CIASTECZKA

piątek, 18 grudnia 2009

" Jajka, cukier, mąkę bierz,

miksuj, mieszaj, wstrząsaj też.

Potem wałkiem w przód i w tył

wałkuj ciasto z całych sił.

Wytnij z niego to, co chcesz

gwiazdki, drzewka, dzwonki też.

Lukrem, cukrem ozdób je

jak upieczesz, to się zje."

Wesołe święta z Kubusiem Puchatkiem

 

 

Przedstawiam drugie ciasto na pierniki, które sobie u mnie leżakuje już 3 tydzień. Przepis mam od znajomej, Pani Ewy.

Składniki:

  • 150 g masła,
  • 250 g cukru,
  • 250 g miodu,
  • 450 g mąki,
  • 1 jajko,
  • 100 g zmielonych migdałów,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżeczki przyprawy do pierników,
  • 1 łyżeczka startej skórki z cytryny,
  • 1 łyżka kakao,
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka goździków mielonych,
  • 20 ml rumu.

W rondelku rozpuścić miód, cukier i masło. W rumie rozpuścić sodę. Resztę składników wymieszać ze sobą, dodać wystudzoną masę miodową i wymieszać. Na koniec dodać rum z rozpuszczoną sodą. Ciasto odstawić w chłodne miejsce do leżakowania. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać pierniki. Piec  około 20 min. w 200`C

 

sobota, 12 grudnia 2009

Miałam je robić w zeszłym roku no, ale niestety na planach pozostało. W tym roku nie odmówiłam sobie tej przyjemności i zrobiłam pierniczki Ewy Wachowicz.

Składniki:

  • 1/2 kg cukru,
  • 1/2 kg miodu,
  • 1/2 kg masła,
  • 1 1/2 kg mąki,
  • 6 jajek,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 1/2 łyżeczki sody,
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika,
  • skórka starta z 1 pomarańczy.

 

Masło roztopić, dodać cukier oraz miód. Zdjąć z ognia, dodać przyprawy korzenne i skórkę z pomarańczy. Mąkę przesiać razem z sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać zmiksowane jajka i wymieszać. Dodać masę miodową i ponownie wymieszać. Ciasto odstawić do leżakowania w chłodnym miejscu na 3-6 tygodni. Po tym czasie ciasto piernikowe podzielić na kilka części, rozwałkować jak na pierogi mocno podsypując mąką. Piec na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia. Piec na zloty kolor ok. 30 min. w 180`C

 

Moje dwutygodniowe ciasto.

środa, 11 marca 2009

Ciasteczka, które się smaży na patelni, są kruche na zewnątrz a miękkie w środku. Przepis upatrzyłam już jakiś czas temu na forum CINCIN. Z tego przepisu wyszło mi ponad 20 ciasteczek.

 Składniki:

  • 2 szklanki mąki,
  • 1/2 szklanki cukru,
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 jajka,
  • 1/2 kostki margaryny,
  • zapach waniliowy.

 

 Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto rozwałkować na grubość  5 mm i wykroić szklanką ciasteczka. Smażymy na natłuszczonej patelni (przetrzeć papierem nasączonym tłuszczem) po 3 min. z każdej strony, ja musiałam smażyć około 4-5 min. Najlepiej smakują na ciepło :)

 

piątek, 20 lutego 2009

 

 

Miałam zamieścić ten wpis wczoraj, ale niestety brakło mi czasu. Wczoraj był tłusty czwartek i chyba nikt nie odmówił sobie pączka. Ja z tej okazji też zrobiłam pączki, skorzystałam z przepisu mojej szwagierki Ewy. Wyszły bardzo smaczne, połowę  zrobiłam z dżemem z czarnej porzeczki a druga połowę z budyniem.

 

 Składniki:

  • 1 kg mąki,
  • 10 dag drożdży,
  • 1 szklanka piwa,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1/2 kostki roztopionego masła,
  • 13 dag cukru,
  • szczypta soli.

 Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru i odstawić do wyrośnięcia. Do dużej miski wsypać przesianą mąkę, resztę cukru, jajka i żółtka oraz dodać szklankę piwa i szczyptę soli. Dodać do tego rozczyn drożdżowy i wyrobić gładkie ciasto. Na sam koniec wyrabiania dodać roztopione masło. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz. Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, które należy rozpłaszczyć na dłoni, na środek dać łyżeczkę nadzienia i dokładnie zlepić formując pączek, następnie kładziemy go złączeniem do dołu na opruszony mąką blat. Ponownie odstawiamy do wyrośnięcia. Pączki smażymy w głębokim oleju na złoty kolor.

 

 

piątek, 12 grudnia 2008

Stary rodzinny przepis. Bardzo smaczne kruche ciasteczka goszczą u nas w każde Święta Bożego Narodzenia.

 

Składniki:

  • 20 dag miękkiego masła,
  • 30 dag cukru,
  • 3 żółtka,
  • 2 całe jajka,
  • 1 kg mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 6 łyżek śmietany 12%.

 

Wszystkie składniki wyrobić w jednolitą kulę. Ciasto przepuścić przez maszynkę do mięsa z nasadką na ciastka. Ciasteczka pieczemy w 180`C około 10-15 min. Po wystudzeniu polukrować i udekorować kolorowymi cukierkami.

 

Lukier:

  • sok z 1/2 dużej cytryny,
  • cukier puder-tyle ile zabierze,
  • do dekoracji kolorowe cukierki.  

sobota, 06 grudnia 2008

                                                        

 

Moja druga propozycja na tydzień piernikowy. Te pyszne pierniki gościły u mnie na świątecznym stole już parę lat, przepis mam z Internetu, niestety nie pamiętam, z jakiej strony.

 

Składniki:

  • 50 dag mąki,
  • 20 dag cukru pudru,
  • 20 dag miodu,
  • 12 dag miękkiego masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka sody,
  • opakowanie przyprawy do piernika.

 

          Wszystkie składniki połączyć i wyrobić aż ciasto będzie gładkie tak jak na pierogi, następnie rozwałkować i wyciąć dowolne ciasteczka. Pierniki pieczemy około 10 min w 180`C.

 W tym roku robiłam z podwójnej porcji, wyszło ich mnóstwo, na fotce jest tylko część ozdobionych pierników około 1/4, a może jeszcze mniej :)

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?