CHLEBY

czwartek, 20 maja 2010

Kolejny chlebek jaki zrobiłam na zakwasie. Z tego przepisu wychodzą dwa bardzo smaczne bochenki. Przepis znalazłam na forum cincin, a podała go Mirabbelka.

 

Zaczyn:

  • 2-3 łyżki zakwasu,
  • 45 g letniej wody,
  • 75 g mąki pszennej ( TYP 550 do 750).

 

Ciasto chlebowe:

  • 600 g mąki pszennej (TYP 550 do 750),
  • 50 g mąki żytniej 720,
  • 50 g mąki pszennej razowej,
  • 455 g letniej wody,
  • 1 do 1,5 łyżki soli ( dałam 1 łyżkę),
  • 120 g słonecznika (nie dodałam) .

 

Składniki na zaczyn wymieszać ze sobą. Odstawić na noc do przefermentowania. Następnego dnia rano wymieszać mąkę z wodą i wyrobić najlepiej w maszynie. Odstawić na 10-30 min. Następnie dodać zaczyn, sól oraz słonecznik. Ciasto powinno być dość ścisłe, elastyczne i gładkie, jeśli będzie zbyt zbite dodać  1 do 2 łyżek wody. Ciasto chlebowe przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić na 4-5 godzin. Po upływie 2 godzin odgazować,a  po 5 godz. ciasto podzielić na pół i uformować dwa bochenki. W koszykach opruszonych mąką ułożyć  zlepieniem do góry, obsypać mąką i przykryć folią. Pozostawić do wyrośnięcia na 3 godziny. Piekarnik dobrze nagrzać razem z kamieniem w 220`C (ok 30 min). Piec ok 45 min.

 

W aranżacji zdjęć pomagała mi moja mała kuchareczka i nie mogło zabraknąć na zdjęciu pomidorka :)

czwartek, 06 maja 2010

Nie ma nic wspanialszego niż dom pachnący świeżo pieczonym chlebkiem i tak własnie dziś pachniało nasze gniazdko. Przepis na ten smaczny chlebek znalazłam na stronie Moja domowa piekarnia.

Zaczyn:

  • 2 łyżki aktywnego zakwasu,
  • 30 g letniej wody,
  • 60 g mąki pszennej.

 

Dodatkowo:

  • 20 g kaszki kukurydzianej,
  • 100 g zimnej wody.

 

Ciasto chlebowe:

  • 200 g zimnej wody,
  • 300 g mąki przennej o dużej zawartości białka ( dałam Typ 650)
  • 1 łyżeczka soli,
  • cały zaczyn,
  • schłodzona kaszka kukurydziana,
  • kaszka kukurydziana do posypania.

 

Wszystkie składniki zaczynu wymieszać ze sobą, pozostawić na noc do przefermentowania. Następnego dnia kaszkę wsypać do wody, ciągle mieszając zagotować, kaszka powinna być gęsta. Następnie wystudzić na płaskim talerzu około 20 min. W międzyczasie mąkę wymieszać z wodą i pozostawić na 15-20 min. Ciasto wyrabiać 15 min aż będzie gładkie, dodać cały przefermentowany zaczyn, sól oraz rozdrobnioną kaszkę. Ciasto wyjdzie klejące i luźne. Przełożyć do natłuszczonej miski i pozostawić na 3 1/2 godziny (po 30, 60 i 90 minutach odgazować). Po tym czasie ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, uformować chlebek, spryskać lekko wodą i obsypać kaszką kukurydzianą. Stroną wysypaną ułożyć w koszyku do wyrastania. Przykryć folią i odstawić na 2-3 godziny. Piekarnik dobrze nagrzać razem z kamieniem w 220`C. Chlebek piec 40-45 min. Mojemu chlebkowi wystarczyło 30 min piekłam w foremce.

czwartek, 04 marca 2010

Jest to najsmaczniejszy chleb jaki jadłam i najprostszy jaki do tej pory robiłam, bez wyrabiania, wystarczy tylko wymieszać. Przepis wypatrzyłam u reve82.

 

Składniki:

  • 625 g mąki pszennej,
  • 500 ml wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • drożdże świeże wielkości ziarna grochu.

