wtorek, 20 października 2009

Przepis dostałam od mojej Mamy. My, jako ulubieńcy sernika pod każdą postacią nie mogliśmy sobie go odmówić. Najpierw zachwycił wyglądem nasze oczy, a zaraz po tym swoim smakiem podniebienie.

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 margaryna,
  • 3 łyżki śmietany.

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • 4 żółtka,
  • 5 białek.

 

Ciasto:

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić, podzielić na dwie kule i włożyć do zamrażalnika na 10 min.

Masa serowa:

Ser, cukier i żółtka wymieszać. Budyń (proszek) połączyć ze szklanką mleka i mąką ziemniaczaną, dodać do masy serowej. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać z masą.

Jedną kulkę ciasta potrzeć na tarce o dużych oczkach, obłożyć dno formy, na to wyłożyć masę serową. Na masę posypujemy potartą drugą kulkę ciasta. Pieczemy 50 min w 180`C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto na niedzielę

wtorek, 13 października 2009

Zapełniłam troszkę swoją spiżarnię różnymi przetworami. Paprykę konserwową, zawsze kupowałam w sklepie, ale w tym roku spróbowałam zrobić sama. Wyszła przepyszna. Przepis znalazłam na forum CINCIN.

 

Składniki:

  • papryka,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • olej.

 

Składniki na zalewę:

  • 1 szkl. octu 10%,
  • 6 1/2 szkl wody,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,

 

Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki, krótko obgotować we wrzątku ok 2 minuty, aby lekko zmiękła. Do każdego słoika dać liść laurowy, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki gorczycy (na jeden słoik) Paprykę dość ciasno powkładać do słoików. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią papryki. Na koniec wlać 1 łyżkę oleju do każdego słoika i mocno zakręcić. Pasteryzować 10-15 min. Po pasteryzacji słoiki ułożyć zakrętkami do dołu i zostawić do wystygnięcia.

wtorek, 06 października 2009

Kolejny zalegający wpis, powolutku wszystkie znajdą tu swoje miejsce. Po tych jagodziankach zostały tylko wspomnienia, zapewniam, że były pyszne :) Przepis znalazłam u Dorotus.

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki instant,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szkl. oleju,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 8 g cukru waniliowego.

Farsz jagodowy:

  • 300 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

 

Z drożdży i mleka zrobić zaczyn, połączyć z mąką, solą, wbić jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godz. Następnie krótko wyrobić i podzielić na 16 części, uformować kulki i odstawić na 15 min. Z każdej kulki zrobić ręką placek nałożyć wcześniej wymieszany farsz i dokładnie zlepić ( kłaść zlepieniem do dołu). Jagodzianki położyć na obsypaną mąką blaszce (ja użyłam matę sylikonową) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 min. Piec ok 15 min w 22`C.

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?