MUFFINKI

piątek, 19 lutego 2010

 

 

 

Smakiem tych muffinek rozkoszowaliśmy się już jakiś czas temu,  ale dla przyjemności podniebienia z chęcią upiekłam je ponownie. Przepis wyszukany na forum cincin.

 

Składniki:

  • 1 szklanka mąki,
  • 4 łyżki kakao,
  • 1 cukier waniliowy (16 g),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 szklanka cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka coli,
  • 150g rozpuszczonej margaryny.

 

Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą. W osobnym naczyniu połączyć rozpuszczoną margarynę z colą i jajkami. Całość wlać  do składników suchych i wymieszać.

Piec  ok.  30 min.  w 200`C

 

czwartek, 10 września 2009

Oj dawno nic nie pisałam a troszkę się nowych przepisów nazbierało. Już czas odkurzyć ten blog.Dziś są urodziny mojego bloga, równy rok minął od pierwszego wpisu. Chcę podziękować wszystkim, którzy odwiedzają mnie tutaj pozostawiając po sobie ślad w formie komentarza oraz tym, którzy po cichutku tylko zaglądają :) Z tej okazji upiekłam przepyszne muffinki gruszkowe. Zapraszam jeszcze są ciepłe :)

 

Składniki:

  • gruszki,
  • 2 jajka,
  • 3/4 szkl. mleka,
  • 75 ml oleju,
  • 1 3/4 szkl. mąki,
  • 3/4 szkl. cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia.

W jednej misce mieszamy składniki suche, w drugiej mokre. Obie masy łączymy razem. Na koniec dodajemy gruszki pokrojone w kostkę. Muffinki pieczemy 25-30 min w 200`C.

Przepis znalazłam an stronie Wielkie Żarcie.

 

 

 

wtorek, 17 lutego 2009

 

Bardzo lubię wypieki z budyniem, a dodany do muffinek to jest to, co chodziło za mną od dawna. Szukałam odpowiedniego przepisu i znalazłam na Forum CinCin.

 Składniki:

  • 300g mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody,
  • szczypta soli,
  • 150g masła lub margaryny,
  • 160g cukru,
  • 170 ml mleka,
  • 2 jajka.

  Dodatkowo:
  • 1 budyń waniliowy,
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki cukru.



Budyń ugotować w 300 ml mleka z dwoma łyżkami cukru. Lekko przestudzić.

Masło roztopić i ostudzić. Dodać mleko oraz jajka. W drugim naczyniu wymieszać składniki suche. Następnie do suchych wlać mokre składniki i wymieszać. Na dno foremek wlać ok. 1 cm ciasta, następnie łyżką nałożyć budyń i zakryć go resztą ciasta.

Muffinki piekłam 25-30 min w 190`C

 

środa, 28 stycznia 2009

Jak szaleć to szaleć. Znowu muffinki z czekoladą przepis znajdziecie TU

A oto mała sesja zdjęciowa :)

Jedne z najlepszych muffinek jakie jadłam. Przepis podpatrzyłam u Ewy_r  z blogu "W mojej kuchni"

 

 Składniki suche:

  • 1 szklanka i 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 2 łyżeczki cynamonu.


 Składniki mokre:

  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 75 g roztopionego masła,
  • 1 duże jabłko.


 W jednej misce wymieszać składniki suche, w drugiej mokre. Obie masy połączyć razem. Na koniec dodać jabłko pokrojone w kostkę. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy około 25-30 min. w 190`C.

 

 

sobota, 24 stycznia 2009

Muffinki z czekoladą z przepisu Nigelli Lawson to moja propozycja na Sobotę Muffinkową.

 

 Składniki:

  • 1 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 2 łyżki kakao,
  • 3/4 szklanki cukru pudru,
  • 3/4 szklanki groszków czekoladowych (ja dałam czekoladę drobno pokrojoną),
  • 1 szklanka mleka,
  • 1/3 szklanki + 2 łyżeczki oleju,
  • 1 jajko,
  • zapach waniliowy.


 Nastawić piekarnik na 200`C. Wszystkie składniki suche wymieszać ze sobą, osobno wymieszać mokre. Zmieszać mokre składniki z suchymi, pamiętając, że im więcej grudek tym lepsze muffinki. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy 20 min.

 

poniedziałek, 01 grudnia 2008

II FESTIWAL PIERNICZKÓW 

Zaczynam pierniczyć :) Oto moja pierwsza propozycja na Tydzień Pierniczkowy.

Przepis na muffinki piernikowe podpatrzyłam u Majany.

 

 

 Składniki:

  • 250g mąki,
  • 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1 jajko,
  • 50g cukru,
  • 50g cukru brązowego,
  • 150ml mleka,
  • 6 łyżek oleju. 

 

            W jednym naczyniu mieszamy wszystkie składniki suche, a w drugim naczyniu składniki mokre. Następnie suche składniki łączymy ze składnikami mokrymi, mieszamy do momentu złączenia sie wszystkich składników. Mogą pozostać grudki. Muffinki pieczemy 15-20 min. w 200`C.

Dodatkowo do muffinek dałam drobno pokrojąną czekoladę oraz posypałam cukrem pudrem z cynamonem.

 

 

 

 

wtorek, 18 listopada 2008

Moje pierwsze muffinki, skorzystałam z przepisu Andzi-35, wyszło mi 12 sztuk, do środka każdej z nich dałam kostkę czekolady mlecznej. W smaku bardzo dobre-zniknęły w mig :)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1 płaska łyżka proszku do pieczenia,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1 szklanka mleka lub maślanki, może być także jogurt,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • aromat (ja dałam pomarańczowy).

 

       Do jednej miski wsypać przesianą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz sól. W drugiej misce mieszamy wszystkie płynne składniki tj. jajko, mleko, olej i aromat. Wszystko wlewamy do suchych składników i mieszamy niezbyt dokładnie. Ciasto wlewamy do 2/3 wysokości foremek i pieczemy około 15-20 min. w 200`C

A oto efekt:

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?