czwartek, 24 grudnia 2009

Przemiłej chwili podczas Wigilii, 
marzeń spełnienia w dniu Bożego Narodzenia,
wrażeń moc w sylwestrową noc, 
dużo uroku w Nowym Roku

życzy Ania

piątek, 18 grudnia 2009

" Jajka, cukier, mąkę bierz,

miksuj, mieszaj, wstrząsaj też.

Potem wałkiem w przód i w tył

wałkuj ciasto z całych sił.

Wytnij z niego to, co chcesz

gwiazdki, drzewka, dzwonki też.

Lukrem, cukrem ozdób je

jak upieczesz, to się zje."

Wesołe święta z Kubusiem Puchatkiem

 

 

Przedstawiam drugie ciasto na pierniki, które sobie u mnie leżakuje już 3 tydzień. Przepis mam od znajomej, Pani Ewy.

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 250 g miodu,
  • 450 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka goździków mielonych,
  • 20 ml rumu.

W rondelku rozpuścić miód, cukier i masło. W rumie rozpuścić sodę. Resztę składników wymieszać ze sobą, dodać wystudzoną masę miodową i wymieszać. Na koniec dodać rum z rozpuszczoną sodą. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do leżakowania. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać pierniki. Piec  około 20 min. w 200`C

 

sobota, 12 grudnia 2009

Miałam je robić w zeszłym roku no, ale niestety na planach pozostało. W tym roku nie odmówiłam sobie tej przyjemności i zrobiłam pierniczki Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 1/2 kg cukru,
  • 1/2 kg miodu,
  • 1/2 kg masła,
  • 1 1/2 kg mąki,
  • 6 jajek,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika,
  • skórka starta z 1 pomarańczy.

 

Masło roztopić, dodać cukier oraz miód. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy korzenne i skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać zmiksowane jajka i wymieszać. Dodać masę miodową i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić do leżakowania w chłodnym miejscu na 3-6 tygodni. Po tym czasie ciasto piernikowe podzielić na kilka części, rozwałkować jak na pierogi mocno podsypując mąką. Piec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na zloty kolor ok. 30 min. w 180`C

 

Moje dwutygodniowe ciasto.

niedziela, 22 listopada 2009

Pyszne, mięciutkie bułeczki, najbardziej nam smakowały jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem. Przepis na nie znalazłam na blogu Pauliny Chlebek.tv

 

Składniki:

  • 570 g mąki pszennej,
  • 24 g drożdży świeżych (12 g drożdży instant),
  • 185 ml mleka,
  • 85 g masła,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko do posmarowania bułek.

 

Drożdże rozrobić z cukrem i odrobiną mleka. Do miski wrzucić pozostałe składniki, dodać rozrobione drożdże i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i podzielić na 12 części. Z każdej części uformować bułkę, kładziemy na blachę i pod przykryciem zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem. Pieczemy ok 15 min w 190`C.

czwartek, 12 listopada 2009

Przepis na to ciasto jest od dawna w naszej rodzinie. Przyznam szczerze ze bardzo dawno już je nie piekłam. Przypomniałam sobie o nim przeglądając swój zeszyt z przepisami szukając odpowiedniego ciasta urodzinowego dla mojego mężusia do pracy.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki,
  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • 6 jajek,
  • 1 1/2 kostki margaryny,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 1/2 łyżki kakao,
  • dżem jagodowy.

 

Do mąki dodać margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 kulki do jednej z nich dodać kakao. Schłodzić w lodówce. Jasną kulką ciasta wyłożyć dno formy i rozsmarować dżem. Na to potrzeć kakaowym kawałkiem potartym na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na pianę z dodatkiem cukru i wyłożyć na warstwę ciemną. Na pianę zetrzeć jasną część ciasta.  Piec 40-50 min 180`C

 

 

Ciasto na niedzielę

wtorek, 20 października 2009

Przepis dostałam od mojej Mamy. My, jako ulubieńcy sernika pod każdą postacią nie mogliśmy sobie go odmówić. Najpierw zachwycił wyglądem nasze oczy, a zaraz po tym swoim smakiem podniebienie.

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 margaryna,
  • 3 łyżki śmietany.

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • 4 żółtka,
  • 5 białek.

 

Ciasto:

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić, podzielić na dwie kule i włożyć do zamrażalnika na 10 min.

