CIASTA

poniedziałek, 14 czerwca 2010

 

Pyszny, puszysty sernik idealny na upalne dni. Słodka imrowizacja mojej kochanej mamy :)

 

Składniki:

  • 1 gotowy spód biszkoptowy lub upiec biszkopt z 2 jajek,
  • 550 g serka homogenizowanego waniliowego,
  • 2 śnieżki,
  • 1 pełna szklanka mleka,
  • 2 galaretki żółte,
  • 1 galaretka czerwona,
  • truskawki.

 

Galaretki żółte rozpuścić w 1/2 L gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia. W dużym naczyniu ubić dwie śnieżki w jednej szklance mleka, do ubitej śmietany dodać serki homo oraz lekko stężałą galaretkę. Wymieszać i wylać calość na biszkopt. Ułożyć truskawki i odstawić do stężenia do lodówki. W międzyczasie rozpuścić galaretkę czerwoną według opisu na opakowaniu. Wystudzoną wylewamy na stężały sernik i ponownie odstawiamy do stężenia.

 

 

 

 

środa, 07 kwietnia 2010

 

Pyszne ciasto z wyśmienitą karmelowo-orzechową masą podbiło moje podniebienie. Gorąco polecam wielbicielom orzechów. Za przepis dziękuje mojej "bratowej" Magdzie.

 

Składniki na ciasto:

  • 450 g mąki pszennej,
  • 150 g cukru,
  • 50-100 g masła,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki ciekłego miodu,
  • 3 łyżki śmietany.

Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na dwie części. Jeden placek upiec z masą orzechową, a drugi bez.

 

Składniki na masę orzechową:

  • 200 g orzechów włoskich,
  • 150 g masła,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżki miodu.

Składniki prażyć przez 1 minutę. Masę orzechową wyłożyć na jednym surowym placku i upiec. Piec krótko 15-20 minut w 180`C.

Tak przygotowane, upieczone ciasto musi odczekać od 3 do 7 dni! Aby nabrało wilgotności ponieważ po upieczeniu jest twarde.

 

Składniki na krem:

  • 1 1/2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego,
  • cukier - tyle ile podano na budyniach,
  • 1/2 L mleka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • 1/2 kostki masła,
  • 0,25 L wódki lub 0,10 litra spirytusu.

Ugotować budyń i wystudzić. Masło razem z margaryną utrzeć do białości. Dodawać po jednej łyżce budyniu, ucierać, aż krem spulchnieje i bedzie biały. Następnie dodać po trochu alkohol uważając, żeby się nie zważył.

 

środa, 17 lutego 2010

 

 

Chyba każdy zna to ciasto prążkowane i każdy ma go w swoich zapiskach kulinarnych. Ja ten przepis znalazłam w karteluszkach mojej mamy.

 

Składniki:

  • 5 jaj,
  • 2 1/2 szklanki mąki,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka oleju,
  • 1/2 szklanki napoju gazowanego,
  • 3 łyżki kakao + 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 różne aromaty.

 

Ubić białka z cukrem na pianę, dodać żółtka. Miksując dodać mąkę z dwiema łyżeczkami proszku, olej i na końcu wlewamy napój gazowany. Ciasto podzielić na dwie części, do jednej części dodać aromat a do drugiej dodać kakao z 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia oraz wlać drugi aromat. Do tortownicy na środek wlewać na przemian raz jasne a raz ciemne ciasto aż do wyczerpania. Piec 50 min w 180`C aż do suchego patyczka.

 

 

czwartek, 12 listopada 2009

Przepis na to ciasto jest od dawna w naszej rodzinie. Przyznam szczerze ze bardzo dawno już je nie piekłam. Przypomniałam sobie o nim przeglądając swój zeszyt z przepisami szukając odpowiedniego ciasta urodzinowego dla mojego mężusia do pracy.

Składniki:

  • 3 szkl. mąki,
  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • 6 jajek,
  • 1 1/2 kostki margaryny,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 1/2 łyżki kakao,
  • dżem jagodowy.

