PRZEKĄSKI

wtorek, 17 marca 2009

  Bardzo łatwa i szybka w przygotowaniu. Doskonale nadaje się na kanapkę jak i również można ją wykorzystać, jako farsz do jajek.

 

 Składniki:

  • 4 jajka,
  • 3-4 łyżki startego żółtego sera ( ja daje zawsze na oko),
  • 2-3 łyżeczki kremu chrzanowego,
  • sól i pieprz.


 Ugotowane jajka na twardo zetrzeć na tarce na dużych oczkach dodać ser żółty (starty na drobnych oczkach) wszystko połączyć z kremem chrzanowym. Posolić i popieprzyć według uznania.

 

 

czwartek, 01 stycznia 2009

Przepis znaleziony oczywiście w Internecie, a dostałam go od znajomej . Proporcje zostały zwiększone.

 Składniki:

  •  1 kg ryby np. panga.

   Rybę przyprawić, panierować w jajku i bułce tartej. Usmażyć i wystudzić.

 

Składniki na zalewę:

  • 1 litr wody,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 5 łyżek cukru,
  • 2 łyżki soli,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • słoik przecieru pomidorowego (200g),
  • 7 ziaren ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • cebula.
  Wszystkie składniki oprócz cebuli zagotować. W głębokim naczyniu układać porcje ryby, przekładając pokrojoną cebulą. Wszystko zalać ciepłą zalewą. Schłodzić.


 

wtorek, 30 grudnia 2008

Przepis pochodzi z forum SMACZNY.

 

Składniki:

  • 1/2 kg mięsa mielonego drobiowego, 
  • 1 cebula,
  • jajko,
  • sól i pieprz,
  • bułka.

 Cebule pokroić w kostkę, bułkę namoczyć w wodzie - odcisnąć, dodać razem z cebulą do mielonego, posolić, popieprzyć, dodać jajko i wszystko wymieszać. Uformować małe kulki, obtoczyć w bułce tartej i usmażyć.

 

Składniki na zalewę:

  • 1 szklanka octu,
  • 2 szklanki wody,
  • 3 łyżki cukru,
  • 2 liście laurowe,
  • ziele angielskie,
  • sól,
  • 1 cebula.  

Wszystkie składniki oprócz cebuli zagotować. Kulki ułożyć w naczyniu, bądź słoiku i na nie położyć krążki cebuli. Zalać wszystko ciepłą zalewą.

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?