 475 gram mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3/4 opakowania drożdży suchych (1 opakowanie = 7g)
  • 100 gram grysiku kukurydzianego.

W odpowiedniej kolejności dajemy składniki do maszyny i włączamy program SANDWICH.

 

Ja daje taka kaszkę kukurydzianą.

kaszka kukurydziana

a taki wyszedł chleb

 

 

sobota, 13 września 2008

Dziś poraz drugi zrobiłam ciasto drożdżowe, wyszło smakowicie :) Stopień zrumienienia skórki ustawiłam na najnizszy i ciasto wyszło lepiej.

Przepis z dnia  10 września znajdziecie TU.

 

 

 

 
1 , 2
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?