 

Do mąki dodać margarynę, żółtka, proszek do pieczenia, zagnieść ciasto. Podzielić na 3 kulki do jednej z nich dodać kakao. Schłodzić w lodówce. Jasną kulką ciasta wyłożyć dno formy i rozsmarować dżem. Na to potrzeć kakaowym kawałkiem potartym na tarce o dużych oczkach. Białka ubić na pianę z dodatkiem cukru i wyłożyć na warstwę ciemną. Na pianę zetrzeć jasną część ciasta.  Piec 40-50 min 180`C

 

 

Ciasto na niedzielę

wtorek, 20 października 2009

Przepis dostałam od mojej Mamy. My, jako ulubieńcy sernika pod każdą postacią nie mogliśmy sobie go odmówić. Najpierw zachwycił wyglądem nasze oczy, a zaraz po tym swoim smakiem podniebienie.

 

Składniki na ciasto:

  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku,
  • 1 żółtko,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 margaryna,
  • 3 łyżki śmietany.

 

Składniki na masę serową:

  • 1 kg twarogu,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
  • 1 budyń waniliowy,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 1/2 szkl. cukru,
  • 4 żółtka,
  • 5 białek.

 

Ciasto:

Składniki na ciasto połączyć ze sobą i wyrobić, podzielić na dwie kule i włożyć do zamrażalnika na 10 min.

Masa serowa:

Ser, cukier i żółtka wymieszać. Budyń (proszek) połączyć ze szklanką mleka i mąką ziemniaczaną, dodać do masy serowej. Na koniec dodać ubite na sztywno białka i wymieszać z masą.

Jedną kulkę ciasta potrzeć na tarce o dużych oczkach, obłożyć dno formy, na to wyłożyć masę serową. Na masę posypujemy potartą drugą kulkę ciasta. Pieczemy 50 min w 180`C. Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem.

Ciasto na niedzielę

poniedziałek, 22 czerwca 2009

 

Zdecydowanie zaliczam ten sernik do moich ulubionych, w równym stopniu zachwyca oko jak i podniebienie.

 

Składniki na spód:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 100 g cukru,
  • 100 g margaryny,
  • 1 jajko,
  • 2 żółtka.

Wszystkie składniki na spód zagnieść, następnie rozwałkować i przełożyć na dno formy. Spód podpiec 20 min w 180`C.

 

Składniki na masę:

  • 1 kg twarogu (tłusty lub półtłusty),
  • 1 szkl. cukru,
  • 3 szkl. mleka,
  • 1/2 szkl. oleju,
  • 1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
  • 2 jajka,
  • 4 żółtka,
  • aromat cytrynowy.

 

Składniki na krem bezowy:

  • 6 białek,
  • 1 szkl. cukru pudru ( lekko czubata).

 

Ser zmielić dwa razy, dodać cukier, mleko, olej, budyń, aromat, jajka oraz żółtka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę. Następnie masę serową wylać na podpieczony spód. Piec 50 min  w 180`C. Białka ubić na sztywno z cukrem pudrem. Po 50 min wyjąć sernik i nałożyć krem z piany, piec w 150`C ok.25 min do zezłocenia się bezy. Sernik zostawić do wystudzenia, krople rosy wychodzą około 1 godziny po upieczeniu.

 

środa, 03 czerwca 2009

Wczoraj świętowaliśmy trzecie urodzinki córci Madzi. Bardzo się ucieszyła, gdy zobaczyła wylegujące się na torcie jej ulubione miśki  oraz paląca się świeczka, którą zdmuchnęła jednym tchem.

Przepis na tort podała Yoanka na forum CinCin. Ja troszkę go zmodyfikowałam a mianowicie zrobiłam kakaowy biszkopt oraz dałam 660 ml śmietanki 30%.

