COŚ ROZGRZEWAJĄCEGO

sobota, 21 lutego 2009

W związku z tym, że mamy za oknami mróz postanowiłam  trochę podgrzać atmosferę i zrobiłam wieczorem gorącą czekoladę z cynamonem. Przepis na nią znalazłam w jednej z moich książek kucharskich.

 

 Składniki:

  • 500 ml mleka,
  • 4 kostki gorzkiej czekolady lub 2 1/2 łyżki kakao,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 1 cukier waniliowy,
  • szczypta cynamonu,
  • szczypta soli,
  • 1/2 opakowania budyniu czekoladowego z cukrem, (jeśli użyjemy budyń bez cukru należy dodać do niego około 1 i 1/2 łyżki cukru).


 Budyń, rozdrobnione kostki czekolady, cukier oraz cukier waniliowy rozpuścić w 1/2 szklanki mleka, resztę mleka zagotować ze szczyptą soli. Wlać rozpuszczony budyń z dodatkami i podgrzewać na małym ogniu aż czekolada nieco zgęstnieje. Przed podaniem oprószyć cynamonem.

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?