BUŁECZKI

niedziela, 22 listopada 2009

Pyszne, mięciutkie bułeczki, najbardziej nam smakowały jeszcze ciepłe posmarowane masełkiem. Przepis na nie znalazłam na blogu Pauliny Chlebek.tv

 

Składniki:

  • 570 g mąki pszennej,
  • 24 g drożdży świeżych (12 g drożdży instant),
  • 185 ml mleka,
  • 85 g masła,
  • 4 łyżeczki cukru,
  • 2 jajka,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 jajko do posmarowania bułek.

 

Drożdże rozrobić z cukrem i odrobiną mleka. Do miski wrzucić pozostałe składniki, dodać rozrobione drożdże i wyrobić na gładkie ciasto. Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto lekko wyrobić i podzielić na 12 części. Z każdej części uformować bułkę, kładziemy na blachę i pod przykryciem zostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia. Przed wstawieniem do piekarnika posmarować jajkiem. Pieczemy ok 15 min w 190`C.

środa, 06 maja 2009

Robiłam te bułeczki już jakiś czas temu, bardzo dobre, delikatne no i łatwe do zronbienia. Bardzo nam smakowały.

 

 Składniki:

  • 1 szklanka ciepłego mleka,
  • 2 łyżki masła,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 1/2 łyżeczki suchych drożdży (lub 4 dag świeżych).
 Dodatkowo:
  • 2 łyżki rozpuszczonego masła do smarowania rozwałkowanych placuszków,
  • 1 jajko ubite z 2 łyżkami mleka lub śmietanki, do smarowania bułeczek.

 


Drożdże wsypać do ciepłego mleka, zostawić na kilka minut. Masło rozpuścić i dodać razem z mlekiem i drożdżami do pozostałych składników i wyrobić na miękkie i gładkie ciasto. Zostawić do wyrośnięcia na około godzinę. Ciasto podzielić na 8 równych części i każdą  rozwałkować na jak najcieńszy, duży placek. Placuszki smarować rozpuszczonym masłem i zwijać w cieniutkie ruloniki, a każdy rulonik zwinąć w kształt ślimaczka (koniec wcisnąć pod spód utworzonej bułeczki).
Ślimaczki układać na blaszce wyłożonej pergaminem i zostawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem rozbełtanym z mlekiem. Piec w 180`C  15 min. aż nabiorą jasnozłotego koloru.

 

poniedziałek, 23 lutego 2009

Pyszne, mięciutkie z dodatkiem jogurtu  to chyba najlepsze bułki, jakie jadłam do tej pory. Jutro będzie powtórka z podwójnej porcji. Przepis znalazłam na Forum CinCin.

 

 Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 1 łyżka cukru,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 3/4 łyżeczki drożdży instant,
  • 100 g jogurtu owocowego,
  • 60 g mleka,
  • 30 g masła,
  • 1 jajko ( 1/2 do ciasta, 1/2 do posmarowania bułek).


 Wszystkie składniki wymieszać w maszynie do pieczenia chleba i odstawić na 1-1 i 1/2 godz. do wyrośnięcia. Następnie ciasto wyłożyć na natłuszczony olejem blat, podzielić na 8 części, uformować bułki, które kładziemy dość blisko siebie w natłuszczonej tortownicy i ponownie odstawiamy na 1 godzinę. Przed włożeniem do piekarnika posmarować jajkiem i posypać makiem. Pieczemy 20-25 min w 200`C. Moim bułeczkom wystarczyło 20 min.

 

środa, 18 lutego 2009

Chrupiące bułeczki w otoczce ziołowej zrobiłam mojemu mężusiowi na kolację, najważniejsze, że mu bardzo smakowały. Przepis wyszperałam na blogu u Atiny.

 

Składniki na bułeczki:

  • 1 szkl. ciepłego mleka,
  • 3 szkl. mąki,
  • 1 3/4 łyżeczki drożdży instant,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 1 1/2 łyżki masła.

Dodatkowo:

  • 5 łyżek oliwy,
  • 2 łyżki ziół prowansalskich,
  • 1 łyżka czosnku suszonego.


