GORĄCE DANIA

czwartek, 19 marca 2009

Pyszna, sycąca i rozgrzewająca zupa. Z tego przepisu fasolkę robie już od dawna a dostałam go od mojej przyjaciółki Gosi. 


 Składniki:

  • 50 dag fasoli średni Jaś,
  • 1 krążek kiełbasy np. podwawelskiej,
  • 1 cebula,
  • kawałek kości wędzonej,
  • 1 mały przecier pomidorowy (lub ½ dużego),
  • 3 liście laurowe,
  • 5 kulek ziela angielskiego,  
  • 1 łyżka masła,
  • 2łyżki mąki pszennej,
  • pieprz,
  • sól,
  • majeranek.

 Fasolkę umyć i zalać dużą ilością zimnej wody, moczyć 2 godziny a najlepiej przez całą noc. Po namoczeniu, jeśli będzie mało wody to dolać. Gotować do miękkości razem z kością wędzoną. Dodać liść laurowy ziele angielskie, przecier pomidorowy, przyprawić przyprawami lub użyć „przyprawy do fasoli”. W międzyczasie kiełbasę pokroić w pół plasterki i podsmażyć na patelni dodać do fasolki. Cebulę pokroić w kostkę zeszklić na maśle, do cebuli dosypać mąkę i zrumienić. Wszystko zalać ok. 1 szklanką zimnej wody i wymieszać tak, aby nie było gródków. Następnie zasmażkę wlać do fasolki i chwilę pogotować.

Smacznego!

czwartek, 05 marca 2009

Pierwszy raz zobaczyłam te naleśniki u Kuchareczki58. Od razu wiedziałam, że to coś dla mnie :)

 Składniki na naleśniki:

  • mąka,
  • mleko,
  • jajko,
  • szczypta soli.

  Ciasto naleśnikowe robię "na oko". Podane składniki zmiksować. Ciasto powinno być płynne, bez grudek przypominające rzadką śmietanę. Upiec naleśniki.

  Składniki na farsz:

  • 6 ziemniaków,
  • 4 duże cebule,
  • 400 g twarogu,
  • sól,
  • pieprz.

 Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie i przecisnąć razem z serem przez praskę. Cebule pokroić w kosteczkę i zeszklić na oliwie. Ok. 3/4 dodać do farszu. Wszystko posolić, popieprzyć i dokładnie wymieszać. Gotowy farsz nakładać na naleśniki i zwijać jak krokiety. Podawać posypane pozostałą cebulką i skwareczkami.

niedziela, 08 lutego 2009

Inne niż tradycyjne zawinięte w liściu kapusty, ale równie smaczne. Lubię takie dania, które szybko można zrobić, a te się do nich zaliczają. Przepis pochodzi z Forum Smaczny. Z podanego przepisu wyszło mi ok.25 sztuk.

 Składniki:

  • 1 kg kapusty białej,
  • 50 dag mielonego mięsa,
  • 1/2 szklanki kaszy manny,
  • 1 1/2 szklanki ryżu,
  • 4 jajka,
  • 1 przecier pomidorowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • wegetta.


 Kapustę drobno poszatkować, przełożyć do dużej miski. Dodać surowe mięso mielone, kaszę mannę, jajka, surowy ryż oraz przyprawy. Formować gołąbki i piec na oleju na złoty kolor.
W dużym garnku zagotować 2 litry wody z dodatkiem przecieru, następnie włożyć gołąbki i dusić około 45 min. Po tym czasie gołąbki wyciągnąć, pozostały sos zagęścić (jeśli sosu jest za mało dolać wody) 4 łyżkami mąki rozmieszanej z niewielką ilością wody. Zagotować i doprawić według własnego smaku.

 

 

piątek, 06 lutego 2009

Ten przepis znalazłam w miesięczniku "Przyślij przepis". Nam bardzo smakowały i z pewnością będę je częściej robić :) Naleśniki zrobiłam według własnego przepisu oraz zwiększyłam proporcje farszu.

 Składniki na naleśniki:

  • mąka,
  • mleko,
  • jajko,
  • szczypta soli.

  Ciasto naleśnikowe robię "na oko". Podane składniki zmiksować. Ciasto powinno być płynne, bez grudek przypominające rzadką śmietanę. Upiec naleśniki.

 

 Składniki na farsz:

  • 60 dag mięsa mielonego,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy meksykańskiej,
  • 1-2 łyżeczki papryki ostrej czerwonej,
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego,
  • ser żółty do posypania naleśników.
Mięso podsmażyć, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, chwilę dusić. Dodać przyprawy, przecier pomidorowy oraz kukurydzę i fasolę. Dusić około 10 min. Farsz nałożyć na upieczone naleśniki i zwinąć. Naleśniki posypać startym żółtym serem i zapiec.

