poniedziałek, 27 października 2008

Przepis na te smaczne bułeczki znalazłam przypadkowo na tej stronie.   Doskonały przepis który możemy wykorzystać po przyjęciu kiedy zostaje nam sporo wędliny.

 

Składniki:

  • 375g mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7 g),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szczypta cukru,
  • 75g miękkiego masła,
  • 100 ml ciepłego mleka ( mniej lub więcej w zależności od mąki),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 250g salami (ja dałam wędlinę oraz kiełbaskę),
  • 250g sera żółtego.


Wymieszać mąkę z drożdżami dodać jajko, żółtko, sól, cukier, miękkie masło oraz ciepłe mleko. Ciasto wyrobić, przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Dla swojego ułatwienia ciasto wyrobiłam w maszynie.

Cebulę pokroić drobniutko i zeszklić na oleju. Ser potzreć  na tarce, salami (wędlinę) pokroić w drobną kostkę dodać cebulę i białko, wszystko wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt 42x35cm, nałożyć farsz i zwinąć mocno w roladę, pociąć na 3cm plastry. W formie poukładać bułeczki i pozostawić na 15 min.

Pieczemy w 35-45 min w 180-200 `C.

 

 

wtorek, 14 października 2008

To ciasto zawsze robię z jakbłkami, tym razem zrobiłam z gruszkami. Piekłam w formie o wymiarach 23x28 (dno formy).

 Składniki:

  • 1 margaryna,
  • 2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2-3 łyżki śmietany,
  • 3 jajka,
  • owoce.


             Margarynę utrzeć z cukrem, dodać żółtka, mąkę z proszkiem i śmietanę. Ubić białka z białek i wymieszać z ciastem. Ciasto wyłożyć na blaszkę i ułożyć na wierzch owoce. Piec 45 min w 180`C.

 

 

piątek, 10 października 2008

Oto przepis na pyszne bułeczki z pieczarkami w środku który podglądnęłam i wypróbowałam z blogu Liski, także u Izabeli znalazłam ten przepis.

 

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej,
  •  310 ml letniej wody,
  • 15g świeżych drożdży ( lub 1 opakowanie suchych),
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 30dag pieczarek (ja dałam około 50 dag),
  • 3 łyżki oleju (zamiast oleju dałam łyżkę masła)
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • Dodatkowo tak samo jak Izabela dodałam do farszu potarty żółty ser.


       Ciasto wyrobiłam w maszynie do chleba i odstawiłam do wyrośnięcia.
Na maśle zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam pokrojone na plasterki pieczarki, przyprawiłam. Gdy pieczarki były letnie dodałam potarty ser.

Wyrośnięte ciasto uformowałam w wałek, rozwałkowałam, na całej długości wyłożyłam farsz i zwinęłam. Pokroiłam na kawałki, boki każdej bułeczki dokładnie zlepiałam. Bułeczki odstawiłam na blaszce do wyrośnięcia na 30 min.

Bułeczki piekłam 20 min w 190`C.

Tutaj bułki jeszcze w piekarniku.

bułeczki jeszcze w piekarniku

 

Co tu dużo pisać bardzo łatwa i pyszna.

Składniki na spód:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki ciepłej wody,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki cukru.

Składniki na górę:

  • 30 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 pomidory,
  • plasterki kiełbasy,
  • ser żółty,
  • keczup,
  • przyprawy do pizzy.


Drożdże mieszamy z ciepłą wodą oraz cukrem. Gdy zaczyn urośnie mieszamy go z mąką, solą oraz olejem, odstawiamy ciasto na około 15 min, po wyrośnięciu wyłożyć spód blachy. Ciasto smrujemy keczupem, na to ugotowane pieczarki, pomidory, zeszkloną na maśle cebule, plasterki kiełbasy, posypujemy przyprawą do pizzy no i oczywiście na górę dajemy starty żółty ser.

Pizze pieczemy w 180`C 20 min.

 

sobota, 04 października 2008

Dziś na obiad zrobiłam placki ziemniaczane, dodałam do nich koperek który wzbogacił smak placków.

 Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 duża cebula,
  • mąka,
  • 1/2 pęczku koperku,
  • przyprawy (sól, pieprz, maggi, ulubione zioła).

 

        Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach albo na miazgę, dodajemy potartą cebulę, posiekany koperek, jedno jajko oraz mąkę (wsypuję jej tyle, żeby zakryć całą powierzchnię masy ziemniaczanej w misce). Całość doprawiamy według gustu. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy mąki. Placki pieczemy na oleju na złoty kolor.

 

 

 

 

czwartek, 02 października 2008

Kolejny przepis z mojej maszyny. Chlebek jest bardzo smaczny chrupiąca skórka a w środku bardzo mięciutki.

 

Składniki:

  • 1 łyżeczka suszonych drożdży,
  • 390 g mąki pszennej,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 1/2 łyzki masła,
  • 140 ml mleka,
  • 120 ml wody.


Wkładamy wszystkie składniki w odpowiedniej kolejności do maszyny ustawiamy program chleb pszenny, zabrązowiernie średnie.

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?