DROŻDŻOWE

wtorek, 06 października 2009

Kolejny zalegający wpis, powolutku wszystkie znajdą tu swoje miejsce. Po tych jagodziankach zostały tylko wspomnienia, zapewniam, że były pyszne :) Przepis znalazłam u Dorotus.

 

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 14 g świeżych drożdży lub 1 1/2 łyżeczki instant,
  • 1 szkl. mleka,
  • 1 jajko,
  • 1/4 szkl. oleju,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 8 g cukru waniliowego.

Farsz jagodowy:

  • 300 g jagód,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej.

 

Z drożdży i mleka zrobić zaczyn, połączyć z mąką, solą, wbić jajko, dokładnie wymieszać. Dodać olej i resztę składników. Zagnieść ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godz. Następnie krótko wyrobić i podzielić na 16 części, uformować kulki i odstawić na 15 min. Z każdej kulki zrobić ręką placek nałożyć wcześniej wymieszany farsz i dokładnie zlepić ( kłaść zlepieniem do dołu). Jagodzianki położyć na obsypaną mąką blaszce (ja użyłam matę sylikonową) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 min. Piec ok 15 min w 22`C.

 

środa, 23 września 2009

Bardzo smaczna, delikatna rozpływająca sie w ustach.  Z tego przepisu wychodzą aż dwie wspaniałe chałki. Przepis znalazłam u Liski

 

Składniki na 2 sztuki:

  • 30 g świeżych drożdży,
  • 400 ml ciepłej wody,
  • 90 g cukru,
  • 1 łyżka soli,
  • 850 g + 150 g mąki,
  • 3 jajka,
  • 100 g masła roztopionego,
  • 1 jajko do posmarowania.

 

Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie Dodać 850 g mąki, cukier, sól, cały czas mieszając dodać roztrzepane jajka i masło, powoli dodać150 g mąki - w zależności od ciasta wsypać więcej lub mniej, ciasto powinno być dość luźne i elastyczne, ale niezbyt klejące. Kiedy będzie odchodzić od ścianek wyrabiać na blacie ok. 5-10 min. odstawić do wyrośnięcia na 2 godz. W międzyczasie odgazować. Po wyrośnięciu ciasto podzielić na dwie części  i z każdej z nich zapleść chałki. Odstawić na 40 min. Chałki posmarować jajkiem i posypać makiem lub kruszonką. Piec 30 min w 180`C.

 

 

środa, 22 kwietnia 2009

 

  Przepis na ciasto drożdżowe dostałam od znajomych. Bardzo delikatny i puszysty drożdżowiec idealny na Świąteczny stół. Polecam

 

 Składniki:

  • 1 szkl. mleka,
  • 150 g margaryny,
  • 1/2 szkl. cukru,
  • 4 żółtka,
  • 50 g drożdży świeżych,
  • 3 szkl. mąki pszennej,
  • aromat.


Drożdże wymieszać z cukrem. Margarynę rozpuścić z mlekiem. Do ciepłego mleka z margaryną dodać rozpuszczone drożdże z cukrem, żółtka, aromat oraz mąkę. Wszystko wyrobić. Odstawić na około 30 min do wyrośnięcia. Piec 30 min w 180`C .  Ciasto piec w dużej formie lub w dwóch mniejszych. Ja piekłam w formie typu plecionka oraz babka.

Jeśli ktoś będzie wyrabiać ciasto w maszynie należy w czasie rośnięcia zwracać na nie dość często uwagę gdyż bardzo szybko rośnie i może nam uciec z maszyny :)

 

 

poniedziałek, 12 stycznia 2009

Oryginalny przepis na tę bezmleczną chałkę można znaleźć na TEJ anglojęzycznej stronie, a pierwszy raz zobaczyłam ją u Izabeli na blogu. Ciasto powiększa swoją objętość w bardzo szybkim czasie, robiłam ją już dwa razy i z pewnością będę do niej powracać.

 Składniki:

  • 4 1/2 cup mąki pszennej (1 cup=230ml),
  • 1 opakowanie drożdży instant,
  • 2 łyżeczki cukru (ja dałam 7 łyżek),
  • 1 cup letniej wody,
  • 2 łyżeczki soli,
  • 2 jajka,
  • 2 łyżki oleju.

  Wszystkie składniki wrzuciłam do automatu do chleba i zagniotłam ciasto. Po wyrobieniu odstawiłam na godzinę do wyrośnięcia. Później ciasto podzieliłam na 6 równych wałków i zaplotłam. Odstawiłam jeszcze na 30 min do wyrośnięcia, posmarowałam żółtkiem i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190`C na 45 min.

Nie wyszło mi tak ładnie jak autorce przepisu ale za to była bardzo smaczna :)

Druga posypana makiem.

niedziela, 04 stycznia 2009

Już jakiś czas temu znalazłam ten przepis na forum CIN CIN. Ciasto bardzo dobre, delikatne i szybo znika.

 

Składniki:

  •  3/4 szklanki mleka,
  • 1/2 szklanki oleju,
  • 2 jajka,
  • 3 szklanki mąki,
  • 1 szczypta soli,
  • 100 g cukru,
  • 2 łyżeczki drożdży instant,
  • aromat ( ja dałam pomarańczowy)

   Wszystkie składniki włożyć w odpowiedniej kolejności do automatu do pieczenia chleba. Ustawić program podstawowy, zarumienienie light. ja dodałam rodzynki do ciasta.

 

czwartek, 25 września 2008

Przepis na tę chałkę znalazłam na blogu od Izabeli. Ciasto bardzo miękkie i zarazem bardzo smaczne. Chałkę pieczemy w maszynie do pieczenia chleba. Polecam!

 

składniki:

  • 500g mąki pszennej
  • 70 ml ciepłego mleka
  • 175g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 4 łyżki cukru (ja dałam 5 łyżek)
  • 1 łyżeczka soli
  • 5g suchych drożdży



Do maszyny wlewamy ciepłe mleko, jajka, miękkie masło, mąka, sól, cukier oraz drożdże. Ustawiamy na program podstawowy, zabrązowienie średnie.

sobota, 13 września 2008

Dziś poraz drugi zrobiłam ciasto drożdżowe, wyszło smakowicie :) Stopień zrumienienia skórki ustawiłam na najnizszy i ciasto wyszło lepiej.

Przepis z dnia  10 września znajdziecie TU.

 

 

 

środa, 10 września 2008

Dziś upiekłam w maszynie do pieczenia chleba ciasto drożdżowe. Ciasto wyszło smakowite. Niestety przy próbie wyciagania z formy rozpadło sie na części dlatego nie zrobiłam zdjęcia. Postaram się je zrobić następnym razem. Przepis pochodzi ze strony cincin

Oto składniki:

  • 1/4 kostki świeżych drożdży,
  • 0,5 kg mąki,
  • cukier wanilinowy,
  • 2-3 łyżki cukru (ja dałam 4),
  • 1/4 kostki masła,
  • 250 ml mleka (zamiennie może być szklanka wody i 2 łyżki mleka w proszku),
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 2 jaja,
  • rodzynki, ewentualnie skórka pomarańczowa.

Do maszyny wlewamy mleko, jaja i masło następnie mąkę, sól, oba cukry, pokruszone drożdże. Jesli ciasto podczas mieszania wychodzi za rzadkie dosypujemy mąkę. Po sygnale dodać rodzynki lub skórkę co kto lubi. Po wyrośnięciu ciasta, a przed fazą pieczenia posypać kruszonką lub posmarować jajkiem. Wychodzi bardzo puszysta i smaczna :)

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?