CHLEBY

czwartek, 20 maja 2010

Kolejny chlebek jaki zrobiłam na zakwasie. Z tego przepisu wychodz± dwa bardzo smaczne bochenki. Przepis znalazłam na forum cincin, a podała go Mirabbelka.

 

Zaczyn:

  • 2-3 łyżki zakwasu,
  • 45 g letniej wody,
  • 75 g m±ki pszennej ( TYP 550 do 750).

 

Ciasto chlebowe:

  • 600 g m±ki pszennej (TYP 550 do 750),
  • 50 g m±ki żytniej 720,
  • 50 g m±ki pszennej razowej,
  • 455 g letniej wody,
  • 1 do 1,5 łyżki soli ( dałam 1 łyżkę),
  • 120 g słonecznika (nie dodałam) .

 

Składniki na zaczyn wymieszać ze sob±. Odstawić na noc do przefermentowania. Następnego dnia rano wymieszać m±kę z wod± i wyrobić najlepiej w maszynie. Odstawić na 10-30 min. Następnie dodać zaczyn, sól oraz słonecznik. Ciasto powinno być do¶ć ¶cisłe, elastyczne i gładkie, je¶li będzie zbyt zbite dodać  1 do 2 łyżek wody. Ciasto chlebowe przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić na 4-5 godzin. Po upływie 2 godzin odgazować,a  po 5 godz. ciasto podzielić na pół i uformować dwa bochenki. W koszykach opruszonych m±k± ułożyć  zlepieniem do góry, obsypać m±k± i przykryć foli±. Pozostawić do wyro¶nięcia na 3 godziny. Piekarnik dobrze nagrzać razem z kamieniem w 220`C (ok 30 min). Piec ok 45 min.

 

W aranżacji zdjęć pomagała mi moja mała kuchareczka i nie mogło zabrakn±ć na zdjęciu pomidorka :)

czwartek, 06 maja 2010

Nie ma nic wspanialszego niż dom pachn±cy ¶wieżo pieczonym chlebkiem i tak własnie dzi¶ pachniało nasze gniazdko. Przepis na ten smaczny chlebek znalazłam na stronie Moja domowa piekarnia.

Zaczyn:

  • 2 łyżki aktywnego zakwasu,
  • 30 g letniej wody,
  • 60 g m±ki pszennej.

 

Dodatkowo:

  • 20 g kaszki kukurydzianej,
  • 100 g zimnej wody.

 

Ciasto chlebowe:

  • 200 g zimnej wody,
  • 300 g m±ki przennej o dużej zawarto¶ci białka ( dałam Typ 650)
  • 1 łyżeczka soli,
  • cały zaczyn,
  • schłodzona kaszka kukurydziana,
  • kaszka kukurydziana do posypania.

 

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać ze sob±, pozostawić na noc do przefermentowania. Następnego dnia kaszkę wsypać do wody, ci±gle mieszaj±c zagotować, kaszka powinna być gęsta. Następnie wystudzić na płaskim talerzu około 20 min. W międzyczasie m±kę wymieszać z wod± i pozostawić na 15-20 min. Ciasto wyrabiać 15 min aż będzie gładkie, dodać cały przefermentowany zaczyn, sól oraz rozdrobnion± kaszkę. Ciasto wyjdzie klej±ce i luĽne. Przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić na 3 1/2 godziny (po 30, 60 i 90 minutach odgazować). Po tym czasie ciasto przełożyć na wysypany m±k± blat, uformować chlebek, spryskać lekko wod± i obsypać kaszk± kukurydzian±. Stron± wysypan± ułożyć w koszyku do wyrastania. Przykryć foli± i odstawić na 2-3 godziny. Piekarnik dobrze nagrzać razem z kamieniem w 220`C. Chlebek piec 40-45 min. Mojemu chlebkowi wystarczyło 30 min piekłam w foremce.

czwartek, 04 marca 2010

Jest to najsmaczniejszy chleb jaki jadłam i najprostszy jaki do tej pory robiłam, bez wyrabiania, wystarczy tylko wymieszać. Przepis wypatrzyłam u reve82.

 

Składniki:

  • 625 g m±ki pszennej,
  • 500 ml wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • drożdże ¶wieże wielko¶ci ziarna grochu.