 

Drożdże rozpuścić w wodzie, dodać mąkę oraz sól. Wszystko wymieszać łyżką do połączenia się składników. Miskę z ciastem zakryć folią i odstawić na 12 godzin. W tym czasie bardzo urośnie. Ciasto przełożyć na wysypany mąką blat, delikatnie uformować prostokąt i zlożyć na 3 części najpierw w jedną stronę a potem drugą, przełożyć do natłuszczonego naczynia na 2 godziny. W międzyczasie piekarnik nagrzać do 250`C razem z garnkiem żeliwnym*. Wyrośnięty chlebek wrzucamy do nagrzanego garnka i przykrywamy pokrywką. Piec w temperaturze 250`C 30 min, potem 15 min. w 230`C bez pokrywki. Po upieczeniu chlebek studzimy przynajmniej 20 min.

* Ciasto powinno wypełnić do połowy wysokości garnek.

niedziela, 15 marca 2009

Indyjski chlebek z czosnkiem i kolendrą zagościł wczoraj u nas na obiedzie. Z przepisu skorzystałam z jednej z moich książek kucharskich. Z tego przepisu wychodzą 3 większe chlebki.

 Składniki:

  • 100 ml letniej wody,
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego,
  • 280 g mąki pszennej,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka zmielonej kolendry,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 2 łyżeczki płynnego miodu,
  • 1 łyżka roztopionego masła,
  • 1 łyżeczka drożdży instant,
  • 1 łyżeczka czarnuszki,
  • 1 łyżka posiekanej kolendry ( ja nie dałam).


 Do formy z automatu do pieczenia chleba wlać wodę i jogurt, następnie wsypać mąkę, sól, miód, roztopione masło, drobno posiekany czosnek, mieloną kolendrę oraz drożdże. Włączyć program wyrabianie ciasta i zostawić w maszynie do końca programu aż ciasto podwoi swoją objętość. Blachę do pieczenia włożyć do piekarnika rozgrzanego do 230`C. Ciasto podzielić na 3 części i każdą z nich rozwałkować na owalny placek o grubości 8 mm. Placki położyć na rozgrzaną formę posypać czarnuszką i posiekaną kolendrą. Piec około 5 min. aż ciasto urośnie Na kilka sekund umieścić pod rozgrzanym grillem, aby placki nabrały brązowego koloru. Podawać ciepłe.

 

wtorek, 10 marca 2009

Do zrobienia tego chlebka skusił mnie jego wygląd. Pierwszy raz zobaczyłam go na forum CINCIN a znaleziony został na rosyjskim forum Izbushka.

 

 Składniki:

  • 3/4 szklanki mleka,
  • 3/4 szklanki + 2 łyżki wody,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 4 szklanki mąki,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 1 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 1/4 łyżeczki drożdży instant.


 Nadzienie:

  • 2 łyżki posiekanej pietruszki,
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku,
  • 10 dag sera żółtego (potarty na tarce na drobnych oczkach)

 Do nadzienia możemy oczywiście użyć ulubionych ziół, ja dałam tylko ser żółty i posypałam papryką.

 

Składniki chlebka włożyć według odpowiedniej kolejności do automatu do pieczenia chleba i ustawić program wyrabianie ciasta. Po wyrobieniu ciasto podzielić na dwie części. Jedną podzielić na 10 kawałków i rozpłaszczyć je na około 7 cm placuszki, na środek każdego położyć 1 łyżkę nadzienia. Dobrze jest, jeśli placki są różnej wielkości wtedy góra chleba jest ładnie "pofalowana". 
Drugą część ciasta także podzielić na 10 placuszków i nakryć nimi placuszki z nadzieniem. Ułożyć placuszki jeden obok drugiego w wysmarowanej tłuszczem foremce.

 

czwartek, 26 lutego 2009

Przepis pochodzi z Forum CinCin a podała go Duende. Chlebek z kaszą manną bardzo dobry, delikatny z chrupiącą skórką. 

 Składniki:

  • 500 ml wody lub mleka,
  • 2 łyżeczki cukru,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 200 g grysiku,
  • 500 g  mąki,
  • 1 opakowanie drożdży instant (7g).


 W odpowiedniej kolejności wrzucić składniki do maszyny do chleba i ustawić program Chleb pszenny. Zbrązowienie ustawiłam na średnie.

 

 

wtorek, 20 stycznia 2009

Zrobiłam wczoraj chlebki pita, a przepis podpatrzyłam u Atiny. Z całego ciasta wyszło mi 14 sztuk, z czego połowa spokojnie leży w lodówce zakryte folią. Przepyszne chlebki można podać z sałatką gyros - przepis znajdziecie TU. Gorąco polecam!

 

Składniki na zaczyn:

  • 1 łyżeczka drożdży instant,
  • 2 szklanki chłodnej wody
  • 2 szklanki mąki pełnoziarnistej( ja użyłam pszennej).

