DESERY

sobota, 15 maja 2010

Jak zobaczyłam wpis o karmelowym sosie na blogu cuda.wianki to wiedziałam że muszę go zrobić . Idealny dodatek do lodów, kiedyś nawet jadłam sernik  z sosem karmelowym, był pycha. Polecam. Z podanych składników wyszedł sos ok 360 ml.

 

Składniki:

  • 220 g drobnego cukru,
  • 125 ml wody,
  • 300 g śmietanki 30% lub 36%.

 

W rondelku na małym ogniu rozpuścić cukier w wodzie, ciągle mieszając doprowadzić do wrzenia. następnie bez mieszania gotować do momentu, aż cukier nabierze koloru karmelowego ja gotowałam 20-25 min. Zdjąć z ognia, mieszając łyżką powoli wlewać śmietanę. Jeśli podczas wlewania śmietany zrobi się jeden wielki lizak na łyżce tak ja u mnie to należy rondelek postawić na mały ogień i ciągle mieszać do rozpuszczenia sie "lizaka". Sos karmelowy schłodzić w lodówce.

 

wtorek, 07 kwietnia 2009

Przepis na racuszki znalazłam w mojej  książce kucharskiej z 1962 roku. Polecam.

 

 Składniki:

  • 250 g mąki,
  • 150 g drożdży świeżych,
  • 50 g masła,
  • 1/4 L mleka,
  • 2 jajka,
  • 50 g cukru.


 Drożdże rozmieszać z łyżeczką cukru i 1/2 szklanki letniego mleka, wlać do przesianej mąki. Dodać utarte z cukrem jajka, resztę mleka, stopione masło. Wszystko wyrobić łyżką, aż ukażą się pęcherzyki ( ciasto powinno mieć gęstość śmietany). Odstawić do wyrośnięcia na około 1 i 1/2 godziny. Wyrośnięte ciasto nabierać łyżką i smażyć na złoty kolor.

 

 

 

czwartek, 02 kwietnia 2009

Ostatnio mój mężuś mnie zaskoczył deserem, pysznym dodatkiem do  popołudniowej kawy :)

 Składniki:

  • 2 śnieżki,
  • 350 ml zimnego mleka,
  • 1 kieliszek (50 ml) pina colady,
  • ajerkoniak,
  • kokos.


   Śnieżki wsypać do zimnego mleka i ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dolać kieliszek pina colady. Wyłożyć do pucharków i polać ajerkoniakiem oraz posypać kokosem :)

 

poniedziałek, 23 marca 2009

Zastanawiałam się, jaki deser zrobić na niedzielne popołudnie no i wymyśliłam serniczek na zimno z pyszną piña coladą. Przepis mojego autorstwa. Deser na 6 pucharków.

 

 Składniki:

  • 50 dag serka homogenizowanego waniliowego,
  • 1 galaretka bursztynowa,
  • 1 szkl. wody,
  • 225 ml likieru piña colada w temperaturze pokojowej,
  • 3 łyżeczki żelatyny.


 Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, tężejącą wymieszać z zimnym serkiem, rozlać do pucharków i odstawić do stężenia w lodówce. Trzy łyżeczki żelatyny rozpuścić w małej ilości wody, wymieszać z likierem i wylać na stężałą masę serową. Ponownie odstawić do stężenia.

A oto efekt:

Wszystkie zdjęcia na tym blogu są moją własnością i nie wolno ich kopiować
najlepsze 2009
Przepisy - co Dzisiaj na Blogach Kulinarnych?