Masa serowa:

Ser, cukier i żółtka wymieszać. Budyń (proszek) połączyć ze szklanką mleka i mąką ziemniaczaną, dodać do masy serowej. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać z masą.

Jedną kulkę ciasta potrzeć na tarce o dużych oczkach, obłożyć dno formy, na to wyłożyć masę serową. Na masę posypujemy potartą drugą kulkę ciasta. Pieczemy 50 min w 180`C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto na niedzielę

wtorek, 13 października 2009

Zapełniłam troszkę swoją spiżarnię różnymi przetworami. Paprykę konserwową, zawsze kupowałam w sklepie, ale w tym roku spróbowałam zrobić sama. Wyszła przepyszna. Przepis znalazłam na forum CINCIN.

 

Składniki:

  • papryka,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • olej.

 

Składniki na zalewę:

  • 1 szkl. octu 10%,
  • 6 1/2 szkl wody,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,

 

Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki, krótko obgotować we wrzątku ok 2 minuty, aby lekko zmiękła. Do każdego słoika dać liść laurowy, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki gorczycy (na jeden słoik) Paprykę dość ciasno powkładać do słoików. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią papryki. Na koniec wlać 1 łyżkę oleju do każdego słoika i mocno zakręcić. Pasteryzować 10-15 min. Po pasteryzacji słoiki ułożyć zakrętkami do dołu i zostawić do wystygnięcia.

wtorek, 06 października 2009

Kolejny zalegający wpis, powolutku wszystkie znajdą tu swoje miejsce. Po tych jagodziankach zostały tylko wspomnienia, zapewniam, że były pyszne :) Przepis znalazłam u Dorotus.

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki instant,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szkl. oleju,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 8 g cukru waniliowego.

Farsz jagodowy:

  • 300 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

 

Z drożdży i mleka zrobić zaczyn, połączyć z mąką, solą, wbić jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godz. Następnie krótko wyrobić i podzielić na 16 części, uformować kulki i odstawić na 15 min. Z każdej kulki zrobić ręką placek nałożyć wcześniej wymieszany farsz i dokładnie zlepić ( kłaść zlepieniem do dołu). Jagodzianki położyć na obsypaną mąką blaszce (ja użyłam matę sylikonową) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 min. Piec ok 15 min w 22`C.

 

środa, 23 września 2009

Bardzo smaczna, delikatna rozpływająca sie w ustach.  Z tego przepisu wychodzą aż dwie wspaniałe chałki. Przepis znalazłam u Liski

 

Składniki na 2 sztuki:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 90 g cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 850 g + 150 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 100 g masła roztopionego,
  • 1 jajko do posmarowania.

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie Dodać 850 g mąki, cukier, sól, cały czas mieszając dodać roztrzepane jajka i masło, powoli dodać150 g mąki - w zależności od ciasta wsypać więcej lub mniej, ciasto powinno być dość luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Kiedy będzie odchodzić od ścianek wyrabiać na blacie ok. 5-10 min. odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. W międzyczasie odgazować. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części  i z każdej z nich zapleść chałki. Odstawić na 40 min. Chałki posmarować jajkiem i posypać makiem lub kruszonką. Piec 30 min w 180`C.

 

 

poniedziałek, 14 września 2009

W tym roku postanowiłam zrobić pikle z ogórków. Miałam dość dużo wielkich ogórków więc na pikle jak znalazł. Z przepisu skorzystałam ze strony Wielkie Żarcie, jeden słoik otworzyłam i powiem szczerze bardzo mi smakowały.

Składniki:

  • ogórki najlepiej duże,
  • koper,
  • chrzan,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • czosnek,
  • pieprz ziarnisty.

Składniki na zalewe:

  • 1 szkl octu 10%,
  • 6 szkl. wody,
  • 6 kopiastych łyżek cukru,
  • 1 płaska łyżka soli.

Ogórki obrać, przekroić na cztery, wyciąć gniazda nasienne. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, po 3 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu, koperek oraz listek laurowy.
Zalewę zagotować, zalać nią słoiki. W garnku zalać słoiki ciepłą wodą i pasteryzować je od zagotowania 2 min. Po pasteryzacji słoiki ułożyć zakrętkami do dołu i zostawić do wystygnięcia.

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?