poniedziałek, 23 marca 2009

Zastanawiałam się, jaki deser zrobić na niedzielne popołudnie no i wymyśliłam serniczek na zimno z pyszną piña coladą. Przepis mojego autorstwa. Deser na 6 pucharków.

 

 Składniki:

  • 50 dag serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 galaretka bursztynowa,
  • 1 szkl. wody,
  • 225 ml likieru piña colada w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżeczki żelatyny.


 Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, tężejącą wymieszać z zimnym serkiem, rozlać do pucharków i odstawić do stężenia w lodówce. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać z likierem i wylać na stężałą masę serową. Ponownie odstawić do stężenia.

A oto efekt:

czwartek, 19 marca 2009

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa. Z tego przepisu fasolkę robie już od dawna a dostałam go od mojej przyjaciółki Gosi. 


 Składniki:

  • 50 dag fasoli średni Jaś,
  • 1 krążek kiełbasy np. podwawelskiej,
  • 1 cebula,
  • kawałek kości wędzonej,
  • 1 mały przecier pomidorowy (lub ½ dużego),
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,  
  • 1 łyżka masła,
  • 2łyżki mąki pszennej,
  • pieprz,
  • sól,
  • majeranek.

 Fasolkę umyć i zalać dużą ilością zimnej wody, moczyć 2 godziny a najlepiej przez całą noc. Po namoczeniu, jeśli będzie mało wody to dolać. Gotować do miękkości razem z kością wędzoną. Dodać liść laurowy ziele angielskie, przecier pomidorowy, przyprawić przyprawami lub użyć „przyprawy do fasoli”. W międzyczasie kiełbasę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na patelni dodać do fasolki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle, do cebuli dosypać mąkę i zrumienić. Wszystko zalać ok. 1 szklanką zimnej wody i wymieszać tak, aby nie było gródków. Następnie zasmażkę wlać do fasolki i chwilę pogotować.

Smacznego!

wtorek, 17 marca 2009

  Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na kanapkę jak i również można ją wykorzystać, jako farsz do jajek.

 

 Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera ( ja daje zawsze na oko),
  • 2-3 łyżeczki kremu chrzanowego,
  • sól i pieprz.


 Ugotowane jajka na twardo zetrzeć na tarce na dużych oczkach dodać ser żółty (starty na drobnych oczkach) wszystko połączyć z kremem chrzanowym. Posolić i popieprzyć według uznania.

 

 

niedziela, 15 marca 2009

Indyjski chlebek z czosnkiem i kolendrą zagościł wczoraj u nas na obiedzie. Z przepisu skorzystałam z jednej z moich książek kucharskich. Z tego przepisu wychodzą 3 większe chlebki.

 Składniki:

  • 100 ml letniej wody,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka drożdży instant,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry ( ja nie dałam).


 Do formy z automatu do pieczenia chleba wlać wodę i jogurt, następnie wsypać mąkę, sól, miód, roztopione masło, drobno posiekany czosnek, mieloną kolendrę oraz drożdże. Włączyć program wyrabianie ciasta i zostawić w maszynie do końca programu aż ciasto podwoi swoją objętość. Blachę do pieczenia włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230`C. Ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na owalny placek o grubości 8 mm. Placki położyć na rozgrzaną formę posypać czarnuszką i posiekaną kolendrą. Piec około 5 min. aż ciasto urośnie Na kilka sekund umieścić pod rozgrzanym grillem, aby placki nabrały brązowego koloru. Podawać ciepłe.

 

środa, 11 marca 2009

Ciasteczka, które się smaży na patelni, są kruche na zewnątrz a miękkie w środku. Przepis upatrzyłam już jakiś czas temu na forum CINCIN. Z tego przepisu wyszło mi ponad 20 ciasteczek.

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • zapach waniliowy.

 

 Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość  5 mm i wykroić szklanką ciasteczka. Smażymy na natłuszczonej patelni (przetrzeć papierem nasączonym tłuszczem) po 3 min. z każdej strony, ja musiałam smażyć około 4-5 min. Najlepiej smakują na ciepło :)

 

wtorek, 10 marca 2009

Do zrobienia tego chlebka skusił mnie jego wygląd. Pierwszy raz zobaczyłam go na forum CINCIN a znaleziony został na rosyjskim forum Izbushka.

 

 Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant.


 Nadzienie:

  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 10 dag sera żółtego (potarty na tarce na drobnych oczkach)

 Do nadzienia możemy oczywiście użyć ulubionych ziół, ja dałam tylko ser żółty i posypałam papryką.

 

Składniki chlebka włożyć według odpowiedniej kolejności do automatu do pieczenia chleba i ustawić program wyrabianie ciasta. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części. Jedną podzielić na 10 kawałków i rozpłaszczyć je na około 7 cm placuszki, na środek każdego położyć 1 łyżkę nadzienia. Dobrze jest, jeśli placki są różnej wielkości wtedy góra chleba jest ładnie "pofalowana". 
Drugą część ciasta także podzielić na 10 placuszków i nakryć nimi placuszki z nadzieniem. Ułożyć placuszki jeden obok drugiego w wysmarowanej tłuszczem foremce.

 

czwartek, 05 marca 2009

Pierwszy raz zobaczyłam te naleśniki u Kuchareczki58. Od razu wiedziałam, że to coś dla mnie :)

 Składniki na naleśniki:

  • mąka,
  • mleko,
  • jajko,
  • szczypta soli.

  Ciasto naleśnikowe robię "na oko". Podane składniki zmiksować. Ciasto powinno być płynne, bez grudek przypominające rzadką śmietanę. Upiec naleśniki.

  Składniki na farsz:

  • 6 ziemniaków,
  • 4 duże cebule,
  • 400 g twarogu,
  • sól,
  • pieprz.

 Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć razem z serem przez praskę. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Ok. 3/4 dodać do farszu. Wszystko posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać jak krokiety. Podawać posypane pozostałą cebulką i skwareczkami.

czwartek, 26 lutego 2009

Przepis pochodzi z Forum CinCin a podała go Duende. Chlebek z kaszą manną bardzo dobry, delikatny z chrupiącą skórką. 

 Składniki:

  • 500 ml wody lub mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200 g grysiku,
  • 500 g  mąki,
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g).


 W odpowiedniej kolejności wrzucić składniki do maszyny do chleba i ustawić program Chleb pszenny. Zbrązowienie ustawiłam na średnie.

 

 

środa, 25 lutego 2009

 


 

 

Na swoim blogu BEA umieściła podsumowanie Słodkiego Czekoladowego Weekendu.


poniedziałek, 23 lutego 2009

Pyszne, mięciutkie z dodatkiem jogurtu  to chyba najlepsze bułki, jakie jadłam do tej pory. Jutro będzie powtórka z podwójnej porcji. Przepis znalazłam na Forum CinCin.

 

 Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 3/4 łyżeczki drożdży instant,
  • 100 g jogurtu owocowego,
  • 60 g mleka,
  • 30 g masła,
  • 1 jajko ( 1/2 do ciasta, 1/2 do posmarowania bułek).


 Wszystkie składniki wymieszać w maszynie do pieczenia chleba i odstawić na 1-1 i 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na natłuszczony olejem blat, podzielić na 8 części, uformować bułki, które kładziemy dość blisko siebie w natłuszczonej tortownicy i ponownie odstawiamy na 1 godzinę. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać makiem. Pieczemy 20-25 min w 200`C. Moim bułeczkom wystarczyło 20 min.

 

1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 10
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?