środa, 23 września 2009

Bardzo smaczna, delikatna rozpływająca sie w ustach.  Z tego przepisu wychodzą aż dwie wspaniałe chałki. Przepis znalazłam u Liski

 

Składniki na 2 sztuki:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 90 g cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 850 g + 150 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 100 g masła roztopionego,
  • 1 jajko do posmarowania.

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie Dodać 850 g mąki, cukier, sól, cały czas mieszając dodać roztrzepane jajka i masło, powoli dodać150 g mąki - w zależności od ciasta wsypać więcej lub mniej, ciasto powinno być dość luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Kiedy będzie odchodzić od ścianek wyrabiać na blacie ok. 5-10 min. odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. W międzyczasie odgazować. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części  i z każdej z nich zapleść chałki. Odstawić na 40 min. Chałki posmarować jajkiem i posypać makiem lub kruszonką. Piec 30 min w 180`C.

 

 

poniedziałek, 14 września 2009

W tym roku postanowiłam zrobić pikle z ogórków. Miałam dość dużo wielkich ogórków więc na pikle jak znalazł. Z przepisu skorzystałam ze strony Wielkie Żarcie, jeden słoik otworzyłam i powiem szczerze bardzo mi smakowały.

Składniki:

  • ogórki najlepiej duże,
  • koper,
  • chrzan,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • czosnek,
  • pieprz ziarnisty.

Składniki na zalewe:

  • 1 szkl octu 10%,
  • 6 szkl. wody,
  • 6 kopiastych łyżek cukru,
  • 1 płaska łyżka soli.

Ogórki obrać, przekroić na cztery, wyciąć gniazda nasienne. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, po 3 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu, koperek oraz listek laurowy.
Zalewę zagotować, zalać nią słoiki. W garnku zalać słoiki ciepłą wodą i pasteryzować je od zagotowania 2 min. Po pasteryzacji słoiki ułożyć zakrętkami do dołu i zostawić do wystygnięcia.

czwartek, 10 września 2009

Oj dawno nic nie pisałam a troszkę się nowych przepisów nazbierało. Już czas odkurzyć ten blog.Dziś są urodziny mojego bloga, równy rok minął od pierwszego wpisu. Chcę podziękować wszystkim, którzy odwiedzają mnie tutaj pozostawiając po sobie ślad w formie komentarza oraz tym, którzy po cichutku tylko zaglądają :) Z tej okazji upiekłam przepyszne muffinki gruszkowe. Zapraszam jeszcze są ciepłe :)

 

Składniki:

  • gruszki,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 75 ml oleju,
  • 1 3/4 szkl. mąki,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Obie masy łączymy razem. Na koniec dodajemy gruszki pokrojone w kostkę. Muffinki pieczemy 25-30 min w 200`C.

Przepis znalazłam an stronie Wielkie Żarcie.

 

 

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?