czwartek, 10 września 2009

Oj dawno nic nie pisałam a troszkę się nowych przepisów nazbierało. Już czas odkurzyć ten blog.Dziś są urodziny mojego bloga, równy rok minął od pierwszego wpisu. Chcę podziękować wszystkim, którzy odwiedzają mnie tutaj pozostawiając po sobie ślad w formie komentarza oraz tym, którzy po cichutku tylko zaglądają :) Z tej okazji upiekłam przepyszne muffinki gruszkowe. Zapraszam jeszcze są ciepłe :)

 

Składniki:

  • gruszki,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 75 ml oleju,
  • 1 3/4 szkl. mąki,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Obie masy łączymy razem. Na koniec dodajemy gruszki pokrojone w kostkę. Muffinki pieczemy 25-30 min w 200`C.

Przepis znalazłam an stronie Wielkie Żarcie.

 

 

 

poniedziałek, 22 czerwca 2009

 

Zdecydowanie zaliczam ten sernik do moich ulubionych, w równym stopniu zachwyca oko jak i podniebienie.

 

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 100 g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka.

Wszystkie składniki na spód zagnieść, następnie rozwałkować i przełożyć na dno formy. Spód podpiec 20 min w 180`C.

 

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
  • 1 szkl. cukru,
  • 3 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • aromat cytrynowy.

 

Składniki na krem bezowy:

  • 6 białek,
  • 1 szkl. cukru pudru ( lekko czubata).

 

Ser zmielić dwa razy, dodać cukier, mleko, olej, budyń, aromat, jajka oraz żółtka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Następnie masę serową wylać na podpieczony spód. Piec 50 min  w 180`C. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po 50 min wyjąć sernik i nałożyć krem z piany, piec w 150`C ok.25 min do zezłocenia się bezy. Sernik zostawić do wystudzenia, krople rosy wychodzą około 1 godziny po upieczeniu.

 

środa, 03 czerwca 2009

Wczoraj świętowaliśmy trzecie urodzinki córci Madzi. Bardzo się ucieszyła, gdy zobaczyła wylegujące się na torcie jej ulubione miśki  oraz paląca się świeczka, którą zdmuchnęła jednym tchem.

Przepis na tort podała Yoanka na forum CinCin. Ja troszkę go zmodyfikowałam a mianowicie zrobiłam kakaowy biszkopt oraz dałam 660 ml śmietanki 30%.

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 1 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno dodać cukier a następnie żółtka. Delikatnie mieszając łyżką dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Piec 30 min w 180`C. Wystudzić i przekroić na dwie części.

 

Składniki na górę:

  • 2 puszki mandarynek,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 budynie waniliowe (po 40g),
  • 2 łyżki cukru do budyniu,
  • 4 opakowania Śmietan-fix,
  • 660 śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Na jednej części przekrojonego biszkoptu układamy odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego dodając 2 łyżki cukru ugotować budyń. Gorący budyń wylać na biszkopt z mandarynkami. Na budyń nałożyć drugą część biszkoptu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na biszkopt.

 

środa, 06 maja 2009

Robiłam te bułeczki już jakiś czas temu, bardzo dobre, delikatne no i łatwe do zronbienia. Bardzo nam smakowały.

 

 Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub 4 dag świeżych).
 Dodatkowo:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków,
  • 1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka lub śmietanki, do smarowania bułeczek.

 


Drożdże wsypać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników i wyrobić na miękkie i gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić na 8 równych części i każdą  rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek. Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki, a każdy rulonik zwinąć w kształt ślimaczka (koniec wcisnąć pod spód utworzonej bułeczki).
Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180`C  15 min. aż nabiorą jasnozłotego koloru.

 

środa, 22 kwietnia 2009

 

  Przepis na ciasto drożdżowe dostałam od znajomych. Bardzo delikatny i puszysty drożdżowiec idealny na Świąteczny stół. Polecam

 

 Składniki:

  • 1 szkl. mleka,
  • 150 g margaryny,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 4 żółtka,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • aromat.