środa, 04 lutego 2009

Trzy cechy tych kotlecików: szybkie, łatwe i smaczne.

 

 Składniki:

  • 10 kotletów sojowych,
  • 2 jajka,
  • 1 cebula,
  • 10 dag sera żółtego,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • przyprawy.

 

 Kotlety sojowe ugotować według przepisu na opakowaniu, następnie pokroić w kostkę. Dodać pokrojoną cebulę, 2 jajka, potarty żółty ser, obie mąki. Wymieszać. Przyprawić według gustu (pieprz, zioła prowansalskie). Rozgrzewamy olej na patelni i nakładamy łyżką kotleciki. Smażymy na złoty kolor.

 

 

wtorek, 02 grudnia 2008

Kolejny przepis z kuchni mojej Mamy. Smaczne i sycące danie, wychodzi około 25 sztuk ( w zależności ile się daje farszu do naleśnika). Polecam.

 

Składniki na farsz:

  • 70dag kapusty kiszonej,
  • 50dag pieczarek,
  • 40dag mięsa mielonego drobiowego,
  • cebula.


 Naleśniki upiec według własnego przepisu.

Pieczarki ugotować. Kapustę ugotować, dwa razy odlać wodę aby kapusta nie była za kwaśna. Mielone przepiec na patelni. Wszystkie składniki połączyć, doprawić do smaku.

Farsz nałożyć na naleśniki, zwinąć  jak krokiety i obtoczyć w samej bułce tartej. Przypiec na patelni na złoty kolor.

 

 

poniedziałek, 10 listopada 2008

 

 Kotlety z piersi kurczaka w pierzynce orzechowej to moja propozycja na "orzechowy  tydzień",  którego organizatorką jest  Ela z blogu My best food. Inspiracją do tego dania jest wycinek ze starej gazety znaleziony w moim zeszycie z przepisami :)

 Składniki:

  • 50 dag piersi kurczaka,
  • 10 dag orzechów włoskich,
  • 3 białka,
  • 4 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • sól,
  • pieprz, zioła prowansalskie.

 

           Umyte i osuszone mięso przekroić w poprzek na cienkie plastry. Posolić, popieprzyć, skropić oliwą z oliwek i oprószyć ziołami prowansalskimi. Odstawić na około 20 min. W między czasie drobno posiekać orzechy, białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z mąką ziemniaczaną oraz orzechami. Filety obtaczać w panierce i piec na złoty kolor.

Do kotletów podałam ryż:

dwie torebki ryżu ugotować. Cebulę zeszklić na maśle dodać jedną średniej wielkości marchewkę potartą na drobnych oczkach, do tego wsypać ugotowany ryż, wymieszać i doprawić.

piątek, 10 października 2008

Co tu dużo pisać bardzo łatwa i pyszna.

Składniki na spód:

  • 2 szklanki mąki,
  • 2/3 szklanki ciepłej wody,
  • 5 dag drożdży,
  • 1/2 łyżki soli,
  • 4 łyżki oleju,
  • 1/2 łyżeczki cukru.

Składniki na górę:

  • 30 dag pieczarek,
  • 2 cebule,
  • 2 pomidory,
  • plasterki kiełbasy,
  • ser żółty,
  • keczup,
  • przyprawy do pizzy.


Drożdże mieszamy z ciepłą wodą oraz cukrem. Gdy zaczyn urośnie mieszamy go z mąką, solą oraz olejem, odstawiamy ciasto na około 15 min, po wyrośnięciu wyłożyć spód blachy. Ciasto smrujemy keczupem, na to ugotowane pieczarki, pomidory, zeszkloną na maśle cebule, plasterki kiełbasy, posypujemy przyprawą do pizzy no i oczywiście na górę dajemy starty żółty ser.

Pizze pieczemy w 180`C 20 min.

 

sobota, 04 października 2008

Dziś na obiad zrobiłam placki ziemniaczane, dodałam do nich koperek który wzbogacił smak placków.

 Składniki:

  • 1 kg ziemniaków,
  • 1 jajko,
  • 1 duża cebula,
  • mąka,
  • 1/2 pęczku koperku,
  • przyprawy (sól, pieprz, maggi, ulubione zioła).