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 1 szkl. cukru,
  • 3/4 szkl. mąki,
  • 2 łyżki kakao,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Białka ubić na sztywno dodać cukier a następnie żółtka. Delikatnie mieszając łyżką dodać mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao. Piec 30 min w 180`C. Wystudzić i przekroić na dwie części.

 

Składniki na górę:

  • 2 puszki mandarynek,
  • 2 szklanki soku pomarańczowego,
  • 2 budynie waniliowe (po 40g),
  • 2 łyżki cukru do budyniu,
  • 4 opakowania Śmietan-fix,
  • 660 śmietanki 30%,
  • 3 łyżki cukru pudru.

Na jednej części przekrojonego biszkoptu układamy odsączone mandarynki. Z soku od mandarynek i 2 szkl. soku pomarańczowego dodając 2 łyżki cukru ugotować budyń. Gorący budyń wylać na biszkopt z mandarynkami. Na budyń nałożyć drugą część biszkoptu. Śmietankę ubić z cukrem pudrem i śmietan-fixami. Wyłożyć na biszkopt.

 

środa, 15 kwietnia 2009

     Bardzo dobre i łatwe w przygotowaniu ciasto o smaku marcepanu. Przepis od bardzo dawna jest w naszej rodzinie.

 

Składniki na biszkopt:

  • 4 jajka,
  • 3 łyżki mąki,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 4 łyżki cukru.


Dodatkowo:

  • dżem z czarnej porzeczki.


 Białka ubić z cukrem na sztywno, dodać żółtka. Delikatnie mieszając łyżką dodać mąkę i proszek do pieczenia. Piec 25 min. w 180`C. Ja piekłam biszkopt w formie kwadratowej 24x24.

 

 Składniki na marcepan:

  • 3/4 kostki miękkiego masła,
  • 1/2 kg kaszy manny,
  • 14 łyżek wódki,
  • 1 olejek migdałowy (10ml),
  • 30 dag cukru pudru.


 Wszystko wymieszać do połączenia składników, jeśli masa będzie za sucha dodać wódki. Masę przykryć folią i pozostawić na noc. Następnego dnia włożyć ją do lodówki na około 1-2 godz. W między czasie górę biszkoptu posmarować dżemem. Masę marcepanową rozwałkować i przykryć biszkopt.

 

wtorek, 24 marca 2009

 

To moja propozycja na Kuchnię Wielkanocną, którą zorganizowała Olga Smile. Sernik bardzo szybko się robi jedynie, co to trzeba poczekać na jego stężenie. Sernik nam szczególnie smakował, bo duży udział przy jego tworzeniu miała nasza córcia :) 

Przepis znaleziony gdzieś w sieci (prawdopodobnie na Wielkim Żarciu).

Składniki:

  • 1 kg twarogu,
  • 2 galaretki pomarańczowe,
  • 1 galaretka niebieska,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • biszkopty,
  • 1 puszka brzoskwiń.

 

 W 1/2 L gorącej wody rozpuścić 1/2 szkl. cukru oraz dwie galaretki pomarańczowe i ostudzić. Ser zmielić 3 razy, dodać zimną galaretkę i dobrze wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć biszkoptami, na nie równomiernie rozlać masę serową udekorować owocami i wstawić do lodówki do stężenia. W między czasie niebieską galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, zimną wylać na masę serową. Ponownie odstawić do stężenia.

 

poniedziałek, 02 lutego 2009

Przepis dostałam od mojej szwagierki Ewy. Babka bardzo smaczna i wilgotna.

 

 Składniki:

  • 5 jajek,
  • 1 1/2 szklanki cukru,
  • 1 1/2 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 kostka margaryny.


 Mikserem ubić jajka z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na koniec wlać rozpuszczoną gorącą margarynę. Połowę ciasta wlać do keksówki, do drugiej połowy dodać 1 łyzkę kakao i wylać na jasną część ciasta.

Babkę pieczemy w 190`C  60 min. lub do suchego patyczka.

 

 
1 , 2
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?