Do ciepłego mleka wsypać drożdże i poczekać aż powstaną pęcherzyki, następnie dodać resztę składników i wyrabiać ok. 10 min aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Odstawić na 1 godzinę. W tym czasie oliwę podgrzać na bardzo małym ogniu dodając do niego zioła. Gdy ciasto podwoi swoją objętość podzielić na 16 bułeczek. Każda bułeczkę obtoczyć w mieszance ziołowej i odstawić ponownie na 1 godzinę. Bułeczki pieczemy 20-30 min w 190`C

 

piątek, 16 stycznia 2009

Dziś w całym domu zapachniało cynamonem, a to za sprawą NORWESKICH BUŁECZEK, które upiekłam dla mojej rodzinki. Przepis widziałam już wcześniej na różnych blogach, ja zmieniłam trochę proporcje.

 Składniki na bułki:

  • 600 g mąki ( ja musiałam sporo dosypać, bo ciasto było za luźne),
  • 100 g cukru ( dałam 70g),
  • 400 ml mleka,
  • 100 g masła,
  • 2 jajka,
  • 45 g świeżych drożdży lub 21 g drożdży instant,
  • 1/2 łyżeczki soli.


 Składniki na nadzienie:

  • 150 g miękkiego masła ( mi wystarczyło tylko 80 g roztopionego masła),
  • 150 g cukru ( dałam tylko 120 g),
  • 1 1/2 łyżeczki cynamonu ( dałam 2 łyżeczki).


 W 200 ml ciepłego mleka rozprowadzić drożdże dodając trochę cukru. W dużym naczyniu wymieszać mąkę, cukier, sól, rozpuszczone masło, resztę mleka, jajka oraz wyrośnięte drożdże. Wszystko zagnieść tak, aby ciasto było sprężyste i gładkie. Odstawić na 30 min do wyrośnięcia.

Gdy ciasto ładnie nam rośnie możemy zająć się nadzieniem. Masło rozpuścić, dodać cukier i cynamon, wymieszać.

 Wyrośnięte ciasto wyłożyć na blat, odciąć 1/3 i rozwałkować na prostokąt o rozmiarze 33x24 cm. Przełożyć do formy, to będzie spód bułek, resztę ciasta rozwałkować na prostokąt  50x25 cm. Rozsmarować nadzienie cynamonowe i zwinąć wzdłuż dłuższego boku. Pociąć na 2cm plastry. Bułeczki poukładać w równych rzędach na spodzie ciasta. Odstawić na 15 min. Bułki pieczemy ok. 20-25 min w 200`C

Przed włożeniem do piekarnika można posmarować roztrzepanym jajkiem. Jeśli zbyt szybko będą sie rumienić przykryć folią aluminiową.

 

środa, 17 grudnia 2008

                            

Przepis posiadam z książeczki "Domowy wyrób chleba". Z tego przepisu wyszły mi cztery duże bagietki z których zrobiłam pyszne zapiekanki :)

 Składniki:

  • 750 g mąki,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 3 łyżeczki soli,
  • 1/2 l letniej wody.


   Do mąki wsypać sól oraz rozkruszone drożdże. Całość wymieszać łyżką stopniowo dodając wodę, aż do momentu, gdy ciasto będzie odchodziło od brzegów. Wtedy uformować kulę i wyrabiać mocno i energicznie tak długo aż ciasto będzie gładkie i elastyczne oraz pojawią sie na nim bąbelki powietrza. Ja wyrabiałam ciasto w maszynie do chleba. Po wyrobieniu ciasto przełożyć do wysypanej mąką miski, przykryć folią i nakryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na cztery części. Każdą z nich energicznie wyrobić i uformować wałki o długości 40 cm. Bagietki przełożyć na formę posmarowaną tłuszczem i odstawić w ciepłe miejsce na 30 min. Na dnie piekarnika postawić naczynie z gorącą wodą na środkowej półce, piec bagietki około 30 min w 220`C.