Drożdże wymieszać z cukrem. Margarynę rozpuścić z mlekiem. Do ciepłego mleka z margaryną dodać rozpuszczone drożdże z cukrem, żółtka, aromat oraz mąkę. Wszystko wyrobić. Odstawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piec 30 min w 180`C .  Ciasto piec w dużej formie lub w dwóch mniejszych. Ja piekłam w formie typu plecionka oraz babka.

Jeśli ktoś będzie wyrabiać ciasto w maszynie należy w czasie rośnięcia zwracać na nie dość często uwagę gdyż bardzo szybko rośnie i może nam uciec z maszyny :)

 

 

środa, 15 kwietnia 2009

     Bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto o smaku marcepanu. Przepis od bardzo dawna jest w naszej rodzinie.

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru.


Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki.


 Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Delikatnie mieszając łyżką dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec 25 min. w 180`C. Ja piekłam biszkopt w formie kwadratowej 24x24.

 

 Składniki na marcepan:

  • 3/4 kostki miękkiego masła,
  • 1/2 kg kaszy manny,
  • 14 łyżek wódki,
  • 1 olejek migdałowy (10ml),
  • 30 dag cukru pudru.


 Wszystko wymieszać do połączenia składników, jeśli masa będzie za sucha dodać wódki. Masę przykryć folią i pozostawić na noc. Następnego dnia włożyć ją do lodówki na około 1-2 godz. W między czasie górę biszkoptu posmarować dżemem. Masę marcepanową rozwałkować i przykryć biszkopt.

 

sobota, 11 kwietnia 2009

 

 

 

Niechaj Wielkanocne życzenia
pełne nadziei i miłości
przyniosą sercu radość w te święta
i w przyszłości.
Życzę
Wielkanocy jak bajka
i smacznego jajka,
tęczowych pisanek
i dyngusa cały ranek,
słońca wiosennego
i uśmiechu promiennego!

wtorek, 07 kwietnia 2009

Przepis na racuszki znalazłam w mojej  książce kucharskiej z 1962 roku. Polecam.

 

 Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g drożdży świeżych,
  • 50 g masła,
  • 1/4 L mleka,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru.


 Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka, wlać do przesianej mąki. Dodać utarte z cukrem jajka, resztę mleka, stopione masło. Wszystko wyrobić łyżką, aż ukażą się pęcherzyki ( ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i smażyć na złoty kolor.

 

 

 

czwartek, 02 kwietnia 2009

Ostatnio mój mężuś mnie zaskoczył deserem, pysznym dodatkiem do  popołudniowej kawy :)

 Składniki:

  • 2 śnieżki,
  • 350 ml zimnego mleka,
  • 1 kieliszek (50 ml) pina colady,
  • ajerkoniak,
  • kokos.


   Śnieżki wsypać do zimnego mleka i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dolać kieliszek pina colady. Wyłożyć do pucharków i polać ajerkoniakiem oraz posypać kokosem :)

 

wtorek, 24 marca 2009

 

To moja propozycja na Kuchnię Wielkanocną, którą zorganizowała Olga Smile. Sernik bardzo szybko się robi jedynie, co to trzeba poczekać na jego stężenie. Sernik nam szczególnie smakował, bo duży udział przy jego tworzeniu miała nasza córcia :) 

Przepis znaleziony gdzieś w sieci (prawdopodobnie na Wielkim Żarciu).

Składniki:

  • 1 kg twarogu,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 1 galaretka niebieska,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • biszkopty,
  • 1 puszka brzoskwiń.

 

 W 1/2 L gorącej wody rozpuścić 1/2 szkl. cukru oraz dwie galaretki pomarańczowe i ostudzić. Ser zmielić 3 razy, dodać zimną galaretkę i dobrze wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami, na nie równomiernie rozlać masę serową udekorować owocami i wstawić do lodówki do stężenia. W między czasie niebieską galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, zimną wylać na masę serową. Ponownie odstawić do stężenia.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?