SAŁATKI

wtorek, 06 stycznia 2009

Chyba wszyscy lubią szybkie w wykonaniu, a do tego bardzo smaczne sałatki. Ta którą przedstawiam właśnie się do takich zalicza.

 

Składniki:

  • 20 dag makaronu w kształcie ryżu,
  • 2 filety wędzone z kurczaka lub dwa udka wędzone,
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 4 ogórki konserwowe,
  • 1 cebula,
  • 4 ugotowane jajka,
  • majonez,
  • sól i pieprz.


Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Filety pokroić w kosteczkę, tak samo postąpić z jajkami, ogórkami i cebulą. Odsączoną kukurydzę oraz wszystkie pokrojone składniki dodać do ostudzonego makaronu i wymieszać. Posolić i popieprzyć według gustu. Na koniec dodać majonez i wymieszać.

środa, 03 grudnia 2008

Szukałam, szukałam no i znalazłam mnóstwo przepisów na sałatkę warstwową, gyros. A że miałam potrzebne do niej składniki to zrobiłam i mogę powiedzieć, że zaliczam ją do jednej z ulubionych sałatek.

 

Składniki:

  • 500g filetu z kurczaka lub indyka,
  • cebula,
  • ogórki konserwowe,
  • kukurydza konserwowa,
  • kapusta pekińska,
  • przyprawa gyros,
  • 1/2 Ogórka zielonego,
  • 200g jogurtu naturalnego
  • keczup,
  •  przyprawa do Sosu tzatziki (np.: Galeo)

 

Przygotować sos tzatziki: Ogórek zielony zetrzeć na tarce na drobnych oczkach, dodać jogurt i dwie łyżeczki przyprawy do sosu tzatziki, keczupu dodać tyle żeby sos zabarwił się na różowo.

Filet pokroić w kostkę, posypać przyprawą do gyrosa i smażyć na oleju. Cebulę zeszklić na maśle, ogórki konserwowe pokroić w kostkę. Kapustę pekińską kroimy w paseczki.

Na dno miski dajemy mięso, następnie zeszkloną cebulę, ogórki (tyle, aby zakryć powierzchnię), polać sosem, na to kukurydza, na samą górę kapusta pekińska i polewamy znowu sosem.

Zdjęcia sałatki wymieszanej.

poniedziałek, 29 września 2008

Już nie pamiętam skąd mam przepis na tę sałatkę, bardzo często gości u mnie na stole.

 

Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej,
  • 1 puszka fasolki czerwonej konserwowej,
  • 2 średnie cebule,
  • 3 jajka,
  • 2 tuńczyki w sosie własnym,
  • 4 średnie ogórki konserwowe,
  • 2 opakowania ryżu lub pół opakowania makaronu w kształcie ryżu,
  • majonez,
  • przyprawy.


            Jajka ugotować na twardo. Ryż lub makaron w kszatłcie ryżu ugotować według przepisu na opakowaniu. Po wystudzeniu dodać do cebuli, ogórków  i jajek pokrojonych w kostkę, dodać odsączony tuńczyk, kukurydzę oraz fasolkę czewoną. Dodać majonez około 2-3 łyżki  tak aby się wszystkie składniki połączyły. Sałatkę przyprawić jarzynką i pieprzem.

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?