 

Drożdże rozpu¶cić w wodzie, dodać m±kę oraz sól. Wszystko wymieszać łyżk± do poł±czenia się składników. Miskę z ciastem zakryć foli± i odstawić na 12 godzin. W tym czasie bardzo uro¶nie. Ciasto przełożyć na wysypany m±k± blat, delikatnie uformować prostok±t i zlożyć na 3 czę¶ci najpierw w jedn± stronę a potem drug±, przełożyć do natłuszczonego naczynia na 2 godziny. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250`C razem z garnkiem żeliwnym*. Wyro¶nięty chlebek wrzucamy do nagrzanego garnka i przykrywamy pokrywk±. Piec w temperaturze 250`C 30 min, potem 15 min. w 230`C bez pokrywki. Po upieczeniu chlebek studzimy przynajmniej 20 min.

* Ciasto powinno wypełnić do połowy wysoko¶ci garnek.

niedziela, 15 marca 2009

Indyjski chlebek z czosnkiem i kolendr± zago¶cił wczoraj u nas na obiedzie. Z przepisu skorzystałam z jednej z moich ksi±żek kucharskich. Z tego przepisu wychodz± 3 większe chlebki.

 Składniki:

  • 100 ml letniej wody,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 280 g m±ki pszennej,
  • 1 z±bek czosnku,
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka drożdży instant,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry ( ja nie dałam).


 Do formy z automatu do pieczenia chleba wlać wodę i jogurt, następnie wsypać m±kę, sól, miód, roztopione masło, drobno posiekany czosnek, mielon± kolendrę oraz drożdże. Wł±czyć program wyrabianie ciasta i zostawić w maszynie do końca programu aż ciasto podwoi swoj± objęto¶ć. Blachę do pieczenia włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230`C. Ciasto podzielić na 3 czę¶ci i każd± z nich rozwałkować na owalny placek o grubo¶ci 8 mm. Placki położyć na rozgrzan± formę posypać czarnuszk± i posiekan± kolendr±. Piec około 5 min. aż ciasto uro¶nie Na kilka sekund umie¶cić pod rozgrzanym grillem, aby placki nabrały br±zowego koloru. Podawać ciepłe.

 

wtorek, 10 marca 2009

Do zrobienia tego chlebka skusił mnie jego wygl±d. Pierwszy raz zobaczyłam go na forum CINCIN a znaleziony został na rosyjskim forum Izbushka.

 

 Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 4 szklanki m±ki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant.


 Nadzienie:

  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 10 dag sera żółtego (potarty na tarce na drobnych oczkach)

 Do nadzienia możemy oczywi¶cie użyć ulubionych ziół, ja dałam tylko ser żółty i posypałam papryk±.

 

Składniki chlebka włożyć według odpowiedniej kolejno¶ci do automatu do pieczenia chleba i ustawić program wyrabianie ciasta. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie czę¶ci. Jedn± podzielić na 10 kawałków i rozpłaszczyć je na około 7 cm placuszki, na ¶rodek każdego położyć 1 łyżkę nadzienia. Dobrze jest, je¶li placki s± różnej wielko¶ci wtedy góra chleba jest ładnie "pofalowana". 
Drug± czę¶ć ciasta także podzielić na 10 placuszków i nakryć nimi placuszki z nadzieniem. Ułożyć placuszki jeden obok drugiego w wysmarowanej tłuszczem foremce.

 

czwartek, 26 lutego 2009

Przepis pochodzi z Forum CinCin a podała go Duende. Chlebek z kasz± mann± bardzo dobry, delikatny z chrupi±c± skórk±. 

 Składniki:

  • 500 ml wody lub mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200 g grysiku,
  • 500 g  m±ki,
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g).


 W odpowiedniej kolejno¶ci wrzucić składniki do maszyny do chleba i ustawić program Chleb pszenny. Zbr±zowienie ustawiłam na ¶rednie.

 

 

wtorek, 20 stycznia 2009

Zrobiłam wczoraj chlebki pita, a przepis podpatrzyłam u Atiny. Z całego ciasta wyszło mi 14 sztuk, z czego połowa spokojnie leży w lodówce zakryte foli±. Przepyszne chlebki można podać z sałatk± gyros - przepis znajdziecie TU. Gor±co polecam!

 

Składniki na zaczyn:

  • 1 łyżeczka drożdży instant,
  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 2 szklanki m±ki pełnoziarnistej( ja użyłam pszennej).