 

        Obrane ziemniaki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach albo na miazgę, dodajemy potartą cebulę, posiekany koperek, jedno jajko oraz mąkę (wsypuję jej tyle, żeby zakryć całą powierzchnię masy ziemniaczanej w misce). Całość doprawiamy według gustu. Jeśli masa jest za rzadka dosypujemy mąki. Placki pieczemy na oleju na złoty kolor.

 

 

 

 

niedziela, 21 września 2008
      
       Dziś mój mąż zrobił na obiadek kotleciki z zieloną soczewicą i kaszą gryczaną. Część ludzi pewno nie przepada za kaszą, jednak jeżeli sie ją odpowiednio przyprawi to staje sie smaczna. W Internecie jest wiele stron z przepisami na kotleciki sojowe czy to gryczane.  Baza przepisu pozostaje zawsze podobna, ale mój mąż dobrał taką kombinację składników, którą jeszcze nigdzie nie znaleźliśmy dla osiągnięcia odpowiedniego smaku.
       Do kotlecików zostały zaserwowane gotowane ziemniaki z odrobina roztopionego masełka oraz posypane koperkiem. Oczywiście co podamy do kotlecików to już zależy od gustu.
       Proporcje niżej wymienionych składników pozwoliły na zrobienie 14 sztuk nawet dużych kotlecików. Może być podane do obiadu dla kilku osób lub można też wieczorem wyciagnąć sobie kotleciki i przegryźć coś na ząbek.       
       Przyprawy polepszają smak i aromat kotlecików i niejedna osoba będzie zaskoczona, że właśnie je kotleciki z kasza gryczaną i soczewicą.
 
Składniki masy na kotleciki:
  • 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej (każdy ma 100g),
  • 1 szklanka soczewicy zielonej (1 szklanka = 200g soczewicy),
  • 2,5 średniej wielkości cebuli (mogą być też 3 całe cebule),
  • 3 (lub 4) ząbki czosnku,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 1/4 pęczku świeżej zielonej pietruszki,
  • 1/4 pęczku świeżego koperku,
  • 1 czerstwa bułka,
  • 2 jajka,
  • przyprawy: kolendra, majeranek, pieprz czarny, bazylia, przyprawa "Warzywko"(lub "Jarzynka"),
  • bułka tarta (dosypać ją do masy na kotleciki, jeśli nie będzie sie masa kleić do ręki podczas mieszania składników),
  • olej roślinny dosmażenia.
 
Składniki panierki:
  • płatki kukurydziane,
  • 2 jajka. 
 
      Soczewicę wsypujemy do małego garnka i zalewamy 2 szklankami wrzącej wody i pozostawiamy na około 1 godz., żeby soczewica namoczyła się. W międzyczasie możeby sobie już pokroić na drobne kawałeczki cebulę i czerwoną paprykę. Na patelnię dajemy trochę tłuszczu (około 3 łyżek), wsypujemy pokrojoną cebulę oraz paprykę i następnie przesmażamy je, aż zmiekną. Odstawiamy, aby zawartość patelni ostygła. Bierzemy zieloną pietruszkę i koperek kroimy na drobne kawałeczki. Namaczamy czerstwą bułkę w wodzie.
      Po namoczeniu soczewicę odsaczamy sitkiem i ponownie zalewamy goracą wodą i gotujemy przez około 20 minut, aż zmięknie. Równocześnie wkładamy woreczki z kaszą, zalewamy gorącą wodą i też osobno gotujemy przez około 20 minut. Po ugotowaniu soczewicę odsączamy i pozostawiamy, żeby sie ochłodziła. Woreczki z kaszą również wyciągamy z wody i odstawiamy całe na bok, żeby ostygły. Gdy ostygnie kasza to możemy ściskajac woreczki odsączyć je z wody. 
      Soczewicę i kaszę wsypujemy do misy, wsypujemy przesmażoną wcześniej ochłodzoną cebulę i paprykę. Potem dodajemy poszatkowaną zieloną pietruszkę i koperek (część koperku można zostawić na posypanie ugotowanych później ziemniaków), rozgniecione ząbki czosnku, odsączoną z wody bułkę, dwa jajka, przyprawy do smaku. Ręką mieszamy wszystkie składniki, aż powstanie klejąca się masa, ewentualnie możemy dosypać trochę bułki tartej. Z masy robimy średniej wielkości kotleciki, maczamy w jajku i obtaczamy w pokruszonych płatkach kukurydzianych. 
      Na gorącym oleju smażymy opanierowane kotleciki. Dzięki płatkom kukurydzianym kotleciki będą chrupiące.




Efekt finalny widoczny na zdjęciu

 
1 , 2
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?