PRZETWORY

wtorek, 13 października 2009

Zapełniłam troszkę swoją spiżarnię różnymi przetworami. Paprykę konserwową, zawsze kupowałam w sklepie, ale w tym roku spróbowałam zrobić sama. Wyszła przepyszna. Przepis znalazłam na forum CINCIN.

 

Składniki:

  • papryka,
  • listki laurowe,
  • ziele angielskie,
  • gorczyca,
  • olej.

 

Składniki na zalewę:

  • 1 szkl. octu 10%,
  • 6 1/2 szkl wody,
  • 2 płaskie łyżki soli,
  • 5 łyżek cukru,

 

Paprykę oczyścić z nasion, pokroić na ćwiartki, krótko obgotować we wrzątku ok 2 minuty, aby lekko zmiękła. Do każdego słoika dać liść laurowy, ziele angielskie, 1/2 łyżeczki gorczycy (na jeden słoik) Paprykę dość ciasno powkładać do słoików. Składniki na zalewę zagotować i zalać nią papryki. Na koniec wlać 1 łyżkę oleju do każdego słoika i mocno zakręcić. Pasteryzować 10-15 min. Po pasteryzacji słoiki ułożyć zakrętkami do dołu i zostawić do wystygnięcia.

poniedziałek, 14 września 2009

W tym roku postanowiłam zrobić pikle z ogórków. Miałam dość dużo wielkich ogórków więc na pikle jak znalazł. Z przepisu skorzystałam ze strony Wielkie Żarcie, jeden słoik otworzyłam i powiem szczerze bardzo mi smakowały.

Składniki:

  • ogórki najlepiej duże,
  • koper,
  • chrzan,
  • gorczyca,
  • ziele angielskie,
  • liść laurowy,
  • czosnek,
  • pieprz ziarnisty.

Składniki na zalewe:

  • 1 szkl octu 10%,
  • 6 szkl. wody,
  • 6 kopiastych łyżek cukru,
  • 1 płaska łyżka soli.

Ogórki obrać, przekroić na cztery, wyciąć gniazda nasienne. Do każdego słoika wsypać po łyżeczce gorczycy, ząbek czosnku, kawałek chrzanu, po 3 ziarnka ziela angielskiego i pieprzu, koperek oraz listek laurowy.
Zalewę zagotować, zalać nią słoiki. W garnku zalać słoiki ciepłą wodą i pasteryzować je od zagotowania 2 min. Po pasteryzacji słoiki ułożyć zakrętkami do dołu i zostawić do wystygnięcia.

piątek, 07 listopada 2008

Dziś mama mnie poczęstowała przepysznymi grzybkami w sosie słodko-kwaśnym (wypatrzyła gdzieś na internecie), można je wykorzystać jako dodatek do pizzy, spaghetti lub zjeść poprostu jako sałatkę. Bardzo polecam.

Składniki:

  • 1 1/2 kg grzybów (różnych),
  • 70 dag cebuli,
  • 1 koncentrat pomidorowy (200g),
  • 5 łyżek octu,
  • 4 łyżki cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • keczup,
  • 3 ząbki czosnku.

             Grzyby umyć, pokroić i ugotować w osolonej wodzie ok. 20 min. Odcedzić.

Pokrojoną w kostkę cebulę zeszklić na oleju dodać grzyby, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, sól i pieprz. Na sam koniec dodać pokrojony drobniutko lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem przesmażyć do połączenia się składników.

Grzybki jeszcze gorące nakładać do słoików i pasteryzować 20 min.

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?