W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami, dodaj±c po trochu m±ki. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej a zarazem płynnej masy. Maskę przykryć foli± i odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 1/2 - 3 szklanek m±ki pszennej,
  • 2 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

 Do miski z zaczynem dodać sól, oliwę oraz m±kę (wsypuj±c j± stopniowo). Wyrobić ok 10 min na gładkie ciasto. Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej olejem na około 4 godz. aż uro¶nie 2-3 razy. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany m±k± i lekko ugnie¶ć w celu pozbycia się powietrza. Podzielić na 16 czę¶ci ( wyszło mi 14), formować kulki i odstawić na ok.30 min przykryte ¶ciereczk±.

Na wysypanej m±k± powierzchni rozwałkować kulki na płaskie placki. W czasie, gdy jeden chlebek się smaży rozwałkować drug± kulkę. Nie układać rozwałkowanych placków jeden na drugim. Rozgrzać mocno patelnię (nie smarować tłuszczem). Położyć jeden placek i piec około 15 sekund, przewrócić i piec ok. 2 minuty. Placek zacznie "puchn±ć". Przewrócić jeszcze raz na drug± stronę. Zmniejszyć ogień, je¶li pita za szybko się rumieni.

 

 

pi±tek, 09 stycznia 2009

Przepis na ten bardzo mięciutki i pyszny chlebek znalazłam na Forum Cin Cin podała go Liska, widziałam go też na różnych blogach.

 Składniki:

  • 400 g m±ki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży instant,
  • 250 ml wody,
  • 1 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 duża cebula,
  • żółtko,
  • mak do posypania.


   Cebulę zeszklić na oliwie, resztę składników w odpowiedniej kolejno¶ci włożyć do maszyny do pieczenia chleba. W połowie mieszania dodać cebulę. Przed samym pieczeniem posmarować chleb żółtkiem i posypać makiem. Piec w programie podstawowym.

Ja chleb wyrabiałam w maszynie, a piekłam w piekarniku.

 

 

 

pi±tek, 19 grudnia 2008

Przepis na ten bardzo łatwy chleb na zakwasie znalazłam na stronie Chleb - moja domowa piekarnia.

 składniki na zaczyn:

  • 5 łyżek m±ki pszennej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki zakwasu żytniego.

      Składniki w wymieszać, przykryć i zostawić na cał± noc do przefermentowania w temp. ok. 21`C.

 Następnego dnia do przefermentowanego zaczynu dodać:

  • 400 g m±ki pszennej,
  • 50 g m±ki żytniej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać tak aby się wszystko poł±czyło. W razie potrzeby dodać wody lub m±ki. Ciasto odstawić na 30 min. przykryte foli±. Sól rozpu¶cić w połowie łyżeczki letniej wody i dodać do ciasta, wyrabiać około 2 min. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, obrócić tak aby całe ciasto pokryło sie warstw± tłuszczu. Odstawić do wyro¶nięcia. Po 50 min odgazować i ponownie odstawić na 50 min. Po tym czasie ponownie odgazować i odstawić na 50 min. Po ostatnim wyro¶nięciu ciasta uformować bochenek i odstawić do ostatniego wyro¶nięcia na 2 godz. lub w temp. 10 `C na ok. 8 godz.

Chleb pieczemy 40 min w 240`C.

Moja uwaga: Chleb w temp.240`C za bardzo się spiekł, następnym razem dam 210-220`C.

 

 

¶roda, 10 grudnia 2008

To mój pierwszy chleb upieczony na zakwasie. Przepis pochodzi ze stronki Liski, tam też znalazłam jak zrobić zakwas.

Chleb jest bardzo dobry, mięciutki no i ten zapach i smak mniam mniam :)

 


Biały chleb na zakwasie

Składniki:

  • 500g m±ki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300g wody,
  • 150g zakwasu żytniego,
  • 8 g ¶wieżych drożdży.

 

    Wszystkie składniki poł±czyć ze sob±, ciasto powinno być dosyć gęste. Odstawić na 2 godz. przykryte ¶ciereczk±. Następnie ciasto przełożyć do keksówki, spryskać oliw± lub olejem i posypać m±k±. Odstawić do wyro¶nięcia na około 60 min. 

Chleb pieczemy 40 min w 210`C.

 
1 , 2
Wszystkie zdjęcia na tym blogu s± moj± własno¶ci± i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?