W dużej misce wymieszać wodę z drożdżami, dodając po trochu mąki. Mieszać do uzyskania jednolitej gładkiej a zarazem płynnej masy. Maskę przykryć folią i odstawić na 8-10 godzin w chłodne miejsce.

 

Składniki na ciasto:

  • 2 1/2 - 3 szklanek mąki pszennej,
  • 2 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek.

 Do miski z zaczynem dodać sól, oliwę oraz mąkę (wsypując ją stopniowo). Wyrobić ok 10 min na gładkie ciasto. Ciasto odłożyć do miski wysmarowanej olejem na około 4 godz. aż urośnie 2-3 razy. Po tym czasie ciasto wyłożyć na blat posypany mąką i lekko ugnieść w celu pozbycia się powietrza. Podzielić na 16 części ( wyszło mi 14), formować kulki i odstawić na ok.30 min przykryte ściereczką.

Na wysypanej mąką powierzchni rozwałkować kulki na płaskie placki. W czasie, gdy jeden chlebek się smaży rozwałkować drugą kulkę. Nie układać rozwałkowanych placków jeden na drugim. Rozgrzać mocno patelnię (nie smarować tłuszczem). Położyć jeden placek i piec około 15 sekund, przewrócić i piec ok. 2 minuty. Placek zacznie "puchnąć". Przewrócić jeszcze raz na drugą stronę. Zmniejszyć ogień, jeśli pita za szybko się rumieni.

 

 

piątek, 09 stycznia 2009

Przepis na ten bardzo mięciutki i pyszny chlebek znalazłam na Forum Cin Cin podała go Liska, widziałam go też na różnych blogach.

 Składniki:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 1 opakowanie drożdży instant,
  • 250 ml wody,
  • 1 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 łyżka cukru,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 duża cebula,
  • żółtko,
  • mak do posypania.


   Cebulę zeszklić na oliwie, resztę składników w odpowiedniej kolejności włożyć do maszyny do pieczenia chleba. W połowie mieszania dodać cebulę. Przed samym pieczeniem posmarować chleb żółtkiem i posypać makiem. Piec w programie podstawowym.

Ja chleb wyrabiałam w maszynie, a piekłam w piekarniku.

 

 

 

piątek, 19 grudnia 2008

Przepis na ten bardzo łatwy chleb na zakwasie znalazłam na stronie Chleb - moja domowa piekarnia.

 składniki na zaczyn:

  • 5 łyżek mąki pszennej,
  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżki zakwasu żytniego.

      Składniki w wymieszać, przykryć i zostawić na całą noc do przefermentowania w temp. ok. 21`C.

 Następnego dnia do przefermentowanego zaczynu dodać:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 50 g mąki żytniej,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 łyżeczka soli.

Wszystkie składniki oprócz soli wymieszać tak aby się wszystko połączyło. W razie potrzeby dodać wody lub mąki. Ciasto odstawić na 30 min. przykryte folią. Sól rozpuścić w połowie łyżeczki letniej wody i dodać do ciasta, wyrabiać około 2 min. Wyrobione ciasto włożyć do wysmarowanej olejem miski, obrócić tak aby całe ciasto pokryło sie warstwą tłuszczu. Odstawić do wyrośnięcia. Po 50 min odgazować i ponownie odstawić na 50 min. Po tym czasie ponownie odgazować i odstawić na 50 min. Po ostatnim wyrośnięciu ciasta uformować bochenek i odstawić do ostatniego wyrośnięcia na 2 godz. lub w temp. 10 `C na ok. 8 godz.

Chleb pieczemy 40 min w 240`C.

Moja uwaga: Chleb w temp.240`C za bardzo się spiekł, następnym razem dam 210-220`C.

 

 

środa, 10 grudnia 2008

To mój pierwszy chleb upieczony na zakwasie. Przepis pochodzi ze stronki Liski, tam też znalazłam jak zrobić zakwas.

Chleb jest bardzo dobry, mięciutki no i ten zapach i smak mniam mniam :)

 


Biały chleb na zakwasie

Składniki:

  • 500g mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 300g wody,
  • 150g zakwasu żytniego,
  • 8 g świeżych drożdży.

 

    Wszystkie składniki połączyć ze sobą, ciasto powinno być dosyć gęste. Odstawić na 2 godz. przykryte ściereczką. Następnie ciasto przełożyć do keksówki, spryskać oliwą lub olejem i posypać mąką. Odstawić do wyrośnięcia na około 60 min. 

Chleb pieczemy 40 min w 210`C.

 
1 , 2
Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?