Przed włożeniem bagietek do piekarnika naciąć ostrym nożem i posmarować rozmąconym jajkie.

poniedziałek, 27 października 2008

Przepis na te smaczne bułeczki znalazłam przypadkowo na tej stronie.   Doskonały przepis który możemy wykorzystać po przyjęciu kiedy zostaje nam sporo wędliny.

 

Składniki:

  • 375g mąki,
  • 2 jajka,
  • 1 opakowanie drożdży suchych (7 g),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 szczypta cukru,
  • 75g miękkiego masła,
  • 100 ml ciepłego mleka ( mniej lub więcej w zależności od mąki),
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oleju,
  • 250g salami (ja dałam wędlinę oraz kiełbaskę),
  • 250g sera żółtego.


Wymieszać mąkę z drożdżami dodać jajko, żółtko, sól, cukier, miękkie masło oraz ciepłe mleko. Ciasto wyrobić, przykryć i odstawić na 30 min w ciepłe miejsce. Dla swojego ułatwienia ciasto wyrobiłam w maszynie.

Cebulę pokroić drobniutko i zeszklić na oleju. Ser potzreć  na tarce, salami (wędlinę) pokroić w drobną kostkę dodać cebulę i białko, wszystko wymieszać.

Ciasto rozwałkować na prostokąt 42x35cm, nałożyć farsz i zwinąć mocno w roladę, pociąć na 3cm plastry. W formie poukładać bułeczki i pozostawić na 15 min.

Pieczemy w 35-45 min w 180-200 `C.

 

 

piątek, 10 października 2008

Oto przepis na pyszne bułeczki z pieczarkami w środku który podglądnęłam i wypróbowałam z blogu Liski, także u Izabeli znalazłam ten przepis.

 

Składniki na ciasto:

  • 500g mąki pszennej,
  •  310 ml letniej wody,
  • 15g świeżych drożdży ( lub 1 opakowanie suchych),
  • 1/2 łyżki cukru,
  • 1 łyżeczka soli.

Składniki na farsz:

  • 30dag pieczarek (ja dałam około 50 dag),
  • 3 łyżki oleju (zamiast oleju dałam łyżkę masła)
  • 1 cebula,
  • sól i pieprz,
  • Dodatkowo tak samo jak Izabela dodałam do farszu potarty żółty ser.


       Ciasto wyrobiłam w maszynie do chleba i odstawiłam do wyrośnięcia.
Na maśle zeszkliłam pokrojoną cebulę, dodałam pokrojone na plasterki pieczarki, przyprawiłam. Gdy pieczarki były letnie dodałam potarty ser.

Wyrośnięte ciasto uformowałam w wałek, rozwałkowałam, na całej długości wyłożyłam farsz i zwinęłam. Pokroiłam na kawałki, boki każdej bułeczki dokładnie zlepiałam. Bułeczki odstawiłam na blaszce do wyrośnięcia na 30 min.

Bułeczki piekłam 20 min w 190`C.

Tutaj bułki jeszcze w piekarniku.

bułeczki jeszcze w piekarniku

 

sobota, 13 września 2008

 

 

Przepis pochodzi również ze strony cincin.

Oto składniki:

  • 1 szklanka mleka,
  • 2 1/2 dkg roztopionego masła,
  • 1 jajko,
  • 500g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki soli ( ja dałam łyżeczkę),
  • 2 1/2 drożdży lub jedno (7g) opakowanie suchych,
  • mleko do posmarowania bułek.

Wszystko w odpowiedniej kolejności wsadzić do automatu do chleba  i zarobić. Ciasto dzielimy c na 12 cześci i formujemy bułki. Kładziemy bułeczki  na blachę, przykrywamy  i wstawiamy  na noc na dół do lodówki.Rano nastawamy piekarnik na 250 'C. Przed samym pieczeniem smarujemy mlekiem. Pieczemy okolo 8 minut.
Bułki bez problemu można piec oczywiście w tym samym dniu po zarobieniu i wyrośnięciu ciasta tak jak ja to zrobiłam.

 

 

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?